I 1966 blev den første af mere end 500 Bianca 27-sejlbåde søsat i Rudkøbing på Langeland. I weekenden blev 50-året for denne begivenhed fejret med et jubilæumstræf i og ved Rudkøbing Havn. Bådene lå i det samme havnebassin, som den første Bianca 27 blev søsat i før verdenspremieren på bådudstillingen i London i 1966.
Omkring 30 Bianca 27-besætninger fra Danmark, Tyskland og Schweiz havde sat stævne mod Rudkøbings gamle lystbådehavn. I samarbejde med Rudkøbing Havn var der skabt mulighed for, at de mange både kunne ligge samlet tæt ved værftet, hvor de blev bygget.
Besøgte bådenes 'fødested'
Et højdepunkt i weekendens 50 års jubilæum var besøget på Bianca Yacht i den tidligere togremise, hvor de første Bianca 27’ere blev støbt i glasfiber. Værftsejer Anders Leth Christensen, søn af værftets grundlægger Holger Leth Christensen, tog i mod, og værftets driftschef gennem 30 år, Per Munch, Rudkøbing, levendegjorde historien med mange interessante detaljer.
I samarbejde med stævnearrangøren, det internationale, Rudkøbing-baserede Bianca27.net, blev der åbnet en udstilling med plancher fra de ti år, Bianca 27’eren blev bygget.
Blancherne bliver studeret flittigt og ivrigt. Foto: Bianca27.net.
Flot hilsen
I forbindelse med jubilæumstræffet i Rudkøbing fik Bianca 27-sejlerne en hilsen fra ejeren af den allerførste båd søsat i 1966. Båden blev efter verdenspremieren i London solgt til en engelsk kunde og sejler i dag - med samme ejer siden 1981 - fra Isle of Wight ved Sydengland. Jubilæums-hilsenen fra Marian og Martin Stevens var ledsaget af en række fotos, der viste den 50 år gamle sejlende og i fin stand.
Bianca 27 er en historisk pioner-båd tegnet af skibsingeniør Svend Aage Christensen. Bianca 27 var den første dansk-konstruerede lystbåd seriebygget i stor stil. I dag har Bianca 27-sejlere fra mere end ti lande verden over et samlingspunkt i web-sitet Bianca27.net.
Langt de fleste af de 532 byggede Bianca 27’ere sejler stadig i bedste velgående, som det tydeligt kunne opleves ved jubilæumstræffet i Rudkøbing.