Besætning med multipel sklerose sejler Classic Fyn Rundt

I 2011 fik 47-årige Mikkel Farver fra Brejning konstateret den neurologiske sygdom multipel sklerose (MS). Alligevel besluttede han sig for at krydse Atlanten i løbet af august of september 2014 om bord på sejlbåden 'Oceans of Hope' sammen med en aktiv besætning af andre med samme sygdom.

Mikkel Farver blev del af besætningen i Portugal, og sammen med otte andre brugte han de næste syv uger på Oceans of Hope, den 20 meter lange yacht, der foretager jordomsejlingen på 33.000 sømil. Sejlturen sluttede for hans vedkommende i Boston, hvor verdens største sklerosekonference blev afholdt 8. september, og hvor de ni personer på båden blev hyldet på scenen, imens 4.000 mennesker gav dem et stående bifald.

Et unikt fællesskab

På sejlturen opstod et enestående fællesskab, som har sat verden i perspektiv for besætningen. Nu skal de samles igen for at deltage i kapsejladsen Fyn Rundt, som starter i Kerteminde med 118 tilmeldte både.

"Allerede efter USA talte vi om, at det ville være en fed måde at mødes på igen", siger Mikkel Farver, der selv har en båd liggende i Brejning Lystbådehavn og er en habil sejler. "I efteråret besluttede jeg mig for at tilmelde vores hold til Fyn Rundt, og siden er det er lykkedes at få samlet næsten alle fra "A-holdet", som vi kalder os, fordi det var os, der krydsede Atlanten". Ud over andre danskere kommer Luisa Matias også hele vejen fra Portugal for at se sine nære venner igen. "Oplevelsen har været så speciel og unik, at vi er blevet en lille familie. Der er virkelig kærlighed, så det har været helt naturligt for os, at vi måtte mødes igen", fortæller Mikkel Farver.

Et dansk projekt

Oceans of Hope er et dansk projekt sat i verden af organisationen Sailing Sclerosis, der har til formål at ændre opfattelsen af MS. Jordomsejlingen viser, hvad der er muligt, når mennesker med en kronisk sygdom får mulighed for at overvinde deres individuelle udfordringer i fællesskaber, der bygger på inklusion, værdighed, troen på egne ressourcer og engagement. Grundlæggeren er den danske læge og psykoterapeut, Mikkel Anthonisen, der også er kaptajn på båden på dele af rejsen:

"MS er en potentielt invaliderende sygdom, der kan frakoble kontakten til selvet og livet ved at forstyrre nerveimpulser i hjernen, rygmarven og de optiske nerver. Formålet med Oceans of Hope er at genetablere kontakten til livet, naturen og andre mennesker i et meningsfult fællesskab. Den skam og fortvivlelse, der oftest følger med sygdommen, erstattes af stolthed og håb ude på båden. Vi har oplevet igen og igen, at vores besætning med MS formår at genvinde deres tabte identitet, at føle sig værdige og turde at drømme igen, fordi de oplever, at de stadig har noget at tilbyde livet, og at livet stadig har noget at tilbyde dem", siger Mikkel Anthonisen.

2214ba Oceans Boston5027

Ocean of hopes i Boston

Svært at komme hjem

For Mikkel Farver er det livsbekræftende, at sygdommen åbnede døren til en af de største oplevelser, han har haft i sit liv. Af samme grund var det også svært for holdet at komme hjem igen: "På turen havde vi god tid til at tænke over, hvad det hele handler om, og hvad der betyder noget i livet, og så blev vi knyttet så tæt sammen, at vi nærmest opførte os som et efterskolehold. Det var simpelthen svært at komme hjem og at skulle være væk fra sin "nye familie". Man kom hjem som en anden, end den man tog af sted som, så det føltes naturligt, at vi skulle ses igen", siger Mikkel Farver, der sammen med de andre også planlægger at tage til Barcelona i begyndelsen af oktober, hvor Oceans of Hope forventes at afslutte sin 17 måneder lange verdensomsejling med en stor fest og deltagelse i verdens største sklerosekongres, ECTRIMS.

Vil have folk ud at sejle

I følge Mikkel Anthonisen er Oceans of Hope projektets flagskib, der sejler jorden rundt for at etablere netværk mellem sejlerverdenen og MS-verdenen samtidig med, at jordomsejlingen ændrer opfattelsen af, hvad der er muligt at opnå, når man har en kronisk og invaliderende sygdom. I fremtiden handler det om at få folk ud at sejle på daglig basis:

"Når man som vi har oplevet, hvad det gør at komme ud på havet, hvor meget energi der er i det, så ser vi det som vores kongstanke, at vi skal etablere bæredygtige sejlcentre, der er forankrede i lokale samfund. Vi ønsker at bygge fællesskaber op omkring livskvalitet og værdighed, hvor folk kan genfinde livsglæden igennem meningsfulde aktiviteter med sejlads", siger Mikkel Anthonisen, der netop er vendt hjem fra Sydney, hvor Oceans of Hope og besætningen med MS ankom lige i tide til at fejre International Sklerosedag den 27. Maj 2015.

Oceans of Hopes rejse begyndte den 28. maj 2014 i Tuborg Havn i København, da sejlbåden blev døbt af Lone Dybkjær ved Kongelig Dansk Yachtklub. Siden har Oceans of Hope lagt til i en lang række havne i Europa, sejlet over Atlanten, ned langs USA's østkyst, Carribien, Panama Kanalen, over Stillehavet via Galapagos øerne til New Zealand. Båden har netop forladt Sydney og er nu på vej op langs Australiens østkyst, før båden sejler videre til Singapore.

Næsten 14.000 danskere har i dag sklerose. Omkring 600 mennesker får hvert år stillet diagnosen, og to ud af tre er kvinder.







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen