Nedgangen i perioden 2009 – 2013 i medlemstallet i sejlklubberne er katastrofal. Det på trods at danskerne flokkes om idrætten som aldrig før. Men danskerne er blevet mere egoistiske, ikke idræt på fællesskabets vegne. Formanden pointere, at skal vi udvikle sejlsporten, skal vi arbejde sammen, og hver især være åbne for nytænkning og villige til at tage mod udvikling.
Bedste adresse i byen
Sejlklubben er den bedste adresse i byen, tæt på naturen, tæt på vandet, mulighed for være tæt på fællesskab. Tre DS netværk, liga, ungdom og klasse netværk er der store forventninger til fra formandens side. Stort engagement i det enkelte netværk, skal være med til at udvikle fremtiden. Sejlsportsligaen er en væsentlig fornyelse, at klubber sejler mod klubber skaber en suveræn dynamik og udvikling i de mange deltagende klubber.
Mange kritiske røster
I snit har den enkelte sejlklub én frivillig pr. seks medlemmer. Det er et flot tal, også i relation til andre sportsgrene. Den gode nyhed, tilbagegangen i 2014 medlemstallet viser sig at være stagnerende – der er ikke tale medlemsvækst, men forhåbentligt et rundt nul.
Nok der blev klappet, men efterfølgende har der aldrig været så mange på talestolen, mange kritiske røster.
Erik Venøbo: Jeg har lidt svært at se at det er en fest i dansk sejlsport. 1 million kr. mere på eliten 1 million kr. mindre på unge og bredden. Faktisk fik formanden lidt af en "huskekage" af den gode "alene" sejler, som gjorde det klart at budgetterne skal holde,s og de aftalte aktiviteter skal gennemføres.
"Gråsten sagen" fortsat uløselig
Lars Chresten Møller fra Gråsten Sejlklub, gik på talerskolen om "Gråsten sagen", hvor sejlklubben er truet med at blive smidt ud af DIF og dermed Dansk Sejlunion på grund af de ikke vil genoptage et fuldkommen håbløst medlem der tidligere er smidt ud af klubben. Medlemmet indankede afgørelsen for DIF, som gav vedkommende medhold. Udfordringen er at kendelsen fra DIF skal overholdes, men i kulisserne arbejdes der på at der findes en løsning i mindelighed.
Selvbestemmelsen skal tilbage til klubberne, var kommentaren fra Willy Sahl fra Dyvig Bådlaug, der ikke kunne leve med at juristerne i DIF skal bestemme over klubben. Poul Bendixen fra Skagen Sejlklub, bakkede op om synspunkterne og stillede spørgsmålet hvor foreningsfriheden er blevet af? Klubben har selv været gennem DIF maskineriet, i modsætning til Gråsten vandt de sagen og kunne vinke farvel til idioten. Men sagen tog så hårdt på den daværende formand, at han efterfølgende blev syg, og begik selvmord.
Formanden forstår godt problemstillingen, spørgsmålet er om Dansk Sejlunion skal være medlem af DIF eller ej. Debatten er ikke et emne isoleret for dansk sejlsport, men for hele idrætten i det hele taget. For Hans Natorp gør det helt ondt i hjertet, når han arbejder med sagen, og håber at der findes en løsning, før det er for sent. Willy Sahl var ikke begejstret over svaret, og han håbede inderligt at der findes en løsning. Derfor stillede han sig til rådighed i arbejdsgruppe og bidrage med input til: "Når lokummet brænder ude på landet".
Investere massivt i Sejlsportsligaen for at skabe vækst
Christian Lerche talte som formand for Ligaen, at Dansk Sejlunion skal fremadrettet være klar til at investere massivt i Sejlsportsligaen for at skabe vækst ude i klubberne. Men der var en kritisk røst, omkring at overskuddet er opnået ved besparelser i breddearbejdet hvor eliten har overskredet deres budget med næsten 1 million kr.
Anne Holst fra Bogense Sejlklub gik på talerstolen, og rykkede for en løsning for at få fanget de 18 – 25 årige ind i sporten. Formanden skød bolden tilbage DS ungdomsnetværk hvor Anne Holst selv sidder i ledelsen.
Trods Erik Venøbo´s utilfredshed med beretningen, blev den taget til efterretning.