Danske Sejlere har de seneste mere end 40 år deltaget i ”Princesa Sofia Trophy” på Mallorca, og stævnet var indtil i år også ISAF World Cup stævne. Men fra næste år er det i stedet kvalifikationsstævne til ISAF World Cup sejladsen i Hyeres et par uger efter, hvor der nu er deltagerbegrænsning på max. 40 både pr. klasse, dog max. 35 i 49er og 49erFX.
Nu er sejlere fra hele verden – i deres egenskab af sejlsports-delegerede - på vej til Palma de Mallorca, hvor det International Sailing Federation (ISAF) holder årsmøde.
ISAF’s komiteer, under-komiteer, arbejdsgrupper, kommissioner, Council og Executive Committee samles i Palma, sammen med repræsentanter fra de nationale sejlunioner, klasseorganisationer, sejlere, event arrangører med flere.
I alt deltager mere end 500 delegerede for at dele ideer, historier og drøfte sejlsportens fremtid. Den danske delegation består i år af: Hans Natorp / DS formand
Kim Andersen / formand for Equipemnt Committee, Jan Stage / formand for Race Officials Commmittee samt Thomas Jørgensen, Race Management Sub-Committee
Der kan måske ind imellem møderne blive tid til frokost eller en gåtur langs havnen for de delegerede.
Mere end 200 forslag på bordene
ISAF har modtaget mere end 200 forslag – såkaldte ’submissions’ – indsendt af komiteer, sejlunioner og klasser med forslag til ændringer af eksisterende politikker, regulativer eller regler, ligesom der er forslag om ny initiativer.
Som sædvanlig er proceduren at alle diskussioner om forslagene starter i de enkelte komiteer og underkomiteer, som starter på lørdag den 1. november.
Anbefalinger og ideer fra ekspert komiteerne vil alle sammen blive diskuteret i Council i slutningen af næste uge den 7.-8. november. Council vil godkende, afvise eller udsætte forslagene til senere behandling.
I næste uge onsdag den 5. november afholdes et ”MNA forum” – MNA = ”Member National Association”, dvs. nationale sejlunioner – hvor der er mulighed for at ’networke’ med event arrangører, kontinentale organisationer, ISAF connect to Sailing partnere, klasseorganisationer, bådproducenter, andre sejlunion m.v.
Ingen danskere nomineret
Onsdag den 4. november er Palma værter for ”2014 ISAF Rolex World Sailor of the Year Awards”, hvor der er en række nominerede kvindelige og mandlige kandidater. Der er ikke nogen danskere blandt de nominerede.
Blandt de nominerede hos mændene er: Jimmy Spitthil (AUS) som skipper på den vindende Oracle Team USA ved den 34. Americas Cup i september 2013 – årsagen er, at alle nomineringer var foretaget og afstemningerne var i gang, da Americas Cup stadig blev sejlet. Andre nominerede er 49er verdensmestrene Peter Burling/Blair Tuke fra New Zealand samt den engelske Finn-jolle verdensmester Giles Scott.
Blandt de nominerede hos kvinderne er de brasilianske 49erFX verdensmestre Matine Grael/Kahena Kunze og den franske RS:X verdensmester Charline Picon.
Der bliver kåret en mandlig og kvindelig ”ISAF Rolex World Sailor of the Year”.
Du kan følge ISAF konference op en LIVE BLOG fra lørdag den 1. november til lørdag den 8. november.
Du kan finde alle agendaer, submissions og supporting papers HER
Her ses den imponerende Cathedral La Seu, som er en af Palmas kulturperler og et besøg værd for de delegerede.
Og hvis der er tid mellem møderne ?
Så er Palma og Mallroca jo meget andet end en ferieø, øen har nemlig en spændende historie og flot natur.
Som en ø er Mallorca gennem historien blevet invaderet mange gange, erobret og har været genstand for meget handel af søvejen.
Palma blev kendt blandt araberne som Media Mayurga mellem år 902 og 1229, og for Mallorcas egen befolkning derefter som Ciutat (City eller by).
Palma blev faktisk navngivet efter den romerske by Roman city of Palmarie, som var grundlagt omkring 120 f.kr.
Den romerske by eksisterer stadig, en meter eller to under jordenoverfladen. Beboerne i den centrale del af Palma tæt på katedralen kan stadig finde arkæologisk interessant ting, når der graves i jorden. Araberne blev endelig overvundet af Spanien i det 13. århindrede, og Palma blev en meget vigtigt havn og et kommercielt centrum i Middelhavet.