Uge 28 er noget helt specielt i Marinehjemmeværnet. For 22. år i træk afholdes der 'Uddannelsesuge' på Marinehjemmeværnets skole på Slipshavn ved Nyborg. Uddannelsesugen er en helt unik succeshistorie, hvor uddannelse af de frivillige medlemmer, hyggeligt samvær på tværs af underafdelingerne (flotillerne) og inddragelse af familierne i den store fritidsinteresse går op i en højere helhed.
Uddannelsesfabrik med plads til hyggen
Konceptet går i sin enkelthed ud på, at Slipshavn i uge 28 omdanner sig til en slags højskole, hvor både medlemmer og deres familier kan være med. Mens far eller mor er på kursus, bliver børnene passet og underholdt – og ægtefællen eller kæresten kan slappe af. Alle mødes og spiser morgen-, frokost og aftensmad sammen, og om aftenen holder de fleste kurser fri, og så er der tid til hygge i den gamle flyvebådshangar.
Men selvom, der står telte og campingvogne over hele området, og der render børn rundt i redningsveste og fanger krabber, så skal man ikke lade sig narre. Uddannelsesugen er en yderst produktiv uddannelsesfabrik. Sædvanligvis står ugen for 10% af Marinehjemmeværnets årlige produktion af uddannelser. Og det ville indtil i år sige ca. 180 kursusbeviser til navigatører, sygdomsbehandlere, motorpassere, radiogaster, gummibådsførere, Maritime Force Protection-soldater osv.
Rekordår for uddannelser
De seneste to år har deltagerantallet næsten nået loftet for, hvad Slipshavn kan rumme. På den mest hektiske dag i år – mandag – skulle kabyssen bespise hele 250 munde på en gang. Og årets kursusproduktion har nået helt nye højder. Hvis alle består deres kurser i år, vil der blive udstedt hele 245 kursusbeviser. De fordeler sig på 26 forskellige kurser, og her er dæksgastkurset det absolut største med 44 kursister. De 44 kursister er nye medlemmer, som skal lære om sømandskab og om at begå sig om bord på et MHV-fartøj og i gummibåden.
Uddannelsesugen er en klar succes, og med sin store produktion er den af stor betydning for, at Marinehjemmeværnet holder sig sejlende. Der udvikles år efter år med nye kurser og nye måder at skrue tingene sammen på, så ugen kan tilbyde det bedste og størst mulige uddannelsesudbud. Og det hele kører stort set på frivillige kræfter. Frivillig planlægning og gennemførelse – både af kurser og en masse af de praktiske opgaver omkring ugens drift. Og måske er det hemmeligheden bag succesen, som har helt eget positive motto: 'Husk: Glem ikke at være glad!'