På Dansk Sejlunions generalforsamling tilbage i 2012 besluttede klubberne at åbne for muligheden for at frikøbe bestyrelsesmedlemmer i forbindelse med deres bestyrelsesarbejde, samt andre politiske opgaver. Af referatet fra 2012 (side 14, red.) fremgår det at kompensationen kan forekomme, hvis opgaven er mere tidskrævende end det det enkelte bestyrelsesmedlem forventede!
Politiken.dk har set på de 25 største specialforbund, og er kommet frem til at mindst 8 af disse kompenserer deres formænd. Man kan endvidere læse at Dansk Boldspil-Union topper ranglisten med cirka 825.000 kroner til formanden i 2013, mens den folkevalgte leder af Dansk Håndbold Forbund også er fuldtidsansat. Derefter følger Dansk Sejlunion, der sidste år brugte 203.000 kroner på at købe Hans Natorp fri. Dansk Sejlunion topper altså listen af forbund som ikke har en fastansat formand.
Læs også: Dansk Sejlunion med løntung ballast
»Det er en svær balance at finde ud af, hvor meget man skal have som formand. De frivillige er hele fundamentet for foreningsidrætten, og dem vil vi jo ikke støde. Omvendt må man også anerkende, at det kræver en hel del at lave idrætspolitisk arbejde«, siger formanden for Danmarks Cykle Union, Niels Sørensen, der får et honorar på 60.000 kroner om året.
Politiken.dk skriver endvidere at i store forbund som Badminton Danmark og Dansk Svømmeunion er formanden stadig ulønnet og får blot sine rejseudgifter dækket. Men i begge tilfælde overvejer de at indføre kompensation.
»Vi vil jo hellere bruge penge på aktiviteter for medlemmerne, men på et tidspunkt bliver vi nok også nødt til at indføre en form for betaling, tror jeg. Sidste år lavede jeg en beregning af mit tidsforbrug, og inklusive transport svarede det til et halvdagsjob. Det var små 800 timer – og så siger min kone endda, at jeg ikke har regnet det hele med«, siger Kjeld Egebo, formand for Dansk Svømmeunion.
Du kan læse hele artiklen på politiken.dk her