Udstyrsbutikken Hellers Yachtværft har ikke modtaget ulovlig offentlig støtte af Tårnby Kommune i form af for lav husleje for butikkens lokaler. Det har Sø- og Handelsretten afgjort i dag, og de skriver blandt andet:
"[...] den aftalte leje ligger indenfor den økonomiske ramme, som en fornuftig privat udlejer ville indgå aftale om på daværende tidspunkt, hvorfor Hellers ikke ved indgåelsen af lejeaftalen har modtaget en økonomisk fordel. Hellers principale påstand tages derfor til følge".
Retten konstaterer:
"[...]at Tårnby Kommune ikke forud for udlejning af lejemålet Kastrup Strandpark 9 til Hellers sikrede sig, at den aftalte leje svarede til markedslejen, hvilket kunne være sket ved at foretage offentligt udbud af lejemålet eller få vurderet markedslejen af en uafhængig vurderingsmand".
Konkurrencerådet tager dommen til efterretning
Konkurrencerådet pålagde i 2011 Hellers Yachtværft at tilbagebetale 800.000 kroner til Tårnby Kommune for at have modtaget ulovlig offentlig støtte i form af en husleje under markedsniveau.
Læs også: Hellers Yacht skal tilbage betale
Konkurrenceankenævnet har to gange givet Konkurrencerådet medhold i at, der var tale om ulovlig offentlig støtte. Første gang blev sagen hjemvist, da ankenævnet fandt, at beløbet som Konkurrencerådet pålagde Hellers Yachtværft at tilbagebetale var for lavt. Konkurrencerådet har gennem Kammeradvokaten meddelt, at man tager dommen til efterretning, og at man således ikke anker den til Højesteret.
Du kan læse den fuldstændige dom her.
Konkurrenceankenævnets afgørelse kan læses her.
Glade og frustrerede
"Lige nu er vi både glade og frustrerede", siger Peter Heller. "Vi er glade for, at vi har fået ret i det vi hele tiden har sagt – nemlig at vi ikke har gjort noget forkert. Men vi er også frustrerede over, at staten kan bruge så mange kræfter på en sag, der alene bunder i en anmeldelse fra en af vore konkurrenter, og som hviler på et så tyndt grundlag. Men lige nu glæder vi os", siger Peter Heller, der er 3. generation på Hellers Yachtværft i Kastrup, og som ejer værftet sammen med sin samlever, Annette Lykke Nielsen.
"Dommen er konkret funderet, hvilket nok er årsagen til, at Konkurrencerådet har taget dommen til efterretning"," siger advokat Ejner Bækgaard, København, der har ført sagen for Hellers Yachtværft. "Men jeg deler min klients frustration over, at man ikke tidligere i det konkurrenceretlige system har kunnet se, at beviset var for tyndt. Der er nu gået flere år med denne sag, hvor mine klienter har været under et voldsomt pres økonomisk som psykisk, og så ender det med en så klar afgørelse til fordel for dem. Det er meget glædeligt, men også frustrerende. Konstateres kan det imidlertid, at retssikkerheden gennem Sø- og Handelsretten sejrede til sidst".