Min barndoms sejlerhelt fylder 85 år. Tillykke Paul

Selv om sejlsport som sportsgren aldrig har været – nok heller ikke bliver – folkelig, har Paul Elvstrøm opnået den ikon status som en af historiens største idrætsmænd, både nationalt – men også ude i den store verden.

Det er meget på trods, for folkelig kan man ikke kalde Paul Elvstrøm. Snarere en genert sejler, der altid har ladet resultaterne fortælle historien. I en tid hvor amatør var koden til sporten, var Paul Elvstrøm gennem mange mange år den mest vindende sejler i den olympiske historie. Englænderen Ben Aislie vandt sin tredje OL medalje i Finn jolle i 2012, det samme som Paul Elvstrøm opnåede. Tidligere har Aislie vundet OL Sølv og OL Guld i Laser, hvorved han overgår Paul Elvstrøm som den mest vindende OL sejler.

Men det er jo utroligt, at en af sejlsportens nye store "wonderboy", med talent til at blive en af de bedste sejlere nogensinde, først overgår fødselaren, 64 år efter at Paul Elvstrøm hentede sit første OL-guld. Det understreger kun Paul Elvstrøms status som Danmarks største OL-deltager nogensinde.

Paul Elvstrøm har deltaget i otte olympiske lege fra 1948 til 1988, I 1984 og 1988 med sin yngste datter, Trine Elvstrøm-Myralf, hvor de var tæt  på at vinde medajle. Yderligere har han vundet VM 15 gange i 8 forskellige bådtyper, plus alverdens alt andet muligt og umuligt af mesterskaber og priser inden for international sejlsport.

VM i 505 jolle, 1957 & 1958, VM i finnjolle, 1958, VM i soling, 1974 og VM i Halvtonner, 1981 – bare for at nævne nogen, listen med titler er så lang at denne historie skulle være på flere sider!

I 1985 fik Paul Elvstrøm, titlen ridder af Dannebrogordenen, som den første danske sportspersonlighed. I 1996 blev fødselaren kåret til Århundredets Sportsmand i Danmark. Optaget i den danske idræts Hall of Fame og senest op i sejlsportens nye virtuelle Hall of Fame. Udnævnt til Yachtsman of the Year i 2011.

Uden Paul Elvstrøm, havde der ikke været nogen dansk sejlsport. Ligegyldig hvor du kigger hen, har fødselaren sat sit fingeraftryk. Spørger du ledere i den maritime industri, hvor deres karrierer – sportsligt og kommercielt – startede, er svaret hos mange: Paul Elvstrøm.

Paul Elvstrøm er uddannet murer og arbejdede som selvstændig de første mange år af sin sejlkarriere. Født svært ordblind, men hans kreativitet, opfindsomhed og arbejdsomhed gjorde forskellen. En fantastisk sikker hånd i at designe produkter, der stadig i dag holder vand. Opfinderen af den selvlænsende bailer, og afgørende for alverdens jollesport.

Fødselaren var pioner med hensyn til hængeteknik. Han var den første til at placere hængestropper i bunden af sin jolle og dermed at bruge hele sin vægt til at hænge båden flad. Det sort hvide billede af Paul Elvstrøm, som netop er anvendt her i historien, hvor man ser Paul lave styrketræning på sin hjemmebyggede hængebænk i kælderen på Sigridsvej er ikonisk.

Nævn dertil den originale Elvstrøm-svømmevest, winchblokken. Udvikling af aluminiums- master, vinduer og låger og al det andet maritime udstyr som er helt uundværligt i sejlsporten i dag. Elvström Sails er i dag stadig et af de førende sejllofter, med hovedkvarter på Paul Elvstrøm vej nr. 4 i Aabenraa. Paul Elvstrøm designede selv den karakteristiske røde krone, der i dag er et verdensberømt logo.

I et stort omfang har Paul Elvstrøm bidraget til de internationale kapsejladsregler, et job hvor hans svigersøn Søren Krause har en international ledende position i dag. Et hav af bøger omkring taktik, og stadig anerkendte fortolkning af de internationale kapsejladsregler.

Men for tursejleren er fødselaren også en superstjerne, sammen med afdøde Jan Kjærulff konstruerede de et hav af nye epokeskabende både. Mange glemt i dag, men eksempelvis Aphrodite 101 er stadig udtryk for en tid, hvor sejlegenskaberne betød mere end komfort.

Paul Elvstrøm har altid søgt sine egne veje, ofte ganske kompromisløst. Konsekvensen har også været flere kuldsejlede projekter og økonomiske nedture. Mest kendt er nok Americas Cup med den franske kuglepen milliardær Baron Bich. To ego der ikke kunne enes, og et kuldsejlet projekt var en realitet.

Fødselaren havde en stadig indre og voksende kamp, med at håndtere sine egne ambitioner. Presset, der ligger i kravet om egen perfektionisme. Altid være sejleren, der altid skulle vinde alting.

Paul Elvstrøm mærkede for ti år siden livets barske realiteter, da han blev ramt af Parkinson – også kendt som rystesyge. Indtil for få år siden, kunne man se den gamle idrætsmand cykle energisk på sin racercykel i lokalområdet. I dag er der stille om den store sejler, men minderne og de mange oplevelser den stor rorgænger har givet os glemmer vi aldrig.

Et stort tillykke fra Bådmagasinet.

KDY Medlem siden 1948

KDY's styremedalje i sølv 1948

KDY's ærestegn Honoris Causa 1952

KDY's fortjenstmedalje i guld 1956

KDY's Udmærkelsestegn af 1973 i 1974







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen