Ingen danske sejlere er med på vandet, når den kinesiske millionby Nanjing i 2014 er vært for anden udgave af IOC's ungdoms-OL, der bærer det officielle navn Youth Olympic Games (YOG). Dansk Sejlunion har i samråd med Danmarks Idræts-Forbund besluttet at afstå fra at udtage danske talentsejlere til stævnet.
"Sejlsport ved YOG er forbeholdt meget unge sejlere på maksimalt 16 år, når starten går. Et så elitært fokus i en så tidlig alder stemmer ikke overens med Dansk Sejlunions holdning til ungdomsidræt, talentudvikling og elitearbejde," forklarer Jan Christiansen, talentkoordinator i Dansk Sejlunion.
"Sejlsport er en idrætsgren med sen specialisering og mulighed for en meget lang karriere på topplan. Udøverne er som regel i 20'erne, før de er kompetente nok til at kunne gøre sig gældende ved "voksen" OL. Derfor mener vi ikke, at YOG er relevant i forhold til at hente kompetence og erfaring med henblik på et senere OL," siger han.
Youth Olympic Games blev første gang afviklet i 2010. Det foregik i Singapore med over 3.500 deltagere fra 204 lande, heriblandt Danmark. Idrætsgrenene er de samme som ved OL, men disciplinerne er tilpasset deltagernes unge alder.
Danmarks Idræts-Forbund støtter ideen om YOG og havde således 30 deltagere med ved stævnet i 2010, heriblandt også en sejler, Céline Carlsen i Byte CII-jolle. Hun blev nummer 4 og var blot et point fra en bronzemedalje. Et flot sportsligt resultat, men det er ikke det væsentlige i denne sammenhæng, forklarer Jan Christiansen.
"Siden 2010 har vi kraftigt skærpet vores fokus på den aldersrelaterede træning (ATK, red.). Vi arbejder mere bevidst end tidligere med at pleje vores talentsejlere, så de bærer lysten og motivationen til at sejle på topplan med ind i voksenalderen. Et krævende stævne som YOG, der foregår på den anden side af Jorden, harmonerer ikke med tankerne bag ATK," siger han.
Jan Christiansen påpeger i den forbindelse, at antallet af internationale konkurrencer tæt på Danmark er øget de seneste år.
"I Dansk Sejlunion har vi et ønske om, at ungdomssejlere primært vælger konkurrencer i Europa. Nok kan det være fristende at sejle på mere eksotiske steder, men vi føler, at med det store udbud af kvalificerede internationale konkurrencer tæt på og med de gængse globale mesterskaber, eksempelvis Youth Sailing World Championship, så kan vi udnytte vores ressourcer bedre ved at fokusere på stævner i vores nærområder," siger Jan Christiansen.