Ind i det store hav; Østersøen, via Bornholm og op langs kysten til det glade, spændende Stockholm. Her vil du opleve flotte skærgårde og en svunden svensk storhedstid både i hovedstaden og på Gotland og Öland.
Og! Du møder garanteret ikke naboen - danskeren er nemlig en enlig svale nordøstpå. Efter at vi havde passeret Bornholm på vores vej mod Stockholm - så vi færre end 10 danske flag på hele turen frem og tilbage.
Du kan planlægge sejladsen så fleksibelt, du overhovedet har lyst til - hver dag. Der findes byer, havne og skærgårde med ankerpladser nærmest overalt, og du kan sejle nonstop i dagevis, hvis det er det, du ønsker.
For at have god tid til hjemturen, tog vi selv København-Stockholm nonstop på tre dage. Du kan få sejlet alt hvad hjertet begærer og behager, og Østersøen er ikke et hav, du skal spøge med: det kan sagtens være mindst lige som ilde som Kattegat og Skagerrak når det er værst.
Steder som kan anbefales:
Falsterbo-kanalen og Skanör
Smart genvej ind i Østersøen fra Øresund i fine omgivelser.
Man sparer distance og tid, hvis man vælger denne vej til eller fra Østersøen, når man kommer fra Københavns-området eller fra Nordsjælland. Det er ikke sikkert, at kanalbroen åbner på din anmodning, selvom det rent faktisk fremgår af nogle af Pilot bøgerne, så ring på forhånd eller tjek på kanal 73 før du ankommer. Når du alligevel ligger og venter på åbning af broen, kan du jo passende besøge byen Skanör, som er et hyggeligt sted og et kulinarisk mål i sig selv. Havnemulighederne er gode nord for vejbroen, og sydøst for selve kanalåbningen kan man sagtens ankre op, hvis vind og vejr ellers tillader det.
Bornholm: Øen er et kapitel for sig selv og er en hel sommerferie værd med råhygge og gode havne. Vi blæste inde i Allinge, hvor havnefogeden lukkede portene i havnen i fire dage pga. 18 m/sek. østnordøst og store bølger ind i havnen. Men øen er stor og sjælen god, så det er et godt sted at ”ødsle” sin tid bort.
Selvom østenvinden spillede os et puds, da vi sidst var på Bornholms nordøstlige odde, vil jeg alligevel anbefale området, når vejret er dårligt og vinden kraftig. Ved sydvestlig eller vestlig vind, som jo er det mest almindelige om sommeren, er f.eks. Allinge og Tejn gode havne. Og hvis vinden drejer i østlig retning, er det let at gå rundt om odden og ind i Hammer Havn, som er en godt beskyttet havn. Hammer Havn er også en meget stille og nærmest landlig havn, som egner
sig rigtig godt til familier. Her er langt til nærmeste diskotek eller støjende værtshus med de fordele det indebærer! Men ønsker du alligevel at være i nærheden af en større by, så er Rønne - med sine to store havne - heller ikke langt væk.
Blekinge skærgård
Sejler du ret nord fra Bornholm, kommer du til Sveriges sydligste skærgård - uberørt og frodig grøn. Lidt uden-for alfarvej men med pragtfulde ankerpladser. Og med tog er dine ”venner i København” kun to timer væk!
Når du så sejler videre op mod Öland, kan du f.eks. lægge vejen forbi Karlskrona, som er den svenske marines by, og en stor by med stærke rødder til gamle dage. En god havn at proviantere i. På din vej passerer du også øgruppen med Utklippan fyr. Her er havnebassinet sprængt ud, og det er ikke stort, så det gælder om at holde tungen lige i munden, når du skal igennem indsejlingen.
Öland
På østsiden findes der absolut intet andet end en lang, lang kyst, som vender ”ryggen” mod havet. På vest-siden derimod er der mange fine og gode havne at anløbe f.eks. Borgholm, hvor den svenske kongefamilie har et af deres mange slotte, og lille Byxelkrok beliggende på øens nordlige odde. Öland syder af sol og lange sandstrande.
Kalmar
En meget smuk by med slot og en god havn. Et vigtigt trafikknudepunkt med bro til Öland. Et godt sted at proviantere og skifte mandskab, og med gode togforbindelser til København. Man kan kalde Kalmar for fødestedet for ”skandinavisk tankegang” med Kalmar-unionen, 1397-1521, som basis, hvor hovedideen var at skabe et fælles kongerige for Danmark, Sverige og Norge. Kalmar Slot ligger som et eventyrslot direkte ud i vandet og er absolut et besøg værd.
St. Annas skærgård
Mange mener, at dette er en af verdens smukkeste skærgårde, som kan sidestilles med Stockholms skærgård. Kommer man sejlende ud fra Göta kanalen, som mange danskere gør, kommer man direkte ude i dette paradis, som strækker sig syd om Arkö (på højde med Norr-köping) ned til Västervik og nordspidsen af Öland. Her sejler man indenskærs i den sejlrende, som svenskerne betegner som ”E4” i modsætning til ”E6”-sejlrenden på vestkysten langs Skagerrak.
Västervik har en meget stor gæstehavn og er en smuk by, hvor man ligeledes kan proviantere.
Visby, Gotland
Dette er den flotteste middelalderby, du kan tænke dig, men Visby viser også stockholmernes behov for at lave deres eget svenske Ibiza. Fest, fest og atter fest. Visby havn er stor og god så du kan altid finde stille og rolige steder at fortøje. Desuden har Gotland alt: hav, strande, klipper, hygge og sjæl, flyveplads og gode havne. Vidste man ikke bedre, kunne man forledes til at tro, at man befandt sig på Bornholm.
Gotland er rig på kulturskatte fra jern-, bronze- og middelalderen. Her findes ældgamle bosætninger spredt over hele øen. Og Visby har en flot middelalderlig ringmur, som nærmest lukker hele den indre by inde. En fin gammel mur i usædvanlig god stand. Ved Näsudden, næsten på Gotlands sydspids, findes Europas største vindkraftanlæg, som figurerer på EU’s liste over de syv vigtigste demonstrations-projekter for ny energiteknik.
Fårø
På denne ø nordøst for Gotland findes de mest fantastiske kalkstens-støtter, og en landlig, charmerende og stille hygge. Man undres ikke over, at dette er Ingmars Bergmans hjemsted.
Trosa
Tidligere var byen ikke et sted, hvor stockholmerne kom, men den betragtes nu som en charmerende lille kanalby tæt på hovedstaden. Trosa ligger langt ind fra havet, men den er turen værd gennem sivene. Her finder du et lille Venedig, en ferie-tumleplads for travle stockholmere, der synes det er et helt naturligt sted til deres nye Lamborghini.
Stockholms skærgård
Det siges, at de allerfærreste sejlbåde i storbyen kommer ud i selve Østersøen, da skærgården er enorm stor - godt nok snæver, men charmerende, fuld af sejlrender, ankerpladser og tusindvis af både og øer og skær på kryds og på tværs. Der er plads overalt på trods af millionærernes paladser.
Vi besøgte sejlerstedet Sandhamn og troede, at vi ville finde et afslappet Rungsted-agtigt sted, men her var der høj cigarføring og magnum-champagne hos de overfulde 20-årige, som kun ville vise, hvor nyrige og vellykkede de er. Vi har sjældent set noget værre. Er du ved dine fulde fem, så læg ikke kursen mod Sandhamn.
Derimod kan vi anbefale, at du lægger kursen mod Vaxholm lige udenfor storbyen. Du kan ankre op på steder som Ramsöholmen og Ringön - syd for Trosa. Utö havn på nordspidsen af Utö kan også anbefales, Men skærgården har hundredvis af ankerpladser - her er det kun tiden, som begrænser dig.
Stockholm by
Et livligt bådliv i og omkring denne smukt beliggende by, som er fuld af spændende opdagelsessteder og selvoptagne storby-svenskere. Storstaden har sus af historie og stormagtstid.
Og indsejlingen, som tager mindst en dag, byder på utallige potentielle og fine lystbådehavne, hvis der ikke lige er plads i Vasahavnen, som ligger nærmest centrum. Vores båd lå behørigt fortøjet på Strandvägen - Stockholms mest snobbede adresse.
Og når du først er i gang
Fra Stockholm kan du sagtens udvide sejladsen med Ålandshavet og det sydlige Finland - derefter Skt. Petersborg og hjem via de baltiske lande og Polen. Men det er selvfølgelig temmelig meget længere og byder på mange andre eventyr. Du kan også nemt komme til Polen ved at sejle ud fra Bornholm eller ”parkere” båden i Sverige og i stedet tage færgen fra Ystad.
Sveriges østkyst og Østersøen er et stort område, tæt på og fyldt med spændende muligheder. Der er så absolut plads til flere danske både her!
Birte og Hans Gabelgaard, Vordingborg:
”Sverige på tværs i fem uger”
Vi møder to glade Vordingborg-sejlere i Byxelkrok havn på Öland, om bord i deres tre år gamle, elegante Oceanis 42 CC Clipper. Birte og Hans Gabelgaard fortæller, at de har sejlet siden 1974. De sejler ikke kun i det nære farvand, men har flere gange været på togt i Sverige bl.a. på vestkysten. I 2006 holdt de fem ugers ferie, for at få god tid til at sejle i Göta kanalen fra Göteborg og ud i Østersøen. De sejlede op til Stockholm for både at besøge storbyen og skærgården udenfor. De elsker at ankre op i skærgårdens naturhavne for at bade og nyde stilheden i modsætning til byerne, som de kun besøger for at proviantere.
”Vi traf mange danske både i Göta kanalen og også forbavsende mange på vores vej til og fra Stockholm. Steder som Dalarö og Ringön kan anbefales.”