Eksklusivt Kornum interview og video: Det her bliver ekstremt fysisk...

Når OL afvikles i Frankrig 2024 bliver det med den nye foilende windsurfing-klasse iQFoil på programmet, og spørger man Danmarks stærkeste internationale navn, Sebastian Kornum, er der ingen tvivl: klassen bliver ekstremt fysisk krævende! Bådmagasinet har talt med Sebastian. 

Sebastian Kornum evaluerer sin eventuelle satsning i den nye foilende OL-surf disciplin. Hvordan performer udstyret, hvordan skal træningen struktureres, og kan man få økonomien til at hænge sammen i en 4-årig satsning?

Flere af spørgsmålene er uafklarede og vil blive evalueret mange gange i løbet af de næste fire år, men på ét punkt er Sebastian ikke i tvivl: Danmarks iQFoil deltager i 2024 skal være i ekstremt stærk fysisk form, hvis han skal have en chance. Der vil blive pumpet fra start til mål – især i let vind – for med den rigtige pumpeteknik og -fysik kan man vinde adskillige grader på både kryds og læns, og helt klart også højere fart.

Bådmagasinet var med på en træningstur på Aarhus-bugten i 6-8 m/s vind.

Tæt på max puls og 25-30 knobs fart
Ligesom i al anden sejlsport gælder det selvfølgelig om at mestre både taktik og teknik, og derudover skal man have sejlet så mange tusinde timer, at man instinktivt fornemmer modstandernes og vindforholdenes næste træk, men i den kommende OL-klasse skal beslutningerne altså tages med en puls, der nærmer sig 200, og med foilende hastigheder på 25-30 knob, og jeg vil gå så vidt som at hævde at man ikke kan udnytte hverken sine taktiske eller tekniske evner optimalt, hvis ikke fysikken er 100% på plads – siger Sebastian Kornum.

Vi skal lære at reflektere
Udstyret er one-design, dvs at alle sejler på ens udstyr, og det indikerer umiddelbart at der skal fokuseres mest på det sejladstekniske og fysikken, men her har Sebastian også en klar mening: Uanset hvor identisk udstyret er, vil der være forskelle, som bliver afgørende, når det gælder. Vi skal igennem mange foils og sejl og master for at finde det bedste, og vi skal lære at trimme os frem til det optimale setup i alle vejrforhold. Det er evner, man får ved at reflektere på alt hvad der sker omkring os i såvel træningen som selve kapsejladsen, og for så vidt også i dagligdagen.

Foiling er en dans på vandet
I modsætning til Formula Windsurfing (som i dag stort set er en død klasse) vil der i iQFoil være masser af taktiske vendinger på både kryds og slør. Navnlig på slør kan der hentes adskillige meter, fordi bomningen sker fuldt foilende og uden at tabe fart, men teknikken er ekstremt fintfølende. Flyttes fødderne eller kropsvægten forkert, mister foilen sit løft, og brættet staller. Det er lidt ligesom at danse en vals hen over vandet. Den lette sejler vil have en fordel her, men til gengæld vil den tungere sejler have højere topfart i lige linjer - vurderer Sebastian.

Træningen er i fuld gang
På spørgsmålet om hvorvidt Sebastian Kornum lægger sin professionelle world cup karriere på hylden og rent faktisk satser på iQFoil fremover, lyder svaret lidt kryptisk: Vi har allerede et fantastisk træningsmiljø i Aarhus med Finn Beton som coach og med mange gode sejlere at line up med, bla. min mangeårige træningsmakker Christian Justesen og den tidlige RS:X OL-surfer Sebastian Fleischer, så det er bestemt fristende. Men indtil videre har jeg mine world cup kontrakter, som løber året ud, og så må vi se hvad der sker derefter – slutter Sebastian Kornum.







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen