Ny windsurfingklasse til OL 2024: Hvad er op og ned?

Related Articles: Aarhus satser på foil - tager selv initiativ til elitetræning, iFoil: Nyt OL-bræt åbner muligheder for dansk windsurfing, Opstartsmøde - på vej mod træningsmiljøer for kitefoil

Interview: Fra 2024 kommer der foils på OL-windsurferne. Den gamle RS:X bliver afløst af et helt nyt one design projekt kaldet iFoil – og med mulighed for flere producenter. Bådmagasinet bringer her et interview, med 'Mr. Surf' – manden der om nogen har fingeren på surf-pulsen, og kan fortælle os alle hvad der er op og ned.

Torben Kornum har nemlig, i næsten 30 år, stået for distributionen af Neilpryde i Skandinavien, og forud for det, levede han selv af sporten i 10 år. Han har i mange år trænet unge talenter – blandt andre sønnen Sebastian, som i dag er fuldtids professionel windsurfer, og en mulig kandidat til en OL-satsning. Torben bærer altså mange kasketter - vi har talt med ham om de nye muligheder, både for OL surfklassen og Danmarks OL fremtid på surf området.

Ærgrer det dig at en konkurrent (Starboard) fik deres design valgt som olympisk entype?
Du er ikke den første der spørger, men svaret er klart nej! Starboard har lavet et rigtig flot stykke arbejde med at sikre windfoil en plads i OL-regi, og det er godt for sporten. I modsætning til det relativt langsomme RS:X, animerer iFoil udstyret langt mere til kapsejlads i OL-regi, og hvor der tidligere kun var et par danskere som reelt sejlede RS:X, vil vi fremover se en masse unge og ældre på iFoil. Jeg bakker absolut op omkring iFoil.

Hvad siger Neilpryde International til iFoil-planerne?
De prøvede til det sidste på at bevare RS:X-klassen, men det var vist mere en symbolsk opbakning end et forretningsmæssigt hensyn. Fakta er, at det har kostet Neilpryde mange penge at være eneleverandør af OL-udstyret – blandt andet fordi man var forpligtet til at levere containervis af udstyr til internationale stævner. Udstyr, som efterfølgende var svært at sælge, så jeg tror ikke at Neilpryde ærgrer sig.

Hvordan stiller NeilPryde sig i forhold til muligheden for at lave iFoil udstyr på licens? Er det noget man vil gå ind i?
Vi kommer med en komplet Neilpryde rig til iFoil-klassen, og jeg håber også på et Neilpryde-baseret board, men det må tiden vise. Sejl og rig ligger lige til højrebenet, fordi Neilpryde om nogen har ekspertisen – og egen fabrik – i modsætning til de fleste andre mærker.  Men vi mangler de nøjagtige licensregler, og jeg forstår faktisk ikke hvorfor de ikke var klar allerede inden der blev stemt om de nye planer. Et af hovedpunkterne var netop at klassen skulle være åben for licens-producenter.

iFoil er jo tænkt som en entypeklasse, men fungerer det i praksis, når der er flere mærker som leverer udstyret?
Det er både en fordel og en ulempe at der er flere producenter. Fordelen er, at alle bestræber sig på at producere det bedste. Men licensprodukter vil aldrig være lige hurtige, og for den enkelte sejler - eller forbundet som støtter dem – kan det derfor blive dyrt at have det optimale udstyr.

Din virksomhed Neilpryde Scandinavia har i mange år arrangeret både træningssamlinger og kapsejladser i Danmark. Vil I fortsat gøre det, nu hvor der er mange flere om buddet i kapsejladserne?
Selvfølgelig vil vi støtte sporten, og jeg håber at andre importører vil følge trop. Men det meste af min indsats i sporten sker nu på privat plan og ikke som en del af min virksomhed. Min faste makker i trænerbåden er Christen Justesen, og vi har privat investeret i RIB-båd og bøjer, og vi har det sjovt med at arrangere både racetræning og kapsejladser. Det betyder intet for os om sejladsen foregår på den ene eller anden brættype og mærke.

Hvordan ser du fremtiden for windfoil i DK? Er det en døgnflue, eller er det i virkeligheden den gnist, der har manglet for at tiltrække nye surfere?
Det var jo hele to spørgsmål (Kornum smiler, red.) Foil er et meget stort og positivt skridt for surfsporten. Alle taler foil – og med god grund – for foiling på bræt er virkelig fantastisk! Det er som at surfe på et flyvende tæppe. Lydløst og uden en masse bump fra bølgerne. Det er også nemmere at lære at foile end at plane, og alene det, er et scoop for sporten, for mange når aldrig planingsstadiet på et almindeligt board inden de dropper ud af sporten igen. Vi har kun set toppen af isbjerget for windfoil.

Hvordan står Danmark i forhold til andre lande i windfoil-regi?
Vi fik en flyvende start, da en dansker (Sebastian Kornum) i 2016 var den første, som var involveret i udvikling af racefoils, og siden har været med helt fremme i world cups. Men som sejlsportsnation fulgte vi ikke med. Frankrig har i dag to års forspring, fordi de allerede i 2016 så hvor det bar hen og investerede i produkter og træningsmiljøer med det samme.

Kan Danmark være med om kampen i OL, og formår Dansk Sejlunion efter din mening at bakke nok op om mulighederne?
Igen to spørgsmål, men så lad gå, (starter Torben med glimt i øjet, red.) - til det første er svaret at vi helt klart har talentmassen og også trænerkapaciteterne, som kan føre Danmark langt frem i OL-regi. Og til det andet vil jeg sige at jeg er sikker på at Dansk Sejlunion bakker op med alt hvad der er økonomisk muligt. Sportschef Thomas Jakobsen er positiv og i fuld gang. Jeg har tillid til at DS ved hvad der skal til, og at de prioriterer surf højt, men jeg er også sikker på at det ikke bliver et ta’ selv bord for de aktive. Der skal findes eksterne midler – det er en del af game’et.

Hvilken type af surfer mener du så vinder OL i 2024?
Det er jo ikke kun et spørgsmål om at være den rigtige type, men jeg ved godt hvor du vil hen med det. Medaljevinderen skal, som i al anden sejlsport, være dygtig både taktisk, teknisk, mentalt og fysisk. Fysikken kommer til at spille en meget stor rolle på iFoil – ligesom på RS:X’en. Man skal være meget struktureret og kunne fokusere 100% på sin sport, og når de svære beslutninger skal tages, skal viljen til at vinde være større end alt andet i livet. En god portion struktureret vildskab er nok også meget godt at have med sig i generne. Man bliver næsten forpustet ved tanken…

Har vi nogle OL-medaljetyper i Danmark?
Ja, det har vi sikkert, men jeg tør ikke byde på nogen. Først skal vi etablere miljøer med professionel træning et par steder i landet, og så skal talentmassen stille og roligt udvikles. Jeg tror at mange vil blive overrasket over hvor ressourcekrævende det bliver at træne på OL-plan, men det har Sejlunionens trænere helt styr på. Og heldigvis behøver man ikke at gå efter OL for at have det sjovt på foilende boards!

Sidste spørgsmål - din egen søn Sebastian er jo allerede top10 i verden på foil. Kan han finde på at satse på OL?
Haha, det må du vist hellere spørge ham om! Han har et stramt program, som jeg ikke blander mig i. Men siden han var en lille dreng, har han haft et specielt blik i øjnene når det gælder særlige udfordringer, og dét blik har jeg set en del gange her på det seneste, så måske!

sebk

Sebastian Kornum er blandt de 10 bedste på foil i surfsportens verden, hvilket vi som nation forhåbentlig får glæde af, når fokus rettes på Surf og OL i 2024. 







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen