Stand Up Paddle er sjovt, men ikke ufarligt

Stand Up Paddle (SUP), hvor man står på et langt surfbræt og padler sig frem, er sommerens store hit på vandet. Men mange glemmer at tænke på sikkerheden og på at få en ordentlig introduktion til sporten. Det kan føre til nogle farlige situationer på vandet, advarer Dansk Sejlunion og Søsportens Sikkerhedsråd.

SUP er den hurtigst voksende vandsport på verdensplan, og i Danmark har mange kastet sig over aktiviteten, der giver god træning for hele kroppen.

"Det er utrolig let at komme i gang med SUP, og derfor er der også mange danskere, som går i gang uden at få en grundig introduktion. Men det er vigtigt at kende til både teknikken og til de sikkerhedsmæssige forholdsregler, man bør tage. Vi har desværre set flere tilfælde, hvor SUP-padlere er kommet i alvorlige vanskeligheder og har måttet reddes i land af redningshelikopter, blandt andet fordi padlerne er drevet til havs eller er løbet tør for kræfter. Situationer som dem kan man undgå, hvis man er godt forberedt", siger Henrik Tang, klubkonsulent i Dansk Sejlunion.

Tænk på din sikkerhed

Man skal vide, hvordan paddleboardet reagerer i vandet i forskellige situationer, og man skal øve sig i at komme op på boardet igen, hvis man falder i vandet. Udstyr som leash, der er en sikkerhedsline, og vest er obligatorisk for at undgå alvorlige ulykker.

"Det virker umiddelbart ganske ufarligt at stå på boardet og glide stille gennem vandet. Men blot en let vind kan få boardet op i så høj fart, at det er vanskeligt at svømme op, hvis du falder i vandet. Og så er du på den. En sikkerhedsline sikrer, at du ikke mister boardet, og skulle linen knække, så er du godt hjulpet med en vest og en vandtæt mobil i brystlommen", siger Sten Emborg, sekretariatsleder i Søsportens Sikkerhedsråd.

Sten Emborg understreger desuden, at det er en skrøne, at vesten hæmmer bevægelserne, og gør det vanskeligt at komme op på boardet, hvis man ligger i vandet. De fleste veste er ganske glimrende til SUP, og man løber en stor risiko ved at undlade den.

Stand Up Paddle en person

Husk nu vesten, når du SUP'er.

Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden samarbejder om indsatsen SejlSikkert, der skal højne sikkerhedskulturen til søs, og et af initiativerne er at få flere til at bruge vest. På SejlSikkert appen kan man finde informationer om vind- og strømforhold, som kan være nyttigt, når man forbereder turen på vandet.

Sådan bliver du klar til Stand Up Paddle

  • Tag et introduktionskursus til SUP hos en anerkendt kursusudbyder, inden du fortsætter på egen hånd. På kurset lærer du nogle grundlæggende principper, så du kan færdes sikkert til søs.
  • Brug altid leash (sikkerhedsline mellem dig og board).
  • Brug altid vest og velegnet påklædning.
  • Brug din sunde fornuft og kend din begrænsning i forhold til det aktuelle vejr og vejrudsigten.
  • Underret andre om hvor og hvornår, du tager på vandet.

Kilde: Dansk Sejlunion og Dansk Kano & Kajak Forbund

Uddybning af de gode råd til at blive klar til Stand Up Paddle:

Tag et introduktionskursus

På et introkursus lærer du de grundlæggende principper for SUP. Du lærer eksempelvis, hvordan udstyret fungerer, hvordan man padler boardet og vender det, samt hvilke vejrfænomener du skal være opmærksom på.

Brug altid leash, vest og fornuftig påklædning

En leash er en line, som forbinder dig og brættet. Leashen monteres typisk på bagenden af SUP-boardet og på anklen. Et SUP-board driver langt hurtigere, end de fleste begyndere tror. Selv i let vind kan brættet drive så hurtigt, at det kan være svært at svømme op. Leashen er dermed din livline.

At medbringe vest er lovpligtigt i Danmark for alle sejladsaktiviteter – herunder SUP. Skulle man være så uheldig, at leashen brister og kommer væk fra boardet, er man i en langt bedre situation, hvis man har vest på. Der findes masser af forskellige veste på markedet, som er yderst velegnede til SUP, fx en svømmevest i klare farver. En oppustelig vest er derimod ikke så anvendelig, da man ofte som SUP-nybegynder ligger meget i vandet.

Overvej desuden, hvilken påklædning du har på. På en varm sommerdag kan det stadig blive koldt, hvis du er uheldig at ligge meget i vandet. Omvendt er kroppen i bevægelse konstant, når man padler. En surfdragt i neopren er en fornuftig påklædning, og de fås til både sommer- og vinterbrug og med korte og lange ærmer og ben. Med en surfdragt kan du holde varmen, også hvis du kommer til at ligge meget i vandet.

Læs vejrudsigten og brug din sunde fornuft

Godt vejr til SUP for begyndere er, når det ikke blæser særlig meget. Svag til let vind eller slet ingen vind er ideelt. Når det begynder at blæse cirka 5-6 m/sek., bliver det meget hårdt at padle mod vinden eller med vinden ind fra siden. Derfor skal du som begynder altid overveje, om vejr og vind er velegnet til at tage på vandet. Prøv at starte ud med at padle i direkte modvind. Så får du en fornemmelse af, om du magter forholdene. Tjek altid vejrudsigten, inden du tager ud. På www.dmi.dk kan du finde udsigter over vejret i almindelighed, ligesom du kan se kort med prognoser over udviklingen af vind. Undgå fralandsvind!

Ved andre, at du er på vandet?

En grundregel er, at du som nybegynder aldrig skal tage på vandet alene, medmindre du er i afskærmet farvand. Når du har nået et niveau, hvor du på sikker vis kan tage på vandet alene, bør du altid underrette andre om, hvor og hvornår du tager ud.







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen