Softwing til AC75erne – fup eller fakta?

Team New Zealand viser i en kort video en test af et nyt storsejl-koncept – en softwing. Planen er angiveligt, at de store flyvende AC75 enkeltskrogsbåde skal udrustes med sejlet.

Mens vi venter på den 36. America’s Cup-protokol har der været holdt pressemøder, der er kommet tegninger og der er blevet vist interessante animationer af den kommende flyvende enkeltskrogbåd.

Nu er der sket noget mere konkret. For Team New Zealand har offentliggjort en video, der angivelig viser storsejlkonceptet til den kommende AC75er; en såkaldt softwing. Og nej, det var ikke den 1. april, at videoen blev offentliggjort. Så måske er det noget om snakken.

Hardwing - sejlmagernes mareridt

Ideen om, at AC75erne i 2021 skal være udstyret med et nyt storsejlkoncept har længe svirret. Og bliver det softwing-storsejlet, der kommer til at sidde på bådene, så ligner det gode nyheder for sejlmagerne.

For under de seneste tre America’s Cup, har de vindende både været udstyret med de supereffektive hardwings. Men de højteknologiske vingemaster havde ikke appel til den almindelige sejler, og de mange millioner dollars, der blev brugt på udvikling af vingemaster gav ikke den ”spin-off” effekt som man f.eks. har set for udbredelsen af hydrofoiler.

Softwing - kommercielt potentiale

Det kan softwingen måske få – udgangspunktet er i hvert fald, at storsejlet er lavet af sejldug. Og, som det fremgår af videoen består en softwing ikke bare af ét storsejl med af hele to som ligger parallelt!

Selvom to lyder dyrt og af (dobbelt så) meget, så åbner softwing-konceptet i AC-sammenhæng op for en vild udviklingsfase, med et efterfølgende stort kommercielt potentiale. Det er ikke svært at forestille sig sejlet på helt almindelige både.

Sejlet, der bliver testet på videoen på en lille Farrier 22 trimaran, er i sagens natur en prototype. Alligevel er det noteret, at det er de tunge drenge, der udtaler sig. Blandt dem kiwi-skipper Glenn Ashby, der tilskrives størstedelen af æren for TNZs sejr i den 35. America’s Cup.

Det er et stort skridt fremad for at kunne færdiggøre den endelige protokol. Det (sejlet) bliver en stor del af den kommende America’s Cup-klasse, siger han frit oversat i slutningen af videoen.

Hvad mener du. Er softwingen i AC-sammenhæng fup eller fakta?

Facts:
AC75 klassereglen bliver offentliggjort i slutningen af marts. Holdene har herefter godt et år før de må søsætte den første af to AC75ere. Det bliver i april 2019. En stram tidsplan og god projektleder bliver afgørende.

Softwing

Test-sejlads med den nye Softwing.







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen