DH øverste regel
Som udgangspunkt skal man være opmærksom på, at en klasses bestemmelser ikke ændrer ved DH-reglens bestemmelser.
DS har anmodet vores regeleksperter om at kigge lidt på denne og lignende sager, og komme med en klar tolkning vedr. de gældende regler. Skulle der blive behov for at klarlægge, hvad der gælder i DH, kunne det ske ved enten fortolkning og/eller en justering af DH-reglen.
DH: Hænger ikke uden hængestropper
Uden at foregribe begivenhederne kunne man forestille sig, at der kan blive behov for at vurdere, hvordan forholdet er mellem både med søgelænder ift. både uden søgelænder. DH-beregningen tager f.eks. ikke højde for, at man ”hænger” – selvom der ikke er hængestropper eller hængeanordninger.
Hvis realiteten er, at besætningen normalt altid hænger, så får man umiddelbart en utilsigtet fordel, hvis DH simulerer, at der ikke ”hænges”.
Kan være relevant at justere DH-tal
Man kunne forestille sig, at der vil være relevant at justere f.eks. Folkebådens og lignende bådes standard DH-tal m.h.p. at tage højde for, at besætningen ”hænger” under kapsejlads og dermed gøre det mere retfærdigt ift. andre både, hvor der ikke kan hænges på samme måde.
Dvs. at man i princippet går ud fra at en besætning udnytter sin vægt til at balancere båden ved f.eks. at hænge, når DH-respit beregnes. En sådan justering af reglen, får selvfølgelig betydning for alle dem, der ikke hænger – men så bliver det de fremtidige vilkår for sådanne bådtyper.
Definition ”at hænge”
Det kunne også blive et spørgsmål om at definere ”at hænge”, og ikke alene hvad man evt. hænger i. Men det er ikke helt ukompliceret at skabe en klar, entydig definition, men absolut muligt.
Eneste andet alternativ er, at arrangørerne kun sætter f.eks. Folkebåden i løb med andre både, hvor der kan hænges (dvs. både uden søgelænder), ligesom arrangøren heller ikke bør lave overalt vindere for hele kapsejladsen efter DH - hvilket Dansk Sejlunion heller ikke anbefaler (men det er en helt anden snak).
Sejlerhilsner
Dan Ibsen
DANSK SEJLUNION