
Jolleafdelingen i Skælskør Amatør-Sejlklub talte for 40 år siden 7-8 optimistjoller og 10 flipperjoller. Klubben havde god erfaring i at arrangere stævner og i starten af 1970’erne afholdtes både Trapezjollernes DM, DM for IF’ere og DM for Folkebåde, så skridtet til at kaste sig ud i et jollestævne var ikke så stort.<br />
Fjorden blev for lille
De første år blev der kun sejlet på Skælskør Fjord – samme sted som der nu sejles med B og C optimister. Først i midten af 1970’erne blev sejladserne for store til fjorden, og blev dermed flyttet til Storebælt, ud for Kobæk Strand. Skælskør Nor har også tidligere huset kapsejlads; nu lægger noret vand til Feva- og Tera-sejlernes kamp.
Vandt hold DM to år i træk
Efter nogle år var stævnet kendt som et must for alle optimistjoller – også fordi Skælskørs Optimistjolle sejlere dengang var meget succesfuld. De vandt mange stævner, og alle i Optimistjolle kredse kendte sejlerne fra Vestsjælland. I 1977 og 1978 vandt klubben hold DM for Optimister – noget kun Skovshoved Sejlklub havde gjort før.
Størst i 1979 med 130 sejlere
Og i 1979 var stævnet det største stævne i landet – selvom det blot var Optimist A, B og Europajoller der deltog. Men med blot tre klasser blev det alligevel til ca. 130 sejlere fra både Danmark, Sverige og Tyskland. Klubben havde fået opbygget gode relationer til de bedste udenlandske Optimister og blandt anden den svenske verdensmester fra 1978 deltog i stævnet.
Stævneledelsen stod Finn Møller Christensen for, og da han samtidig var landstræner for Optimistjollerne, var Skælskør et naturligt sted at slutte sæsonen.
Store navne i Skælskør
I disse år deltog mange af de sejlere, som vi i dag ser i toppen af de mange klasser der sejles i både nationalt og internationalt. Navne som Stig og Bjørn Westergaard, Lars Hendriksen, Morten Henriksen, Lasse Hjortnæs, Claus Høj Jensen samt dopinglægen Rasmus Damsgaard har alle været med ved Skælskørs stævne.
Stævnet foregik i disse år primært fra græs og strandområdet i den nordlige ende af Kobæk Strand. Her var både joller, bureau, overnattende sejlere og dermed meget liv udenfor den normale sommersæson. Den lokale grundejerforening havde velvilligt åbnet en af adgangsvejene til stranden, så biler og trailere kunne komme så tæt på som muligt.
Jubilæum
I år arbejder Skælskør Amatør-Sejlklub for igen at kunne anvende arealerne tæt på stranden til trailere og overnatning under stævnet. Samtidig aktiveres erhvervslivet i Skælskør, så der også for forældre og tilskuere vil være aktiviteter hele weekenden.
Harboe Cup sejles fra den 24.-25. september – se mere på