
Teknisk udvalg i Dansk Sejlunion har virkelig nørdet igennem her i vinter, hvor der er programmeret, regnet og testet på en ny version af DH-reglen.<br />
Tre store nyheder
At forholde sig kompetent til en så kompleks størrelse som en moderne måleregel er ikke noget, der er almindelige mennesker beskåret, men overordnet set er der tre større ændringer, hvoraf den ene umiddelbart ligner et stort løft for handicapsejladsen her hjemme.
Altid 6 sekundmeter?
Igennem mange år har de såkaldte VPP-beregninger, som er udtryk for en båds teoretiske fartspotensiale, kunnet regnes ud for både på alle vindvinkler, og i alle vindstyrker. At holde styr på alle disse beregninger har været så kompliceret, at man i DS hidtil har valgt at skære det hele over én kam, og "lade som om" det altid blæser 6 sekundmeter. Man har med andre ord taget udgangspunkt i den gennemsnitlige vindstyrke i en dansk gennemsnits-sæson.
Tabt præcision
I tidligere magasinartikler i Bådmagasinet har vi kritiseret den praksis, og peget på at et ellers avanceret og potensielt relativt præcist instrument på den måde med ét slag mistet meget af sin præcision.
Tre vindstyrkeområder
Det har teknisk udvalg nu gjort op med. DH 2011 indfører tre vindstyrke-områder, med hvert sit beregningsgrundlag. Arrangørerne skal nu udregne præmietider efter forskellige sømiletider, afhængig af om det er let vind, mellemvind eller hård vind. Man skal også definere banetypen, og dermed hvor mange procent af distancen der sejles henholdsvis kryds, slør eller læns.
Mindre skævheder
Selv om det giver arrangørerne et større ansvar, vil ændringen betyde en langt større grad af samsvar mellem teori og virkelighed, og mindre skævheder på resultatlisterne.
Farvel, LYS
Derudover er det slut på LYS-reglen her i Danmark, som fremover kommer til at hedde TCC, og bygge på "tid på tid" beregninger, på samme måde som IRC-reglen.
Ny websejler.dk
Som en tredje relevant nyhed kan nævnes, at der kommer en ny og opdateret version af websejler, altså et netbaseret beregningsværktøj, hvor man kan taste sine data ind og se hvilke konsekvenser eventuelle ændringer får. Den nye version er bygget på nyere teknologi, og får også flere nye funktioner. Den opdaterede version lanceres i begyndelsen af næste uge.
Teknisk udvalg er...
Teknisk udvalg består af Flemming Nielsen og Mikael Jeremiassen fra Dansk Sejluniuon, samt følgende eksterne eksperter: Kasper Wedersøe, Kim Henriksen, Søren Hattel og Carsten Fauner.
Vi gennemgår DH 2011 i større detalje i en senere magasinartikel.
<LINK:8033:Se også tidligere, uddybende artikel på baadmagasinet.dk her>
http://www.baadmagasinet.dk/index.php?sid=101&cid=12968&1299249916