Historien om 40 års jubilaren Harboe Cup


Jollernes afdansningsbal i Skælskør er et tilløbsstykke for mange danske jollesejlere. Arkivfoto: Per Heegaard.

             Skælskør Amatør-Sejlklub afholder i år den 25. udgave af Harboe Cup; et stævne med gode traditioner og endnu længere historie. Harboes Bryggeri er sponsor og har været det siden 1987, hvilket alle deltagerne gennem årene har fået at smage i form af produkter fra bryggeriet. Stævnet har også inden Harboes Bryggeri blev sponsor, haft en sponsor som kunne give smagsprøver.<br />


Afdansningsbal for joller
Dengang for nu 40 år siden, nærmere bestemt i 1971, besluttede nogle gode mænd i Skælskør at sejlklubben skulle afholde et jollestævne som afslutning på sæsonen. Dengang var der ikke noget der hed tørdragter, våddragter, jollestøvler, fleecetøj eller meget af det andet lækre udstyr vi sejlere i dag anvender. Derfor blev stævnet hurtigt kendt som en slags afdansningsbal – eller ’et tak for sæsonen – vi ses til foråret.’

Stævnet hed Frugt Cup og blev sponsoreret af Skælskør Frugtplantage. Direktøren, Henrik Heilmann, var selv en ivrig sejler og sammen med juniortræner Finn Møller Christensen og en række af sejlklubbens medlemmer samt sejlerforældre, fik de stablet et flot stævne på benene.

Startede på Skælskør Fjord
Der var i starten kun deltagelse af Optimistjoller og al sejlads var på Skælskør Fjord. Efter nogle år kom også Flipper og Europajollerne med og stævnet blev hurtigt stort.

Deltagerantallet kom op på 125-150 sejlere og var dermed allerede i slutningen af 1970-erne et af de største jollestævner i Danmark. I 1987 blev Harboes Bryggeri sponsor for stævnet som erstatning for Skælskør Frugtplantage og der kom flere klasser til. Der har de seneste mange år været mange forskellige klasser, fra Optimistjoller til katamaraner og fra 2011 også surfere.

Sejler fortæller om stævnet
Anna Garver Pedersen som selv har deltaget i stævnet fortæller:

Mine første erindringer om Harboe Cup går helt tilbage til dengang stævnet var sponseret af Skælskør Frugtplantage. Første gang jeg deltog, har været som optimist B, hvor jeg må have været 10 eller 11 år. Stævnet var enormt populært, altid en fin afslutning på sæsonen. Dengang var vintertræning slet ikke så udbredt som det er i dag, i hvert fald var det slet ikke på tale i Vordingborg, hvor jeg kommer fra, før mange år senere. Vi var typisk 8–10 optimister og et par europa- og laserjoller deltog fra Snekken, Vordingborg, så det var et fantastisk hyggeligt stævne at drage af sted til. Mit sidste Harboe Cup som aktiv sejler var i 1998, da jeg tydeligt husker, at jeg havde fået kørekort og derfor selv kørte bilen med jolletrailer, Europajolle på taget og bilen fuld af forventningsfulde sejlere.

Sejladsmæssigt husker jeg at det typisk var rigtigt efterårs blæsevejr, og at det kunne være lidt af en udfordring at komme på vandet fra Kobæk strand. Banen var til gengæld altid en fornøjelse - dejlig stor og uden en masse vindspring, da den lå frit og uforstyrret.

Stævnet var i særdeleshed også kendt for sit sociale element. Jeg har så mange sjove minder fra aftnerne i bryggeriets spisesal, hvor der blev serveret rigelige mængder af sodavand og øl til dem der var gamle nok samt masser af frikadeller og kartoffelsalat. Når spisningen var færdig blev der hygget, snakket, spillet og ikke mindst grinet ved langbordende - dagens sejladser blev som regel heftigt debatteret og på denne vis fløj aftenen af sted. Søndag blev de afsluttende sejladser sejlet og præmieoverrækkelsen var altid lidt vemodig, for den markerede at sæsonens sidste stævne var slut, og der nu skulle siges på gensyn til alle sejlerkammerater fra de andre klubber, som man først ville få lejlighed til at hilse på til det næste forår.
Jeg har nu selv to børn som sejler optimistjolle. De blev desværre forhindret i at deltage i 2010, hvor de ellers kunne have været til deres første Harboe Cup. Jeg glæder mig imidlertid gevaldigt til at de kan deltage i 2011, hvor stævnet tilmed fylder 40 år.

Mange dygtige sejlere har deltaget
På deltagerlisterne fra de mange år er der mange eksempler på rigtig gode sejlere, som har skudt årets sidste kræfter af i starterne og på banerne som Skælskør Amatør-Sejlklub har lagt. Således har senere danmarks-, europa- og verdensmestre kæmpet sammen med kommende olympiske sejlere og mange andre som har haft ligeså stor fornøjelse af at sejle, I løbet af året vil der komme historier fra en række sejlere som alle har haft oplevelser på (og sikkert i) vandet omkring Skælskør.

Skælskør Amatør-Sejlklub er en af landets mindre klubber med godt 325 medlemmer, i en havn godt beskyttet i bunden af Skælskør fjord – lige overfor Harboes Bryggeri. Direktør Bernd Griese fra Harboes Bryggeri er også en ivrig sejler og har i mange år sejlet Drage på ganske højt plan, ved siden af det krævende job på bryggeriet.

Klubmedlemmerne bakker op
Sejlklubben er ganske stolt over den historie som klubben og ikke mindst stævnet har – for ikke mange stævner holder så længe som dette har gjort. Stævnet kan kun gennemføres med den store opbakning, der er i hele klubben. Omkring 90 hjælpere sørger for at stævnet kan gennemføres, og forberedelserne kører hele året.

Organisationen bag stævnet har lagt sig i selen for at 2011 bliver lidt ekstra specielt og der indbydes til jubilæumsmiddag lørdag aften med en menu som ikke ligner de tidligere års. Harboes Bryggeri byder traditionen tro på smagsprøver til alle deltager, men også på drikkevarer under middagen.

Der indbydes i alt 23 klasser, med en minimums antal på 5 deltagere pr. klasse, så der er igen i 2011 mulighed for et stort stævne i det vestsjællandske.

<LINK:8030:sejlsas.dk/harboe-cup >http://sejlsas.dk/harboe-cup