Sailing Aarhus og samarbejdspartnere fra Foiling.dk er klar i 2020 med første udgaven af Danmarks første samlende foilingstævne. Ambitionen er, at stævnet allerede fra 2021 skal have et internationalt tilsnit med vidensdeling og workshops.
Der er sket meget siden 2012, hvor Team New Zealand lækkede en video, hvor de foilede af sted på Hauraki Gulf i deres AC72 katamaran. I dag findes der et sandt overflødighedshorn af fartøjer i alle størrelser, der foiler. Mange foilere har det tilfælles, at de dyrker deres sport, hvor man finder den rigtige vind eller de bedste bølger og kører dertil. Det foregår derfor uden om den organiserede sejlsport i klubberne.
Nu vil repræsentanter fra den organiserede idræt forsøge at indfange og fastholde de flygtige foil-sejlere ved at skabe en eller flere fællesnævnere sammen med dem. Og det sker ikke overraskende ved at stable et samlende event på benene.
Vores ambition er med et konservativt skøn, at der kommer 50 både/fartøjer til start i første udgaven i 2020, men allerede fra 2021 er ambitionerne større, fortæller Sailing Aarhus CEO Jon Koch Hansen, der endnu ikke kan oplyse stævnets navn.
Udover danske sejlere er der inviteret sejlere fra Norge, hvor der ligger 50 Wasps, og tyskland hvor der findes sejlere i alle klasserne.
Vil forene foil-sejlerne
Han har i samarbejde med foiling.dk, der er en specialklub under Dansk Sejlunion, arbejdet på at få et stævne op at stå blandt andet med det formål at få skabt et samlingspunkt og en fælles referenceramme for danske og nordeuropæiske foilsejlere.
På invitationslisten finder man klasserne: Waszp, Moth, A-cat, Flying Phantom, Windfoil og Kite foil, de to sidste er OL-discipliner fra 2024. Vi håber, at vi kan skabe et miljø, der er mere afslappet, end vi er vant til fra det olympiske miljø. Vi er inspireret af Cold Hawaii-stemningen, som vi tror er vigtig, når vi skal forsøge at forene foil-sejlerne, siger Jon Koch Hansen.
Skulle nogen undrer sig over at Nacra 17-sejlerne ikke er inviteret med, skyldes det travlhed i den kommende OL-år.
Knuckle Hugs og Hang Loose hilsner
Ud af denne tangent har man i år en ”camp” den 8. maj og selve ”Cup’en” den 9. og 10. maj. Camp’en er en træningsdag, hvor det er meningen, at sejlerne også skal møde hinanden på tværs af klasserne. Går alt efter planen bliver det til mere end udveksling af knuckle hugs og hang loose hilsner. Det skulle meget gerne også føre til udveksling af viden, ideer og erfaringer omkring foiling.
Nu starter vi stille op i år, og ser hvor meget der sker af sig selv. Men jeg kan godt afsløre, at vi allerede nu ser på 2021, hvor vi ønsker en form for konferenceprogram på sejlcenterets øverste etage. Her ønsker vi at skabe et forum for koncentreret vidensdeling i samarbejde med erhvervslivet og ingeniørskolerne i byen, fortæller han.
Sailing Aarhus har ved flere lejligheder vist deres evner til at eksekvere af sejlsportsbegivenheder ikke mindst under det imponerende VM i 2018. Lige nu arbejder de på mulighederne for at engagere tilskuere under foilstævnet. En nød, der ifølge Jon Kock Hansen, endnu ikke er knækket. Han lover, at der fra 2021 vil blive muligheder for interesserede i at få en prøvetur i/på en eller flere af de foilende fartøjer.
Den 8 – 9 august afholder KDY i Skovshoved stævnet Highlander Cup der har mange ligheder med stævnet i Århus, bl.a. er de samme klasser inviteret undtagen foil-kite.