Heller ikke Paralympics i Paris 2024

Det ser ikke alt for godt ud for den paralympiske sejlsport. Den er ikke repræsenteret til Paralympiske lege i Tokyo i 2020, og nu vender den internationale paralympiske komité (IPC) også tommelfingeren nedad til legene i Paris i 2014.

World Sailing (tidl.ISAF. red.) er chokeret og skuffet over at se, at sejlads ikke er blevet medtaget af den internationale paralympiske komité (IPC) til Paris 2024 Paralympic Games. Beslutningen kom d.13. september 2018 efter et IPC-bestyrelsesmøde tidligere på ugen i Madrid, Spanien.

Regler skal holdes

Ansøgningen blev indgivet inden fristen den 9. juli 2018, og World Sailing blev efterfølgende informeret af IPC om, at sejlads ikke overholder et eller flere af de grundlæggende kriterier for spil-inddragelse som fastsat i IPC-håndbogen.

I IPC-håndbogen hedder det: "For paralympiske spil kan kun individuelle sportsgrene og discipliner der udøves bredt og regelmæssigt i mindst toogtredive lande og tre IPC-regioner (kontinenter) inddrages i de paralympiske lege."

Sejlads blev udelukket fra paralympiske lege i Tokyo 2020 i januar 2015, for ikke at opfylde de samme kriterier.

– Vi har arbejdet utrætteligt for at sikre, at sejladsen opfyldte IPC-kriterierne, og vores ansøgning var af høj standard. Alle i World Sailing er dybt triste over nyhederne fra IPC. Sejlads er en af de mest inkluderende sportsgrene og passer til alle atleter. Uanset deres klassificering konkurrerer sejladsens atleter på lige vilkår, og det har vi gentaget i denne meddelelse til IPC, siger Andy Hunt, World Sailing CEO.

Para World Sailing Championships vokser

Para World Sailing har haft en periode med høj vækst gennem initiativer som det Paralympiske Udviklingsprogram (PDP), der kulminerede i mere end 80 sejlere fra 37 lande og fem kontinenter, der løb på tværs af tre arrangementer af Para World Sailing Championships i 2017.

Til verdensmesterskabet 2017 og 2018 viste World Sailing, at det opfyldte og overgik de globale kriterier, og arbejdede i tæt samarbejde med medlemsstaternes nationale myndigheder, klasseforeninger, arrangementsarrangører og sejlere for at sikre den bedst mulige ansøgning til IPC.

På trods af dette enorme tilbageslag for disciplinen vil World Sailing fortsætte med at støtte både sejlere, og fremme Para World Sailing globalt.

Vi deler skuffelsen

– Dansk Sejlunion deler World Sailings skuffelse over, at sejlsporten også i Paris 2024 er blevet fravalgt på det paralympiske program. Vi må i første omgang afvente en mere detaljeret begrundelse fra International Paralympic Committee (IPC) og herefter forvente, at World Sailing følger op med yderligere bestræbelser på at imødekomme de kriterier, som IPC opstiller, siger formand for Dansk Sejlunions bestyrelse Line Markert, og fortsætter.
– Sejlsport er en aktivitet, som handicappede atleter kan dyrke på lige fod med atleter i raskidrætten – og er derfor en idræt, som i høj grad imødekommer nogle af de idealer, som De Paralympiske Lege står for. Derfor bør det være en sag, hvor World Sailing fortsat lægger pres på IPC.

Hvis ikke elite, så bredde

Jens Als Andersen, der sejlede papalympics for sidste gang i 2012, og nu er skipper på Oceans of Hope, der sejler med sclerose-ramte, er meget ked af beslutningen.
– Det er en kedelig beslutning, selv om vi ikke har nogen paralympiske sejlere i Danmark, siden jeg lagde op. Sejlsport er en fantastisk sport, for alle kan være med. Her mødes bredde, elite, raske og handicappede, det ses ikke i andre sportsgrene. På Oceans of Hope ser vi mange få modet på livet tilbage ved at sejle, siger Jens Als Andersen.
– Jeg vil da gerne opfordre den nye ledelse i Dansk Sejlunion til at tage det op med Dansk Handicap Idræts-forbund, så vi i det mindste kan få handicapsejlads i Danmark inkluderet i sejlads generelt, tilføjer Jens Als.

Dansk Sejlunions nye direktør Christan Lerche finder det også skuffende, at sejlads ikke er på programmet til Paralympiske Lege i Paris 2024, og da har også udtalt, at han gerne vil have langt flere inkluderet i sejlsport.
– Vi vil gerne tage en dialog med Dansk Handicap Idræts-forbund, om hvordan vi får bredt handicapsejlads mere ud. Men spørgsmålet er, hvor mange penge Dansk Sejlunion har, og om klubberne kan løfte det ekstra arbejde. DS vil i alt fald gerne støtte så godt vi kan, siger Christian Lerche.

Kielerugen holder ved

Hele sejlersamfundet var skuffede, også arrangørerne i Kiel, som kvitterer med fortsat inklusion i sejlsporten.

– Jeg er ked af IPC's beslutning, og det er helt uforståeligt. Vi vil fortsætte med at bidrage til at sikre, at sejlads igen kan være en del af de Paralympiske lege i fremtiden, og derfor vil 2.4-klassen forblive en fast del af Kieler-ugen, siger organisationschefen for Kieler-ugens regattaer Dirk Ramhorst. – Der er næppe andre sportsarter, der tilbyder mange muligheder for integration end sejlads, tilføjer Ramhorst.

Nogle sejlklubber har handicapsejlads på programmet. Her er nogle af dem:

  • Sejlklubben Køge Bugt
  • Aarhus Sejlklub
  • Sønderborg Yacht-Club
  • Aalborg Sejlklub
  • Thurø Sejlklub
  • Hornbæk Bådeklub






★ Artikel

★ Hammeren faldt i CE-sagen

★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen