OL-sejler Henriette Koch og mangeårig top-sejler Josefine Boel Rasmussen har taget initiativ til stævnet ’Women on Water’ i Sundby Sejlforeningen. Her skal 18 hold á fem kvinder dyste om æren – og en plads i den nye kvindeudgave af Champions League i sejlads.
Stævnet 22.-23. september i Sundby er startskuddet på en egentlig sejlsportsliga for kvinder. Women On Water (WOW) er sat i søen for at få flere kvinder på vandet, øge målet om lige dele mænd og kvinder på vandet, sikre næste generation af pigesejlere og skabe stærke netværk blandt kvinder, fortæller Josefine, da vi møder hende ved Det Maritime Ungdomshus i klubben, hvor stævnet skal foregå:
»Der har været kæmpe opbakning, og her fra Sundby Sejlforening er der endda tilmeldt to hold. Jeg og Henriette sejlede et stort europæisk stævne sidste år, hvor der var flere kvinder med. Og så snakkede vi om, hvordan vi får flere kvinder med i det her.
Vi tog en snak med Sejlsportsligaen om det og kom frem til Women On Water-konceptet og det her stævne. Vi håbede på ti hold, men endte med 18 – og vi har endda fire på venteliste. Det er helt overvældende.«
Kvinder på vandet
WOW konceptet har fået en flyvende start. Allerede nu sejler flere og flere kvinder med i Sejlsportsligaen. Ved det netop afholdte ligastævne i Frederikshavn var der kvinder på ni af klubholdene i 2. division. WOW har deres eget wildcard-hold i 2. division. Over 200 kvinder har taget netværket til sig – og det stopper ikke her.
Den gode energi belønnes nu med det første rene kvindestævne. Formatet bliver ligaformat og sejles i Sejlsportsligaens syv J/70 både.
»Både Henriette og jeg har jo en elitebaggrund, men det var egentlig ikke så meget det, vi ville. Det vigtigste er at få folk ud at sejle. Henriette er noget ældre end mig, og hun var den der ene pige, jeg så op til – altså, hun smadrede alle drengene. Og det med, at der er piger, man kan se op til: Der skal ikke kun være en hver gang, der er 20 drenge.
Jeg har selv set mange veninder stoppe med sejladsen, fordi de ikke lige passede ind i elite- og OL-miljøet. Skide dygtige unge piger. Men der er ikke nogen tilbud – eller divisioner, som i fodbold – for dem, der ikke lige er de bedste fem procent, hvor man kan konkurrere, men det også er lidt for sjov.
Det er det, vi vil prøve at lave om på. Det er en udfordring i flere sportsgrene, at teenage-piger falder fra. Så det her handler ikke bare om at sejle, men lige så meget at hygge sig, gå i byen sammen og den slags.
Så vi har prøvet at mikse holdene, så der er både veteraner – blandt andet Dorte O. Jensen med et utal af OL-kampagner bag sig – og helt unge piger blandet sammen,« siger Josefine.
Sundby-hold træner hårdt
Dorthe Alvang er en del af det ene WOW-hold i Sundby. Hun er født på øen og har sejlet i Roskilde, inden hun kom tilbage til Amager. Og hun har savnet sådan et initiativ:
»Jeg er det, man kan kalde en helt almindelig sejler, som der jo er rigtigt mange af. Der er ikke så meget breddeidræt i sejlsporten, så hvis man ikke går all-in, så er der ikke så mange muligheder for at prøve lidt mere end en tur i en lille sejlbåd.
Jeg er ikke sådan en, der er født i en optimistjolle. Men jeg gik rundt i klubben og samlede et hold, som alle sammen er noget bedre end mig. Så nu træner vi til stævnet hver weekend. Det er tit sådan i sejlsport, at mændene er meget aktive og kvinderne sådan lidt underligt tilbagetrukne. Så det her er en perfekt måde at vende det lidt på hovedet.
Det ligger nok i folks bevidsthed, at sejlsport er lidt elitært. Men hvis folk bare vidste, hvor nemt det er at sejle. I virkeligheden kan du bare melde dig ind i en sejlklub, så er du i gang. Og man skal virkelig gøre sig umage for ikke at komme i snak med nogen. Og så er det både yoga og nærvær og mindfulness,« fortæller Dorthe.
Empowerment
Samtidig med sejladseventen inviterer WOW til kvindenetværksmøde torsdag 20. september om morgenen med overskriften ’Kvinder på podiet’ hos HORTEN advokater i Tuborg Havn, hvor dedikerede talere giver kvinderne relevante værktøjer med hjem både som leder, karrieremor, sportsudøver eller måske kommende bestyrelsesmedlem.
»Jeg har lært mere om team-dynamikker ved at sejle end ved at gå på arbejde gennem årene og bruger egentlig min sport rigtigt meget i mit arbejdsliv. Og det her handler da også om at sætte fokus på, at der er for få kvinder repræsenteret i bestyrelser og lederstillinger.
Efterfølgende inviteres deltagerne fra torsdagmødet ud at sejle ved WOW-stævnet i Sundby weekenden efter. Her vil de modige kunne få en tur i en J/70 sammen med nogle af Europas bedste kvindelige sejlere – og yderligere få mulighed for at styrke deres netværk.
Så det handler ikke kun om at sejle sammen, men også at bruge hinanden i forhold til de ting, vi ellers laver – netværk og sammenhængskraft,« forklarer Josefine.
Sejlsportsligaens priser
Sejlsportsligaen, der sammen med Sundby Sejlforening og WOW lederteamet Henriette Koch og Josefine Boel står bag arrangementet vil benytte lejligheden til uddele den første ’Sejlsportsligaens AWARD 2018’.
Awarden vil blive givet til en sejler, en frivillig, en klub eller andre ’der i 2018 har vist sig særlig værdifuld i arbejdet med Sejlsportsligaen’.
Grundlaget for at skabe en god sejlerfest – både til vands og på lands må siges at være til stede – med forhåbentlig 90 kvinder om bord.
»Og så har vi jo også trukket mændene med på den måde, så det bliver en fest.«
Alle er velkomne i klubben på Amager Strandvej, hvor der også vil være aktiviteter for børnene.