I dag tager spækhuggerne fat på årets DM. Det er Kvindelig Sejlklub og Sejlklubben København der arrangerer. Banen lægges i Svanemøllebugten, og der deltager 31 både – alle danske.
Der kan siges meget om de gamle bådklasser, men sikkert er det, at spækhugger-klassen holder fanen højt med 31 deltagende danske både. Vi fik fat i Jesper Andersen på en telefon. Han er formand for Spækhugger klubben og sølvvinder af DM i 2017, hvor brødrene Boisen-Møller efter en pause på 40 år fra spækhuggeren tog guldet.
– Vi er nok det største danske kapsejladsfelt, blandt de ældre klasser i Danmark. Der er flest deltagere fra Øresund, og kun to fra Aarhus. Jeg antager, at mange af sejlerne er udmattede efter VM i Aarhus, fortæller Jesper Andersen.
Mange stærke besætninger
På trods af, at aarhusianerne ikke er mødt talstærkt frem, er der masser af spændende navne på deltagerlisten, som alle er tidligere mestre i spækhugger-klassen:
Tallet i parantes angiver hvor mange DM der er vundet igennem årene.
- DEN 135 Peder Skogstad, Bjarne Lindquist og Søren Due (x 5)
- DEN 109 Jesper og Søren Andersen, Per Risvang (x 4)
- DEN 190 Peter Bruun (x 3)
- DEN 232 Christian Mohr og Lasse Köhler (x 1)
- DEN 210 Lars Møller Nielsen, Ole og Jens (x 1)
Som det ses, er spækhuggerens konstruktør Peter Bruun også med i år, med gasterne Thomas Sennels og Thomas Hannibal. Begge gaster sejler normalt H-båd med stor succes, men har tidligere markeret sig i spækhugger. Boisen-Møller-brødrene sejler ikke med i år. Derudover er der en del skolebåde fra Svanemølleområdet der deltager, – og til dem er der særlige præmier, lyder det fra Jesper Andersen.
Her ses Jesper Andersen ved roret med gasterne Søren Andersen og Per Risvang.
Jesper Andersen fortæller, at klassen har pæn tilgang af nye sejlere, som kan erhverve en gammel spækhugger for en rimelig penge. Og på grund af Per Riisvangs store arbejde med at sætte renovering af gamle spækhuggere i system, er det nu relativt enkelt at få sat en gammel båd i stand.
– Så kan de jo vælge om det skal være en mindre renovering, eller om den skal toptunes til kapsejlads, siger Jesper Andersen.
Fredag aften holder spækhugger-klassen generalforsamling, hvor et af emnerne er klasseregler, bl.a om sejldug – et emne der optager mange klasseforeninger.
Slagets gang på kapsejladsbanen styres af Jørgen Tulstrup fra Sejlklubben Sundet, som spækhuggerne bruger som fast baneleder. Sejladserne varer frem t.o.m. søndag, hvor ønsket er, at der i alt er sejlet 12 sejladser.
Kvindelig Sejlklub og Sejlklubben København har sat alle sejl til, og har som hovedsponsor Ryding Maritime, den lokale bådudstyrsforretning på Østerbro i København, samt mange andre. Derudover har klubberne også fået Miljø- og Fødevareministeriet med på sponsorlisten, da de gerne vil have fokus på rent hav.