Nord Stream Race: En noget anderledes start mod Stockholm

Første ben fra Kiel til København blev et ganske tæt affære, hvor der var under 30 minutter mellem nummer et og fem. Det danske team fra Frederikshavn, med skipper Kris Houmann sluttede i midten af feltet, på en tredje plads, i en sejlads hvor Russerne løb med sejren.

Flotte omgivelser
På tirsdagens pressemøde, som var flyttet fra Skovshoved (hvor det blev holdt i 2017, red.) til Københavns Havn, hvor Admiral hotel dannede de perfekte rammer for denne event. Bådene lå linet op langs kajen ved Ofeliaplads, og med hotellet lige ud til vandkanten, fås nok ikke bedre placering for sådan et show.

De fem teams forventer et noget anderledes race end sidste år, rent vindmæssigt. Her ser det ud til at blive noget mere løjt, end det som de oplevede sidste år - især på etapen fra Helsinki til St. Petersburg, hvor Kris Houmann og Co. tilbage i 2017 måtte udgå med havari.

En noget anderledes start

Her onsdag morgen, på skippermødet kl. 8 besluttede man at lade de fem både sejle videre mod Stockholm for motor. Starten er udsat 24 timer, og bådene vil blive startet på turen. Der var ganske enkelt ingen vind i Øresund, og for at sejladsen kan holde tidsplanen, traf man denne noget anderledes men gode beslutning. Alt andet gav ingen mening. 

Fra løbets pressecenter har vi her til formiddag modtaget følgende meddelelse:

Race officer har hele morgenen fulgt vejrmeldingerne meget nøje, da situationen er, at der ser ud til at ville være et meget stille vindområde syd for Sverige, som ville forsinke bådene så meget, at det ville være umuligt at nå Stockholm fredag eftermiddag/-aften, hvor fleet’en på lørdag skal være med i starten på Gotland Rundt og sejle det første stykke ud gennem den stockholmske skærgård, inden de separerer og sejler videre mod Helsinki.

Paradoksalt nok var der 8-9 m/s i går eftermiddags, hvor ClubSwan 50’erne gennemførte tre perfekte sejladser inden aftenens sejlermiddag på Toldboden, men her til morgen var det en ugunstig vejrudsigt for Nord Stream Race. Sidste år sejle bådene med hastigheder på 24-26 knob mod Stockholm, men i år var vejrguderne ikke med Nord Stream Race og sejlerne.

På skippermødet kl. 08.00 blev sejlerne orienteret om beslutningen om at flytte starten til ved sydspidsen af Öland. Skipperne var enige i beslutningen, selvom man naturligvis hellere ville sejle. Alle bådene blev sendt afsted for motor kl. 10.00 mod Öland, og der venter besætninger ca. 24 timer for motor, inden de kan sætte sejl og sætte kurs mod Stockholm, hvor der så til gengæld venter en sydlig vind på de sidste 210 sømil til målet i den yderste del af den svenske skærgård. Det er naturligvis ærgerligt at den planlagte start ikke kunne gennemføres ud for Københavns Havn, men vigtigst var det at alle skippere og besætninger var enige i beslutningen.

Stolt dansk skipper

Da fleet’en var parat til at afgå fra Kvæsthusbroen og Ofelia Plads udtrykt den danske skipper Chris Houman fra Frederikshavn Sejlklubs hold, at han var stolt af at Købehavn kunne være vært for sejladsen: ”Det er altid partfuldt at være her, specielt downtown i Københavns centrum med skønt vejr og venlige mennesker, hvad mere kan man ønske sig.”

KDY glæder sig over, at Nord Stream Race i år kunne gennemføres i Københavns Havn med stor støtte fra By og Havn og Ofelia Plads, som stillede faciliteterne til rådighed. Det er et perfekt sted til denne type event med København som stopover. En vision kunne være, at den centrale del af København en gang i fremtiden aspirere til et Volvo Ocean Race stopover. Indtil da ser det ud til at Nord Stream Race også vil gæste København i juni 2019.

Se highlights fra første etape.