”Det er et helt nyt format, og det er noget dansk sejlsport trænger til,” sådan siger Anders Johansen, der er den glade vinder af konkurrencen om et Wildcard til årets nyskabelse inden for distancekapsejlads i Danmark, Vegvisir Archipelago Race, der har start og mål i Nykøbing Falster 22. – 25. juni.
Vinderen af wildcardet til en værdi på 3600 kr. om deltagelse i doublehandsejladsen Vegvisir Archipelago Race er den vejlensiske sejler Anders Johansen. Han vælger at deltage sammen med sin makker gennem flere år René Andersen. De to sejler i Anders Johansens båd en Dehler 36 dbi fra 1991.
– Med det samme jeg læste om sejladsen blev jeg interesseret. Det er et helt nyt format, og det er noget, vi har brug for inden for sejlsporten, siger Anders Johansen. Mange af de aktive har jo sejlet kapsejlads rundt om de forskellige øer i de indre danske farvande, så man kan sige, at det har vi prøvet, og vi er klar til noget nyt. Derfor ser jeg det som en rigtig godt idé med det nye format.
Når valgfrihed bliver udfordringen
Og formatet er i sandhed nyt. Efter en samlet start i Nykøbing Falster tager ben-1 sejlere ud gennem Guldborgsund, hvor Guldborgbroen er helt lukket for landtrafik. Ben-1 slutter syd for Femø. Herfra splitter sejladsen i en rød og en grøn bane på hhv. 165 og 235 sømil. Den grønne går mod øst, mens den røde går mod vest. Deltagere i både mindre end 25 fod skal sejle grøn bane, ellers vælger deltagerne selv, hvilken bane de sejler. Og valgfriheden slutter ikke her. For det næste store valg, der skal træffes handler om sejlretningen på de efterfølgende tre ben, som udgør langt den største del af sejladsen. Sejlernes valg er således, om de vil gå banen rundt med eller mod uret.
De to baner - hurtigt
Med uret går grøn banes ben-2 fra Femø forbi Kalvehave og gennem Bøgestrømmen. Ben-3 er fra Bøgestrømmen forbi Møns Klint til en bøje udfor Klintholm. Herfra en tur til havs ud i Østersøen inden deltagerne kommer tilbage til indsejlingen til Grønsund. Her starter ben-4, der tager sejlerne tilbage til Smålandshavet, Fejø og Femø inden ben-5 sejles fra Femø tilbage til Nykøbing Falster.
Vælger man Rød bane mod uret hedder ruten ben-2; Fejø, Agersø, Omø, nord om Langeland, gennem Svendborgsund. Ben-3; fra Svendborg enten gennem Øhavet mellem Ærø og Langeland, eller uden om Ærø til en bøje vel syd for Marstal. Her starter ben-4, som går til havs ud i Østersøen og tilbage til Smålandshavet via Langelandsbælt. Ben 5 er fælles med Grøn bane fra Femø til Nykøbing Falster, hvor der er målgang.
Føjer et nyt lag til distancekapsejladsen
– Det lyder mere indviklet end det reelt af. Det handler om at få et strategisk element ind i distancesejladsen. Vi ønsker, at deltagerne får en oplevelse af, hvad det vil sige at arbejde med ruteplanlægning. Indtil nu har det været noget man har hørt om i forbindelse med Volvo Ocean Race, Vendee Globe, Mini Transat-sejladsen og lignende, men nu bliver det også tilgængeligt for mere almindelige sejlere. Altså, hvordan forventer sejlerne, at vind og strøm opfører sig over de kommende døgn, og hvordan kan de bruge denne viden bedst muligt. Et element kan også være om de ønsker at sejle de mest udfordrende passager i dagslys eller i sommernatten, siger Morten Brandt, der er ophavsmand til konceptet. Han håber og tror, at deltagerne vil holde deres planer for valg af omsejlingsretning hemmelig.
– Det vil bidrage til at opbygge spændingen mellem deltagerne og for os der følger sejladsen. Jeg regner med, at deltagerne træffer deres beslutning og holder den hemmelig efter vejrbriefingen, der finder på skippermødet torsdag den 22. juni. Hvilke valg sejlerne har truffet bliver først udløst efter ca. 17 sømil, når de er ved bøjen syd for Femø, udtaler Morten Brandt til Bådmagasinet, som forøvrigt er gået med som mediepartner i Vegvisir.
Firmaet Tractrac leverer tracking af bådene, så man ude fra kan se hvad deltagerne vælger. Derudover har Tractrac føjet en funktionalitet til deres software som gør det muligt at se, hvilke både teoretisk ligger i spidsen set i forhold til distance til mål.
Det bliver en kæmpeoplevelse
Anders Johansen og René Andersen har valgt den lange Rød Bane også selvom han ikke har det store kendskab til forholdene i Øhavet.
– Når man ser på kortet ligner Øhavet den største udfordring for navigatørerne, men det er jo netop denne udfordring på navigationen, som tiltaler mig. Jeg glæder mig virkelig til at prøve det nye format. For det kan jo betyde en kæmpemæssig forskel om man vælger at sejle med eller mod uret, når man selv skal tage udviklingen i vind og vejr med i sin planlægning.
Anders Johansen og Rene Andersen har sejlet sammen i mange år og de har blandt andet deltaget i Palby Fyn Cup, som 2Star besætning flere gange.
– Det passer os rigtig godt at sejle 2Star og med det adventure-element, der er med i Vegvisir Race tror jeg det bliver en kæmpe oplevelse, slutter Anders Johansen, der benytter sig af deltagernes mulighed for at lægge båden i Nykøbing Falster gratis fra weekend før sejladsen.
Du kan finde flere oplysninger om sejladsen på www.vegvisirrace.dk hvor du også kan tilmelde dig. Kig også forbi sejladsen Facebook-side her