Det kunne have været Monaco, St. Tropez eller Napoli. Men det blev den lille sejlerby Troense på Tåsinge ved Svendborgsund, der løb med årets VM i Starbåd. "Det var efterhånden ved at være Nordeuropas tur", mener Flemming Sørensen, der er VM's Race Manager og en af initiativtagerne bag udfordringen.
"Vi kunne så også byde ind med et helt andet miljø end de seneste storbyer som Buenos Aires og Miami. Vi slog et slag for vores intime miljø i en af Danmarks smukkeste landsbyer. Troense er præget af mange velholdte bindingsværkshuse med stråtag, og bag husene i Grønnegade er der flere hundrede meter lange baghaver med æbletræer", konkluderer Flemming Sørensen.
Troense er bare et smukt sted.
Sammen med sejlermakkeren og barndomsvennen Rune Schytt-Nielsen har Flemming Sørensen kæmpet for at få VM til Danmark. Rune Schytt-Nielsen kunne tage pokalen med hjem fra Miami efter at have deltaget i Bacardi Cup for en måneds tid siden. Poul Elvstrøms navn er indgraveret med to guldmedaljer, det samme som Mr. America's Cup, Dennis Conner.
Stor opbakning
Hjemme i Troense er der stor opbakning til projektet. Man regner med, at mere end 80 frivillige fra Troense Bådelaug og lokalområdet er klar til at betjene sejlerne under VM fra den 29. juni til den 9. juli. De fleste fastliggende sejlere flytter ud af havnen for at give plads til VM-deltagerne.
Smukke Troense skal være værter for VM i Starbåd.
På selve havnen bliver der anlagt en "race village" på 300 m2. Den bliver sejlernes samlingssted, når der ikke dystes på Lunkebugten øst for Tåsinge.
"Der er allerede tilmeldt både og besætninger fra tolv forskellige lande. Blandt dem nogle af de bedste som Lars Grael, Brasilien, Augie Diaz, USA og Diego Negri, Italien", oplyser Flemming Sørensen. Han regner med 80 deltagende både, når VM skydes igang.
En livlig kvinde
Starbåden kaldes også for kølbådenes Kongeklasse. Den kan sammenlignes med en livlig kvinde. Den tiltrækker sig opmærksomhed, men skræmmer samtidig den uøvede sejler med sin udfordrende krop og sit store sejlareal i forhold til størrelsen. Hun er ikke nem at tæmme og kræver en god fysik.
"Det er ingen hemmelighed, at Starbåden mest er for de modne, erfarne sejlere. Jeg kalder selv Starbåden for de gamle drenges Bugatti", tilføjer Flemming Sørensen med et smil og fortsætter: "Man kaster sig over den, og den bliver en del af ens sjæl resten af sejlerlivet. Man kan simpelthen ikke slippe båden og samværet omkring den". Flemming Sørensen er 54, gift, har tre store børn og er bosiddende midt i det idylliske Troense. I det daglige er Flemming Sørensen direktør for en større Sydfynsk virksomhed i vindmølleindustrien.
Ud over deltagerbetalingen på 700 USD har en række sponsorer støttet op om budgettet på 1,3 mio kr. De største er Svendborg Kommune gennem "Svendborg løfter Svendborg", Sport Event Fyn, Sport Event Danmark, Udvikling Fyn og Fynske Bank. Ud over sponsorer er der en række samarbejdspartnere. På indkomstsiden er begivenheden beregnet til at genere en omsætning på 6-8 mio kr på Sydfyn.
Starbåds VM skal sejles på Lunkebugten.
"Med 70 deltagende både vil budgettet balancere. Men det ville ikke gøre noget, hvis vi kunne få et lille overskud. Til gavn for sejlsporten. Vi håber, at mange af de 15 danske Starbåde vil deltage. Det er der åbnet mulighed for", slutter Flemming Sørensen.
Fakta
Starbåden er knap syv meter lang (23 fod), stikker én meter og har et storsejl på 20 m2 og en fok på 7,5 m2. Den har ingen spiler. Masten er 10 meter høj. Der er en besætning på to mand, der ofte hænger ud over rælingen mod luv, mens kun underbenene har kontakt med båden. En ny Starbåd koster omkring 350.000, en god brugt fra 40.000 kr.
Staren er designet af amerikaneren Francis Sweisguth i 1911. Der er bygget over 8.500 både, de første i træ, men fra 1970erne i glasfiber.