QDRS: Viking Tracker nu med AIS

Der arbejdes bag kulisserne med at gøre Quantum Danmark Rundt Singlehanded til en endnu bedre og mere professionelt arrangeret event. Seneste nyt er en tracking-tjeneste, som er særlig udviklet til anledningen, og som samtidig bliver en test-platform for folkene bag systemet.

Viking Tracker er et veletableret tracking-system, som har været en del brugt i Danmark. Man bruger GPS-signalet fra sin smartphone, og der er udviklet en app, hvor en arrangør af en kapsejlads kan betale en afgift pr. båd for tjenesten. Indtil nu har systemet været anvendt til banesejladser, men nu har idémanden bag Vikingtracker, Mads Brockhuus, i samarbejde med arrangørerne af Quantum Danmark Rundt Singlehanded, udviklet et trackingsredskab, hvor man kombinerer to datakilder (mobildata og AIS) til at skabe en langtrækkende tracking. Og det fungerer uden, at bådene skal have særlige satellitsendere om bord.

 LND6695

Baseret på smartphone og AIS

En smartphone ombord i båden sender positionsdata to gange i minuttet, så længe der er forbindelse. I de tilfælde hvor båden er for langt fra land, vil disse positionsopdateringer fortsat blive registreret og gemt i telefonen, indtil der igen er forbindelse. Så snart forbindelsen er genoprettet, bliver alle positionsdata sendt, og trackingen bliver opdateret.

Det interessante er, hvad der sker, når Viking Trackers server bemærker, at der ikke længere modtages postionsopdateringer fra båden. Nu vil der nemlig automatisk søges efter bådens AIS-signal. Såfremt bådens AIS-signal når i land, er det nu AIS positionsdata, der bliver vist. Hvis bådens AIS data ikke når i land, fordi nærmeste landstation er for langt væk, fortsættes trackingen via mobilnettet – i så fald bliver den selvfølgelig først vist, når der er telefonforbindelse igen.

 LND6677

Selve trackingsiden er meget brugervenligt opbygget. Hele ruten er synlig, med start og mållinier i de enkelte stop-over havne. Man kan vælge, hvordan man vil se bådenes spor, og der er et kommentarfelt, hvor arrangørerne planlægger at skrive løbende – 24/7.

Nemmere at følge med

I år stilles der strengere krav til de enkelte bådes AIS installation – de skal være synlige længere væk. Sammen med det forbedrede trackingsystem, betyder det at der er skabt et fint udgangspunkt for at interesserede kan følge med i sejladsen. Har man lyst til at gense noget af det, så er der også en replay funktion. Den fungerer dog først efter, at alle sejlere er i havn på halvvejstoppet i Assens.

Venøbo test-sejler

I år starter trackingen allerede inden starten går. For at sikre at alt fungerer som det skal, vil de enkelte soloskippere starte deres spor, når de forlader deres hjemhavn. Den første virkelige test af det system sker, når Erik Venøbo benytter Vikingtracker på sin testsejlads Danmark Rundt Singlehand Offshore i løbet af maj måned.

QDRS starter 1. juli 2017 fra Skovshoved havn, og distancen er på 646 sømil.







★ Tursejlads

★ Familien Nissen - Hvordan kommer man i gang?

★ Tursejlads

★ Familien Nissen - Sådan kom vi i gang

★ Artikel

★ Kend vejrmodellerne og brug dem rigtigt

★ Artikel

★ Sejl dig sund - brug havet som medicin

★ Artikel

★ Har The Ocean Race en holdbar fremtid?

★ Test af sejlbåde

★ Kom billigt og trygt ud at sejle

★ Test af sejlbåde

★ Fire gode både til familie og race

★ Tursejlads

★ Mit melanesiske eventyr: Et krydstogt fra Australien til...

★ Artikel

★ Svenske fyr bliver mere driftssikre





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen