ISAF kampagne skal sikre deltagelse i Paralympics

International Sailing Federation starter nu en målrettet kampagne for at forsøge at få handicap sejsports disciplinerne tilbage på det Paralympiske program i Tokyo 2020, og man har derfor indgået en aftale med en af de mest succesfulde kommunikationsfirmaer, som arbejder indenfor sportens verden, VERO Communications, om at rådgive og støtte ISAF’s kampagne.

VERO Communication har blandt andet være involveret i følgende succesfulde kampagner om events: OL London 2012, OL Rio 2016, PyeongChang Vinter OL 2018 og Buenos Aires 2018 Youth Olympics. Og ikke mindst var firmet med i den kampagne som i 2009 sikrede Rugby Seven på det olympiske program.

Målet er at presse International Paralympic Committee (IPC) til igen at inkludere sejlsporten i Tokyo 2020, blandt andet med baggrund i, at ISAF nu har overtaget ansvaret fuldt og helt for organisering og administration af handicap sejlsporten, efter at International Association for Disabled Sailing (IFDS) er blevet integreret i ISAF med udgangen af 2014.

Dokumentation og udvikling

ISAF’s præsident Carlo Croce siger om kampagnen:

“Efter at IFDS er blevet fuldt integreret i ISAF sidste år, er handicap sejlsporten nu kommet under en professional ledelse. Det er en ny æra for handicap sejlsporten, idet ISAF i fuldt omfang vil kunne anvende sine tekniske, økonomiske, promotion og strategiske ressourcer for at styrke denne del af sejlsporten.”

Vi arbejder for eksempel med at udvikle og igangsætte et sammenhængende og professionelt 4-års konkurrence program for handicap sejlads, som også skal generere mere medie, TV og promotion muligheder for sporten, som følge af integrationen I ISAF’s overordnede kommunikations strategi og aktiviteter.

Alt dette er nyudviklet siden integrationen af IFDS I ISAF, og det er vigtigt, at vi nu effektivt kommunikere ,dette til IPC. Vores fokus er nu på at opbygge dokumentationen for, at sejlsporten skal være med på programmet i Tokyo 2020.

En stor del af ISAF’s indsats vil fokusere på korrekt dokumentation, samt på at lægge vægt på handicap sejlsporten unikke muligheder, herunder det faktum, at det er den eneste sport, hvor atleter med meget store forskelle I handicap kan konkurrere på lige fod.

Jeg håber, at IPC vil se positivt på vores sag, når de modtager det nye dokumentations materiale.”

Det er vanskeligt at vurdere, hvorvidt det vil være muligt at få omstødt IPC’s beslutning, men præsidenten for IPC har ikke helt udelukket det. Hvis det ikke lykkes med henblik på 2020, så vil den stærkere fokus hos ISAF på udvikling og udbredelse i de kommende år, markant øge handicap sejlsportens chancer for igen at være med i 2024. I bund og grund handler det om at kunne vise og dokumentere, at handicap sejlsporten er aktiv i 32 lande eller flere, samt på mindst tre kontinenter.

De Paralympiske klasser deltager nu fast i samtlige ISAF World Cup events, ligesom der årligt afholdes Disabled Sailing World Championships.

Handicap sejlsporten er allerede godt integreret i Europa, hvor de Paralympiske klasser er med i 4 af de 5 EUROSAF Champions Sailing Cup events i Palma, Medemblik, Kiel og La Rochelle, ligesom der fra og med 2014 også afholdes et EUROSAF Disabled Sailing European Championship.

Så en stor del af ISAF’s fremadrettede indsats må nødvendigvis også være fokuseret på udvikling af handicap sejlsport på andre kontinenter.

Hvad sker der i Danmark ?

Det vil i høj grad være nødvendigt, at Dansk Sejlunion fokuserer en indsats på at sikre dansk sejlsport fremadrettet deltagelse i Paralympics. Lige nu tegner det til, at der ikke vil være nogen dansk repræsentation i Rio 2016.

Reelt har den eneste danske handicappede sejler på internationalt niveau gennem de sidste 15 år været Jens Als Andersen i 2,4 mR, og det er ikke lykkedes at tiltrække og udvikle andre sejlere i hverken 2,4 mR eller Sonar, hvor begge klasser er repræsenteret med nogle både i Danmark.

Der findes i dag 5 ”Udviklingscentre” for sejlads for fysisk handicappede i Danmark: Sejlklubben Køge Bugt, Århus Sejlklub, Sønderborg Yachtclub, Aalborg Sejlklub og Thurø Sejlklub.

Men reelt foregår der ikke i disse udviklingscentre et målrettet arbejde med rekrutterings- og træningsprogrammer i samarbejde med Dansk Sejlunions sportschef og med henblik på at udvikle elitesejlere, der kan deltage i Paralympics.

Du kan også læse mere om handicap sejlads i Danmark på Dansk Sejlunions hjemmesidesamt på Dansk Handicap Idræts-Forbunds hjemmeside