Der har i længere tid været en stor debat omkring "Gråsten sagen" som har handlet om en eksklusion af et medlem. Måske kunne et etisk kodeks for god opførsel i en klub have forhindret, at en sådan sag udviklede sig til en eksklusionssag, som næsten splitter klubben og sejlsporten ad.
Der findes faktisk et etisk kodeks for kapsejlads - kender du det ?
Det er en del år siden, at dansk idræt – Danmarks Idræts-Forbund og Team Danmark – og dermed også alle forbundene, enedes om et kodeks for dansk idræt, og med udgangspunkt heri oprettede Dansk Sejlunion et ”Etisk Kodeks for Dansk Sejlsport” i 2009.
Fair play, respekt og god opførsel
Ideen med et etisk kodeks, er – udover reglerne – at sikre fair play, respekt for modstanderne, ordentlig opførsel på og udenfor banen m.v., og etisk kodeks er rettet mod alle de mange interessenter omkring en kapsejlads, hvor der ofte er mangeartede holdninger til mangt og meget i forbindelse med afvikling af kapsejladsen.
Udover sejlerne, er der interessenter som kapsejladsledere/dommere, trænere, forældre, ansatte i foreningerne m.v., som alle sammen er med til at skabe rammerne for afvikling af kapsejladser i hele landet, uanset om det er aftenmatchen og klubmesterskabet, eller den store distancekapsejlads rundt om Fyn eller Danmarksmesterskabet.
Sejlerne sejler kapsejlads for at have det sjovt og blive dygtigere sejlere. I sejlsporten er næsten alle, som står for afvikling af kapsejladser frivillige, og de gør det naturligvis også for sjov, og for at hjælpe klubben og sejlerne.
Det skal være glæden ved at sejle, eller glæden ved at medvirke til at lave gode arrangementer, som er det bærende element for alle i en kapsejlads, men der kan naturligvis opstå uenigheder fra tid til andet, på banen, på land eller ved protestbehandlinger.
Alle de frivillige kapsejladsledere og hjælpere samt også forældre skal ved ungdomsstævner være rollemodeller, og sende de rigtige signaler til børn og unge.
Ideen med sejlsportens etiske kodeks er, udover kapsejladsreglerne, at bidrage md nogle gode råd og 'leveregler', som kan sikre at alle interessenterne omkring en kapsejlads behandler hinanden respektfuldt og der er en ordentlig omgangstone – ellers er det jo ikke sjovt !
Det etiske kodeks skal egne være med til at regulere, at alle involverede i en kapsejlads har det sjovt, og hvis alle aktører kender disse ”leveregler” kan det være med til at undgå konfrontationer, og man kan håndtere tilspidsede situationer og uenigheder.
Glæden skal være det bærende element
Dansk Sejlunion skriver om ”Etisk kodeks for Dansk Sejlsport” på deres hjemmeside:
Kapsejlads har mange indbyggede værdier og kan give mange gode oplevelser af glæde, fællesskab, udfordring, spænding, præstation og udvikling.
Glæden ved kapsejlads skal være det bærende element, hvor også det sociale aspekt er væsentligt. Derfor er en fordomsfri gensidig respekt mellem alle involverede i kapsejlads også nødvendig.
Udover en række vedtagne objektive regler er kapsejlads i Danmark bygget om omkring en række skrevne og uskrevne etiske spilleregler. Fairplay, respekt for modstandere, god opførsel på og uden for banen er nogle eksempler.
Sommetider kan der opstå uenigheder om udfaldet af afgørelser i en kapsejlads. Både udøvere og tilskuere kan naturligvis være følelsesmæssigt engagerede. Udøvernes vilje til sejr og tilskuernes engagement står på ingen måder i kontrast til de normer, ”Etisk kodeks for Dansk Sejlsport” repræsenterer.
Etisk kodeks er ikke kun for sejlerne, men for alle omkring et kapsejlads arrangement, og derfor indeholder sejlunionens kodeks følgende kapitler:
- Etiske normer for kapsejlere
- Etiske normer for trænere
- Etiske normer for kapsejladsledere
- Etiske normer for ledere og ansatte i klubber og organisationer
- Etiske normer for sejlsport for børn og unge op til 15 år
Det er selvfølgelig vigtigt, at disse etiske leveregler er kendt af alle, og kan det være en god ide, at alle klasseorganisationer og klubber sætter et link på deres hjemmeside til dette etisk kodeks. Endvidere kendskabet hertil stimuleres gennem klubbernes undervisningstilbud for børn, unge og voksne, ligesom det også bør være en naturlig del af ”pensum” på Sejlunionens kurser for kapsejlledere og trænere.
Link til sejlunionens hæfte (revideret 2013): Etisk Kodeks for Dansk Sejlsport