Det fløj med gule flag

”Der bliver givet gule flag helt tiden, og vi sidder alle helt stille i bådene og tør ikke bevæge os,” var det første, Patrick Döpping sagde, da han kom hen til trænerbåden imellem dagens to sejladser ved ungdoms-VM i Tavira i Portugal.

”Hans oplevelse skal ses i det perspektiv, at det tirsdag blæste omkring omkring 5 m/sek, og at Patrick allerede dagen før fik et gult flag”, fortæller den danske træner Jan Christiansen.

”Det skete i 7-8 m/sek og moderate bølger – forhold hvor en Laser set med erfarne sejler- og trænerøjne ikke kan sejles ulovligt, fordi båden kun sejler hurtigt, når man arbejder dynamisk, men også lovligt i båden. Patrick førte sejladsen på dette tidspunkt – altså måtte han være hurtig”.

Efter to 3. pladser mandag kom Patrick tirsdag i mål med en 8. og en 21. plads. Hans tekniske sejlads var klart påvirket af usikkerheden over for dommerne. Samlet ligger hans stadig med fremme på en 3. plads. I dag, onsdag, vil han sejle med den teknik, han har tilpasset sig igennem en række andre konkurrencer i år – uden at få gule flag vel at mærke.

”Min teknik plejer at være lovlig. Det nytter ikke, at jeg stivner og undlader at sejle båden rigtigt, bare fordi jeg er bange for et gult flag,” fastslår Patrick. 

Mindst to sejlere fik deres andet gule flag og måtte forlade sejladserne – heriblandt en af de førende hos pigerne, Maud Jayet, Schweiz, der forlod sejladsområdet i gråd og dyb frustration.  Alene på Laser Radial-banen blev der tirsdag givet 14 gule flag i løbet af dagens fire sejladser (to for drengene og to for pigerne).

”På trænerbådene blev situationen ivrigt diskuteret det meste af dagen”, fortæller Jan Christiansen.

” Tilbage på land går man hver til sit og fokuserer på sine egne forhold. Deerfor er det desværre næsten umuligt at samle en ”fælles front”, fordi det i sagens natur handler om at vinde – når nogen får en straf, er der andre, der rykker frem. På den korte bane har vi ikke fælles interesser. Derfor forventer jeg heller ikke, at der sker mere i sagen”.

Jan Christiansen fortæller desuden af mønstret er set før. Blandt andet ved sidste års YSWC, der blev afviklet på Cypern. Da havde vi en dansk sejler, der fik tildelt flere gule flag – selv om hun sejlede på samme måde som altid.

”Vi har netop set et U19 EM i Egå, hvor 250 sejlere deltog, og hvor problematikken ikke opstod på samme måde.  Normalt er det klasseorganisationerne, der står for stævnerne (bl.a. i Egå). De trækker på de samme kræfter igen og igen, og på den måde opstår der en kontinuitet i, hvordan sejladserne bliver bedøm, fortæller Jan Christiansen, og fortsætter.

”Ved YSWC rykker det over i ISAF-regi. Nu er der nye navne på alle nøglepositioner – og ikke nødvendigvis de mest erfarne i fx Laser-sejlads. Og så kommer problemerne, fordi sejlerne pludselig oplever, at deres ageren på vandet bliver vurderet med helt nye øjne. Og så er det i øvrigt ikke nogen hjælp, at ISAF’s materiale til dommerne fremstår mangelfuldt”.    

De øvrige danske deltagere ligger på fortsat på sekundære placeringer.