Yngling DM og jubilæums-fester i Taarbæk

DIF-DM i Yngling blev vundet af Frederik Lange, Konrad Floryan og Mikkel Nørlykke fra Hellerup Sejlklub i et felt som talte 16 deltagere, 3 fra Bønnerup Strand Sejlklub, én fra Sverige og de øvrige tolv fra Øresund.

Sølvmedaljerne gik til Jørgen Ring Emil Emborg og Benjamin de Leeuw fra Taarbæk Sejlklub/KDY, og bronzen gik til en blandet besætning med 2 tidligere Yngling VM vindere ved rorpinden, idet Mikkel Hartvig Andersen sejlede båden om lørdagen, og Morten Reinholdt sejlede samme båd om søndagen.

Om lørdagen blev der først sejlet 2 sejladser i god mellemluft, som blev vundet af Jørgen Ring. Derefter kom der 2 sejladser i hårdt vejr, og dem vandt Frederik Lange. Så var der lagt op til kamp om søndagen, hvor der skulle sejles 3 sejladser i let luft. Her vandt Frederik den første sejlads, og Jørgen den anden, så sidste sejlads blev afgørende, og Frederik blev bedst i sidste sejlads, efter hårde matchrace dueller med Jørgen. Syvende sejlads blev i øvrigt sejlet på afkortet bane, idet der næsten ingen vind var tilbage.

DM2014 huggertpokalen_juniorer_530

Cameron Larsen, Maria Reinhold og Pelle Hartvig Andersen, vandt Huggertpokalen som bedste juniorbesætning.

Taarbæk Havn luftfoto_fra TS www_530

Taarbæk sejlklub stillede op med det helt store arrangement i forbindelse med klubbens 75 års jubilæum og havnens 150 års jubilæum. Lørdag eftermiddag var der jazz musik på havnen, mens Ynglingene sejlede, og om aftenen var der fest for deltagere og sejlklubbens medlemmer, i alt 150 personer deltog i middagen.

Indtil klubben blev stiftet i januar 1939 havde været nogle enkelte lystbåde i havnen, og nogle af de mest kendte var formentlig kong Christian X’s lystbåde som havde station i Taarbæk fra slutningen af 1800-tallet og frem til 1920’erne. Christian X anskaffede sin første lystbåd i 1897, en lille kragejolle kaldet Emma. Da kongens primære sommerresidens var Sorgenfri Slot var det grundet afstanden nærliggende at placere båden i Taarbæk.

Før 1939 havde der været optræk til at stifte en sejlklub flere gange, men det mislykkedes hver gang. Vinteren 1938 samledes på et gymnastikhold på Taarbæk Skole, og det var faktisk dette hold, som tog initiativet til at stifte en sejlklub i Taarbæk, hvilket skete i slutningen af januar 1939 på den lokale kro ved havnen.

På generalforsamlingen blev tegnet 27 medlemskaber og kort efter var der 40 medlemmer. Det årlige kontingent blev fastsat til 15 kr. for seniorer, 10 kr. for passive og 5 kr. for juniorer, hvor passive og juniorer betalte med halvdelen hvert halve år.

Allerede fra starten var det bemærkelsesværdigt, at der blev udpeget en juniorrepræsentant til klubbens bestyrelse, og lige fra starten har juniorarbejdet været et bærende element i Taarbæk sejlklub, hvorimod man i mange andre klubber først så oprettelse af juniorafdelinger årtier senere.

Kapsejlads har også altid været et af klubbens kendemærker, og allerede fra første sæson planlagde man sammen med Skovshoved Sejlklub at afholde 12 aftenmatcher. Indtil starten af 1970’erne anvendtes Juniorbåde i klubarbejdet, hvorefter man ligesom mange andre Øresundsklubber skiftede til Yngling, som stadig anvendes til ungdomsaktiviteterne i klubben.

Se herlige historiske billeder fra Taarbæk Havn

Taarbæk Sejlklubs historie