A-Cat på foils i fremtiden ?

Thomas Paasch, Skovshoved og Frank Lavrsen, Kaløvig deltager i A-Cat VM i Takapuna, New Zealand, som sejles den 11.-16 februar. I morgen torsdag starter Pre-Worlds, som også er NZ mesterskaberne, og der sejles 9 sejladser over 3 dage.

Thomas Paasch, der medlem af både Council og Technical Committee, fortæller Bådmagasinet, at der på generalforsamlingen helt naturligt vil blive drøftet, hvorvidt klassen i fremtiden også skal tillade foils. Thomas siger:

”Vi lægger ud med NZ mesterskaberne som opvarmningsstævne, umiddelbart inden VM, og her får vi nok en god indikation af vores resultatmæssige niveau. Der er sket en del udvikling de sidste par måneder, inspiretet af AC72’erne, så måske er vi håbløst bagud, hvis der kommer vind nok til at nogen kan foile på læns.”

Læs også: A-Cat VM lige om hjørnet for to danskere

A-Cat sejleren og designeren Mike Drummond deltager med sin egen båd, der er en relativt kompleks ”custom made” båd med skrog med lav volumen og en forhøjet platform. Han har arbejdet efter en lang liste med ideer og realiseret dem i den nye båd, som han sejlede første gang ved de New Zealandske mesterskaber i 2013.

Mike Drummond siger om muligheden for foils: ”Jeg støtter udvikling, da det er hele ideen i A-Cat klassereglerne. Men klassen skal være påpasselig med at sikre, at man bevarer muligheden for at sejle og vinde, uden at man behøver et helt  team til at søsætte og rigge båden. Hvis man fjerner ”insert from the top” begrænsningen, så vil dette efter min opfattelse kunne ske. Der er mange måder at sikre foiling mellem 5 og 25 knob – sejlpinde, mastehældning, besætningsvægt, mastens stivhed – foils er kun én af ingredienterne.”

Ved årets verdensmeterskaber deltager en lang række Americas Cup sejlere blandt andet: Nathan Outridge (Team Artemis) samt Peter Burlig og Blair Tuke, Team New Zealand.

VM A-Cat i Takapuna, New Zealand Takapuna, New Zealand

Baggrunden for at sejlerne kan arbejde så meget med designet på A-Cat er, at den er en udviklingsklasse, og som et resultat heraf er den blevet en rendyrket high-tech båd. Samtidig ligger det sejlerne meget på sinde, at klassen fortsat skal være rimelig tilgængelig for sejlere, som også har lyst til at eksperimenter og udvikle. Der er pt. 23 sejlere i den danske klasseorganisation.

Danish A-Class Association hjemmeside