I 2019 blev der stjålet 2.270 bådmotorer i Sverige til en samlet værdi af 250 mio. svenske kroner
Forsikringsselskabet Alandia i Sverige arrangerede et webseminar den 18. november med det formål at samle eksperter til at diskutere kampen mod bådtyveri. Ud over repræsentanter fra to andre forsikringsselskaber, If og Svedea, bestod panelet af repræsentanter fra det svenske toldvæsen, politiet, kystvagten, beredskabstjenesten og svømningsbåden.
Den live-streamede begivenhed i vores naboland blev besøgt af over 150 unikke lyttere - især bådeejere, der ønsker at vide, hvordan samfundets aktører forholder sig til de mange tyverier.
I 2019 blev 2.270 bådmotorer stjålet i Sverige ifølge kriminalitetsforebyggelsesrådet Brå. Værdien af bådens stjålne varer udgør cirka SEK 250 millioner årligt. Om vinteren er tyvene stadig aktive og stjæler både og motorer, der er taget på land til vinteropbevaring, hvor Sverige har mange ubeskyttede bådklubber, oplagringssteder og sommerhusområder.
– Bådeejere skal vide, hvad der foregår for at gøre det vanskeligere at stjæle både. Bådeejere bør også få viden om, hvad de selv kan gøre for at gøre det vanskeligt for tyven. Derfor arrangerer vi denne begivenhed med et ekspertpanel, siger Denniz Corsman, forsikringsekspert hos Alandia.
Hvis politiet ikke kan forbinde båden eller motoren til den rigtige ejer, er det ikke muligt at stoppe tyven under en kontrol på vejen. Ekspertpanelet inden for bådtyveri er enig om, at der er behov for et bådregister for at afhjælpe problemet.
– Forsikringsselskaberne er ansvarlige for det forebyggende arbejde i at undgå tyverier og derved holde præmierne nede for vores kunde. Vi har gode tip til, hvad du kan gøre som bådsejer. Men når tyveri finder sted, er det et bådregister, vi har brug for til at identificere stjålne varer og for en ændring af situationen, siger Ricard Sjöström, chef hos Alandia.
Arrangementet er tilgængeligt her, (eksternt link, red.)
Kilde: Alandia.