Dansk Sejlunion er – ligesom alle de 60 andre specialforbund under Danmarks Idræts-Forbund – afhængige af det årlige DIF-tilskud, som for de fleste forbund udgør en vigtig del af årets omsætning.
Sejlunionen har i 2014 modtaget 5,127 mio. kr., hvilket udgør 14,7 % af unionens samlede omsætning. Til sammenligning udgør kontingenterne fra medlemsklubberne i alt 5,919 mio. kr., dvs. i alt 17 %.
Normalt har forbundene hidtil, alt andet lige, modtaget en årlig mindre procentuel fremskrivning, men DIF-tilskuddet er afhængig af en lang række faktorer omkring medlemstal, klubantal, uddannelsesaktiviteter, breddeaktiviteter, konkurrencedeltagelse ved international mesterskaber, godkendte Danmarksmesterskaber m.v. Faldende medlemstal eller mindre aktivitet indenfor et eller flere områder vil normalt betyde reduktion i DIF-tilskuddet.
Fra 2013 til 2014 faldt DIF-tilskuddet til Dansk Sejlunion marginalt, men det relativt markante fald i medlemstallet, som medlemsklubberne har haft, kan forventeligt betyde en reduktion i tilskuddet fra DIF, medmindre unionen kan dokumentere stigende aktivitet på nogle andre områder, som er tilstrækkelig til at kompensere herfor. Og efter de foruroligende meldinger om de store fald i lottomidlerne, bliver der helt sikkert ingen fremskrivning af DIF-tilskuddet.
Dansk Sejlunions faldende medlemstal og beslutningen om uændret kontingent fra klubberne vil betyde faldende kontingent indtægter i 2015, idet beslutning om kontingent først har effekt fra følgende år. Og det faldende medlemstal påvirker samtidig tilskuddet fra DIF.
Team Danmark har også faldende indtægter, hvilket kan betyde, at nogle idrætter vil få reduceret støtte, eller helt miste støtten. Sejlsporten er bestemt ikke direkte i farezonen, som et af de eliteforbund, der modtager mest i støtte fra Team Danmark. Men udfordringen kan være, om den nuværende støtte kan fastholdes helt uændret i de kommende to år op mod OL 2016.
Hvis der er eventuelt kommer fald i indtægter på andre områder i unionen, f.eks. indtægter fra salg af produkter og ydelser (varesalg og certifikater), eksterne indtægter, m.v., så har DS bestyrelse og ledelse her i efteråret en væsentlig udfordring med at se kritisk på alle aktiviteterne i 2015, herunder hvor der kan blive tale om (ned)justeringer i aktiviteterne, ligesom det var tilfældet da man fjernede tursejlerkonsulent funktionen og lagde alle disse opgaver over på de øvrige medarbejdere.
Hvis indtægtsgrundlaget i Dansk Sejlunion falder i 2015, kan det medføre nødvendige kursændringer indenfor forskellige områder. Foto Søren Stidsholt (arkiv)
Danskerne spiller mindre og mindre lotto
Det er en stor udfordring for foreningsidrætten i Danmark, som bliver tildelt støtte på baggrund af overskuddet af netop Lotto-spillet.
Overskuddet bliver i år 47 mio. kr. mindre end beregnet, og i 2015 ser det helt skidt ud, da prognoserne peger på, at nedgangen kan blive på helt op til 135 mio. kroner.
”Bevillinger kan naturligvis svinge, men i disse år stiger forventninger og krav til idrættens bidrag til samfundet på en række områder, og det kan blive umuligt at leve op til uden en reaktion nu,” har DGI’s formand, Søren Møller udtalt til Jyllandsposten, og bliver bakket op i det synspunkt af DIF’s formand Niels Nygaard.
Tipsloven
Tidligere sket udlodningen på baggrund af hele overskuddet i Danske Spil, men siden tipsloven blev lavet om i 2012 er udlodningen blevet bundet til Lotto-spillet.
Den samlede gruppe af udlodningsmodtagere har derfor henvendt sig til politikkerne med en række løsningsforslag til, hvordan lovgivningen kan ændres.
DIF oplyser, at der på Christiansborg bliver lyttet til bekymringerne. Venstres idrætsordfører, Anni Mathiasen ønsker et opklarende stormøde, og hos Socialdemokraterne er Flemming Møller Mortensen klar til at indlede en dialog.
”Argumenterne om et områdes betydning for samfundet og de langsigtede konsekvenser af nedskæringer hører vi jo alle steder fra. Omvendt skal vi huske, at alle partier netop har præciseret, hvor væsentlig idrættens rolle er for udviklingen i fremtiden, så jeg er klar til at indlede en dialog på baggrund af de urovækkende meldinger,” siger Flemming Møller Mortensen til Jyllandsposten.