Hesselø Rundt

At runde Hesselø og at par mærker i Kattegat kan være en hyggelig tursejlads, og man kan lægge så meget kapsejlads ind i turen, som man har lyst og mandskab til.
Sidste år i 2006 ville vi som normalt sejle Sjælland Rundt. Men pludselig mandskabsmangel gjorde, at vi valgte den korte Hesselø-Hven Rundt. Starten gik kl. 17.30, så man slet ikke følte noget sammenhold med Sjælland Rundt. De var startet ved middagstid.
Starten i 2007 er flyttet til dagen efter Sjælland Rundt, nemlig lørdag 23. juni kl. 10. Det er for at mærkerne i Kattegat kan rundes i dagslys, og for at fredagen stadig kan bruges som arbejdsdag. Tursejlere og flerskrogsbåde kan også deltage i Hesselø Rundt, men ikke mere i selve Sjælland Rundt. Hesselø sejladsens distance er ca. 85 sømil.
I 2006 var der til Hesselø-Hven Rundt kun 15-16 deltagere, hvoraf de 6-8 var efteranmeldte både, og vi anede ikke, om de var i løb til DH eller LYS-tal.
Ved start var der jævn sydvestenvind, og vi var eneste båd, der satte spiler. Den gav krængning og 7-8 strygende knob på skæring mod Kattegat, og ved Hornbæk var vi en sømil foran de andre.
Så spidsede vinden. Genua op og spiler ned. I let sydvestenvind passerede vi Gilleleje og spidsede til nær bidevind direkte mod Hesselø på fladt vand.
Vi var godt tilfredse med den spidse vind. Det giver bedst fart, fordi bådens egen fart skaber ekstra vind. Vi var heldige og holdt 5-6 knob hele vejen, samtidig med at Sjælland Rundt sejladsen var plaget af vindstille.
Ret hurtigt fik vi Hesselø i sigte. Kun to konkurrenter var i nærheden agter, alle andre var langt tilbage i svagere vind. De to nærmeste både, en svensk X-412 og en Dufour 340 kom dog efterhånden op og lidt foran.
Solen gik ned 21.50. Forude kunne vi se blink fra fyret over Hesseløs sorte silhuet, samt hurtige blink fra nærmeste lysbøje på Sydøstrevet. Vi troede, at med så få deltagere skulle vi sejle mutters alene. Men tre både fulgtes ad i spidsen, vores Concorde 38 ”Sirenen”, og X-412’eren, som vi døbte ”Rød gennaker”, og en Dufour 340, døbt ”Gule sejl” efter de gule kevlarsejl. I mørke og aftagende vind indhentede vi igen de to nord for Hesselø, og vore lanterner lå side om side.
Det var en smuk sommernat, og vi gled med 3-4 knob langs Hesseløs sorte træer inde på bakken. Vi nærmede os det lange, stenede og lumske Nordvestrev, som skulle rundes. Strandskader og måger skreg inde fra øen. Vi var tæt ved revet, mens ”Gule sejl” og ”Rød gennaker” var lidt længere ude. Mod sydvest var der lave, mørke skyer, som hindrede, at vi kunne se kompasmærket forude på revet, for mærket var uden lys. Vi sejlede på navigator og ekkolod langs 10 m kurven, tættere ville vi ikke, for fra 6 m stiger den stenede bund stejlt op til revet. I kikkert kunne vi se revets sorte, truende sten over overfladen.
Nordmærket står på 20 m kurven, og da vi ved midnat målte 15-20 m dybde, skønnede vi og navigatoren, at vi var forbi. Vi drejede sydpå sammen med ”Gule sejl” og ”Rød gennaker” og tilbage mod øst i mørket langs Hesseløs stenede sydkyst.
Vestenvinden døde og kom snart igen fra sydøst, så vi igen fik bidevind hjemad langs Hesselø og mod Gilleleje. Atter meget heldigt, fordi spids vind giver stadig størst fart i svag vind.
Det var en stor oplevelse at navigere i mørke rundt om den sorte ø med stenrevene. I 2007 kommer man til at passere øen i dagslys, og det er fint, for her ses sæler, og det er køn ø, som de færreste ellers kommer tæt forbi.
Tidlig lørdag morgen gik vi støt 5-6 knob på bidevind mod Gilleleje med en skyet solopgang nordøst for Kullen. ”Rød gennaker” og ”Gule Sejl” var lidt foran igen.
Men så blev det jammerligt stille ligesom for Sjælland Rundt kapsejladsen. Ved Gilleleje blikstille og marsvin. Slatten spilersejlads, stille, og så let bidevind, mens vi listede foran de to andre. Stabil nordenvind og spiler til Kronborg. Her skal sejladsen slutte i 2007, men vi måtte forbi færgerne for at runde Hven. Heldigvis var der ingen strøm.
Syd for Kronborg kom ”Gule sejl” og ”Rød gennaker” forud i læ, for de skød genvej langt øst om den grønne W5 bøje. Hov, den skal man vest om. Vi kom i tanke om, at de to kunne være i vores DH løb og ikke under LYS-tal, så vi tog foto af dem langt bag den grønne bøje. Så kunne vi protestere, og de ville få en times tillæg i sejltiden, og vupti havde vi vundet.
Vi var forrest, da de tre både fulgtes ad i svag vind rundt om Hven. Så kom pæn nordenvind og kryds mod Kronborg, hvor ”Gule sejl” og ”Rød gennaker” trak noget fra os. Målstregen passerede vi lørdag kl. 19.27 til et dejligt trut fra dommertårnet.
Vi slog ”Gule sejl” med 24 sekunder og ”Rød gennaker” med hundredvis sekunder. HAS kunne ikke finde protestskemaerne, så vi gad ikke protestere. Det havde været fint at slå ”Gule sejl” med 1 time og 24 sekunder, men 24 sekunder var mere ærligt i en chancepræget sejlads.







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen