De baltiske lande er stadig mange sejleres nyeste turmål inden for ferie-rækkevidde, og reglerne for at sejle derover er nu lettet så meget, at man kan tage Estland, Letland og Lithauen med på listen over steder, man improviserer sig frem til - dvs. efter den gode gamle regel om at sejle hen, hvor vinden blæser, på feriens første dag.
Det strengeste krav ved sejlads til de baltiske lande er, at dit pas skal være gyldigt i mindst 2 måneder. Visa kræves ikke af danskere.
Ved ankomst til første havn skal du fortøje ved »costums« (told og grænsevagt) og indklarere/udklarere som i alle andre lande (undtagen Sverige og Norge).
Medbring personligt pas og bådens skibspapirer. Medbring også en »crewlist« med bådnavn og hjemsted, besætningens navne, adresse, telefonnummer, fødselsdato, pasnumre og nationalitet. Det er ikke sikkert, at crewlisten bruges, men det kan spare tid at have
fotokopier med hjemmefra. Toldere er normalt venlige og taler (lidt) engelsk og tysk. Danmark hedder Dania derovre, og modsat f.eks. hollændere kender balterne det danske flag.
Byerne er spændende og kønne, og det tidligere sovjetiske forfald ses ikke mange steder, for balterne er tilsyneladende langt flittigere end russere og polakker, der stadig sidder i gråt forfald.
Historiske hansestæder
Byerne ligger i flodmundinger, og ude fra søen ses ofte kun skorstene og kraner over uendelige fyrreskove og sandstrande. Der er oftest under 0,5 knob strøm i floderne.
Flere byer er gamle hansestæder med delvist bevarede borgmure omtrent som Visby på Gotland. De store byer er oprindeligt tyskprægede fra 1300 til 1900-tallet med pragtfulde gamle palæer, Rigas byhuse er f.eks. flottere end Københavns.
Det er byerne, der er interessante. Lystbådehavnene er ikke idylliske, da de ligger i gamle industrihavne, men bådebroer og forhold er blevet udmærketde, og de ligger nær byernes centrum. Undtagelsen er Tallinns lystbådehavn Pirita 5 km med bus fra selve Tallinn.
Estiske og engelske søkort
Bemærk afstandene. Rigabugten er ikke en lille indsø, men på størrelse med Kattegat. Brug engelske detail-søkort. Det drejer sig om 3-4 kort til ca. 200 kr. stykket hos Weilbach i København. Der fås også fine estiske bådsportskort, men de må købes i Estland eller i Stockholm og Finland.
Rygter siger stadig, at de gamle sovjetiske søkort af baltiske farvande var upålidelige af militære hensyn, men så skulle det også gælde for engelske kort, der er baseret på sovjetiske opmålinger. Rygtet skyldes bl.a. artikler for 11 år siden om en dansk sejlbåd (med to journalister), der totalforliste i Estland på noget, de mente var et uafmærket rev 3 sømil fra kysten. Men det var en banal navigationsfejl, båden fulgte ikke afmærkningen langs den stenede kyst og ramte sten 1,3 sømil fra kysten.
Opmålinger har vist, at de sovjetiske søkort var helt præcise, og du kan trygt sejle derovre. Men de estiske kyster er netop stenede og lave 1-2 sømil ud, så det er vigtigt at følge IALA-afmærkningen.
Vandet ved Østersøens kyster i skærgården og ved de baltiske lande er grønt af alger om sommeren, og man kan højst se én meter ned. Man kan ikke navigere ved at kikke efter bunden som i Danmark.
Tre forskellige sprog
De tre baltiske lande har hver sit sprog, som ikke ligner hinanden. Estisk ligner finsk til forveksling. Unge mennesker lærer engelsk og tysk i skolerne, mens ældre har lært russisk. Gamle mennesker kan tysk fra den tyske tid før 1918, da Sovjet »befriede« de tre lande fra »de tyske junkere og undertrykkere«. Næsten halvdelen af befolkningen er stadig russere. Stalin flyttede baltere til Rusland og erstattede dem med russere, som stadig er noget ildesete.
Kriminalitet har man hørt om, men ingen danske lystbåde har mærket noget. Dog er det klogt at låse og ikke lade dyrt grej ligge fremme, når båden forlades. Kriminalitet går vist mest ud over berusede turister, der slingrer rundt alene i mørke gader om natten, og det kunne man jo lade være med.
Kroner, lats og litas
Der er forskellig mønt i de tre lande, og der må veksles i hvert land. Der kan næppe veksles i Danmark. Internationale kreditkort kan bruges. Lynportræt af de tre lande:
Estland
Eeste på estisk. Ofte kaldet Estonia på engelsk. Mønt: 1 kroon (krone) = ca. 0,5 Dkr.
Letland
Latvia på lettisk.Pas skal være gyldigt mindst 2 måneder.
Mønt: 1 lats = ca. 12 Dkr.
Lithauen
Lithuania på litauisk. Pas skal være gyldigt mindst 3 måneder.Mønt: 1 litas = ca. 2 Dkr.