Under sydens palmer

Sejlerferie under fjerne himmelstrøg i 28 grader frisk vind er noget alle drømmer om. Her har vi samlet alle facts på de velkendte og nye eksotiske steder man kan sejle chartersejlads. Mange nybegyndere tager en uge til Grækenland i en gruppe på fire og deler en båd. I Grækenland er der de skrappeste krav om sejlerfaring, hvor to om bord skal have duelighedsbevis eller dokumenteret sejlerfaring. Caribien er det foretrukne rejsemål. Over halvdelen af de 3-4000 danske sejlere, der hvert år tager på bådcharter i udlandet, foretrækker Caribien med f.eks. Tortola, hvor vinden er stabil. Kun 10 timer i flyveren og du er midt i sejlerparadiset, hvor der som regel sejles rundt i 14 dage i turkisblåt lagune-vand.
De mere erfarne og eventyrlystne vælger Fransk Polynesien i Stillehavet, her er flyveturen på 22 timer. Det er almindeligt at afsætte tre uger, hvor den sidste uge kan bruges på besøg i New Zealand eller Australien.
Fransk Polynesiens bedst kendte, men stadig temmelig uberørte øer Bora Bora og Raiatea byder på irgrønne palmer og kridhvidt koralsand og krystalklart vand med farvestrålende tamme, farvestrålende fisk, der er et dyk værd. Vandet er fladt og sejladsen meget komfortabel, når der vel og mærke sejles inde bag de kæmpemæssige koralrev. Imellem de polynesiske øer er det ikke noget problem at sejle på Stillehavets enorme dønninger, for de er lange og dovne at sejle på.
Ens priser i hele verden
Priserne for at leje en 36 fods sekspersoners båd i en uge er stort set ens i hele verden. De ligger gennemsnitligt på 20.000 kr. i højsæsonen. Flypriserne skaber den primære prisforskel. Moorings anvender de lidt dyrere rutefly, mens SunWay bl.a. benytter sig af charterfly.
I lavsæsonen i maj kan der i Grækenland lejes båd for kun 10.150 kr. Grækenland har lavsæson i Påsken, hvor vinden også er mild og let at sejle i. I de græske Kyklader i juli og august når vinden dog fuld styrke på 12 sekundmeter luft.
Mellem de to største danske bådcharterudbydere, engelske SunWay og amerikanske Moorings variere, priserne til Grækenland en del mellem det, der for en uge tager 6080 kr. mere i højsæsonen. Til gengæld stiller Moorings med gratis startskipper i de fire første timer, hvis man altså ønsker det, og retfærdiggøre merprisen med, at de hurtigere kan yde service og f.eks. stille med en helt ny båd, hvis bådens motor pludselig strejker.
I Caribiens højsæson omkring julen ligger priserne hos Moorings og SunWay 2740 kr. fra hinanden for leje af båd, med SunWay som den billigste. Går turen til Fransk Polynesien er priserne stort set ens, omkring 23.000 kr. bådleje i en uge. Begge arrangører giver fem procent rabat på bådlejen, hvis der bestilles i 14 dage.
Historiske byer i Kroatien
Tager man fire personer af sted i en 36 fods båd koster en sejltur i højsæsonen til Caribien med bådleje, flybilletter og forsikring cirka 18.000 kr. pr. person for to uger. I den billigere ende er Kroatien, hvortil man selv kan køre i bil på 18 timer. Her bliver budgettet en uge incl. benzin til egen transport, bådleje, og forsikring kun 4500 kr. pr. person.
For de penge oplever man smaragdgrønt hav omgivet af øriger og historiske byer med tre-fire timers sejltid imellem, og tid til solbadning og dykning. Charter-eventyret ligger slet ikke så langt borte! Thailand er blevet et hot mål også for charterbådsturismen, kun cirka 10 timers flyvning herfra, med vindforhold lidt roligere end i Caribien, og tilbud om mange nye og anderledes kulturoplevelser.

Gode råd om at chartre båd:
Hvornår er der sæson
Højsæsonen i Caribien er i december og januar med flot stabil passatvind, men danskere oplever vejret som glimrende frem til juni måned. Orkansæsonen er i september og oktober.
Tahiti og Bora Bora i Fransk Polynesien har højsæson fra maj til december med stabil passatvind. Regntid og orkaner kan forekomme fra december til marts og gør lystsejlads umulig. Thailand har højsæson fra december til april. Middelhavet har højsæson i juli, august og september. Her er vinden mild undtaget i de græske Kyklader, hvor vinden er kraftigere.
Proviant
I Middelhavet behøves kun simpel proviantering til frokosten, da der typisk sejles fra havn til havn, hvor man spiser billigt på restauranter eller køber ind lokalt.
I Caribien og Fransk Polynesien opholder man sig mest på vandet og ligger for anker for natten. Her er det en god ide at bestille komplet proviant af charterfirmaet, der ved hvad man har brug for undervejs. En proviantpakke koster pr. person cirka 1300 kr. i Caribien og 1900 kr. i Fransk Polynesien. Bestil hos dit charterbureau, så ferietiden ikke går med indkøb. Som regel er der grill på bådens agterperron.
Køb samlet feriepakke
Lad charterbureauet stå for flybillet, og sørg for at få arrangeret transport fra lufthavnen og til båden inden du rejser. Danmarks to store internationale bådcharterbureauer, SunWay og Moorings anbefaler i øvrigt en kombinationsferie med landophold før eller efter ferien.
Sørg først for, at dit charterbureau er registreret i rejsegarantifonden.
Lej en 'startskipper'
De fleste charterbureauer starter med fælles orientering, når man når frem til båden. Her gennemgås søkort, rejserute, sikkerhed m.m. De fleste både har GPS-navigator. To på båden forventes at have sejlerfaring og helst duelighedsbevis. I Grækenland er duelighedsbeviset vigtigt, ellers forlanges dokumenteret sejlerfaring. En startskipper arrangeres fra en dagspris på 575 kr. i Middelhavet til 1520 kr. i Fransk Polynesien. Arrangøren Moorings giver gratis med en startskipper i de første tre-fire timer i Caribien og Fransk Polynesien.
Tjekliste
Tjek om redningsvestene om bord passer til den aktuelle besætning. Lær rebesystemet at kende, kontroller der er diesel på tanken, og om ekkoloddet måler fra vandoverfladen eller fra kølen. Se hvor værktøj og reservedele findes. Og prøv at bakke med motor, og hvordan toilettet fungerer. Kig på søkortet og vær sikker på, at din sejlrute er omfattet af forsikringen.
Envejscharter og flotillesejlads
Mange firmaer tilbyder envejscharter, så man slutter på en ny destination og kan komme langt omkring. Det koster ofte 10-15 procent i ekstra bådleje. For nybegyndere kan det være godt at sejle i flotille med andre både. Man ledsages af en flotille-skipperbåd. Mange sejlklubber og firmaer arrangerer flotille-sejlads med festlige indslag.
Depositum og forsikring
Depositum varierer fra 0 til 7.700 kr til dækning af eventuelle skader og mangler. En obligatorisk bådforsikring koster typisk mellem 700 og 1.000 kr.
Hvad skal medbringes
Redningsveste findes på bådene, men medbring et let sæt sejlertøj eller regntøj. Spørg om udstyrsliste hos dit selskab. I Fransk Polynesien, Thailand og Caribien er vind- og vandtemperaturen normalt over 26 grader. Middelhavet er knapt så varmt. Vigtigt er at medbringe en tynd langærmet skjorte til beskyttelse mod solen. Og selvfølgelig en vandafvisende solcreme faktor 20 og en bredskygget solhat. En lommelygte er værd at medbringe. Og husk at pakke i bløde sejlertasker, kufferter kan vanskeligt stuves i båden.
Ekstraudstyr
Undervandskame







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen