Det er sager som denne, jeg ofte hader ender på mit bord. Disse sager hvor der er ballade ude i Sejlerdanmark. Jeg ved notorisk, at jeg har redaktør Øverup på nakken, den hændervridende udgave af ham konstant spørgende ind til ditten og datten. Men skal Bådmagasinet været det førende og suverænt mest troværdige maritime medie, må hjørnekontoret også forstå, at når lorten er landet, skal vi også dissekere den, fortolke den, holde mikrofonen og have en klar mening omkring substansen. Sådan er det bare!
Danmark kan nøjes med fem regioner til primært at styre hospitaler med mere. Dansk Sejlunion har 13 kredse til at dække dansk sejlsport. Det er et historisk levn, hvor nogle kredse med flid har skabt et godt regionalt sejlertilbud, især til de unge.
Nordøstjysk Kreds omfattende østkysten af Jylland nord for Grenaa og den østlige del af Limfjorden – altså op til Skagen Sejlklub. Under formand Kirsten Rambøls ledelse har bestyrelsen skabt en aktiv kreds til gavn for de cirka 30 små sejlklubber i kredsen. De fleste er blandt de mindste sejlklubber og bådelaug i Danmark, hvorfor en velfungerende kreds er afgørende for at blive hørt i Dansk Sejlunion.
Opgaven for alle kredse er koordinering af klubbernes aktiviteter, kapsejlads, ungdom, uddannelse, erfaringsudveksling samt al den politik der følger med, når der der offentlige tilskudskroner involveret. Der udover driver de en hjemmeside: sejlsport-nord.dk og er aktive på de sociale medier. Kort sagt en flok ildsjæle, der vil sejlsporten det bedste.
Hvorfor skal vi så gå i kødet på dem?
Fordi magtkorrumpere, hvad enten man hedder Messerschmidt eller Rambøl. Måske er formandens polering af egen værdi heller ikke i 100 procent overensstemmelse med virkeligheden?
Vores kilde og initiativtager til, at Bådmagasinet overhovedet gik ind i sagen, er solosejleren og formand fra Bønnerup Strand Sejlklub, Erik Venøbo. Som en af sejlsportens mest ihærdige ildsjæle drøner han rundt med dobbelt turbo og skaber meget debat om sin person. Er Erik en ballademager, som har set sig sur på den kredsbestyrelse, han selv er medlem af? Eller er der urent trav fra Kirsten Rambøls side?
Selv siger Erik: ”Om jeg er svær at samarbejde med, tror jeg nu ikke, men jeg må sige, at jeg efterlyser det man kalder ordentlighed, og den er forsvundet hos Kirsten Rambøl”.
Når jeg læser årsberetningen fra Nordøstjysk Kreds, skal jeg være den først til at give Erik ret i, at årsrapporten nærmere er et hyldestskrift til formanden selv - skrevet af formanden selv. Læs selv.
Erik Venøbo udtaler: "At beretningen så klart udstiller, at I mener, det er mig, der er svær at samarbejde med. Den beretning I har slået op er jo kun skrevet ud fra formand og kassererens holdninger. Jeg har ingen indflydelse haft på den".
Når man så får Erik Venøbos skriftlige kommentar (meget lang, red.) på situationen i kredsen, så forstår jeg ikke, at de to bestyrelsesmedlemmer står på samme planet? Redaktionen har renset den beretning for de værste trykfejl, eder og forbandelser, og lagt hele redegørelsen frem. Redaktionen har også tjekket, at Venøbo ikke kommer i strid med injurie-lovgivningen. På trods heraf, så viser partsindlægget at Erik Venøbo er en dansk Kaptajn Haddock.
Der er masser af konflikt sager, der viser en udvikling, hvor samarbejdet er skredet. Klare indicer på magtmisbrug, eller i det mindste manglende evne til at samarbejde fra Kirsten Rambøls side. Erik Venøbos partsindlæg lader vi stå alene, og Bådmagasinet tager alene fat i to sager.
Formanden Kirsten Rambøl bor i Randers og er medlem af Sejlklubben Limfjorden, men også næstformand i Egå Sejlklub. Kirstens mobilnummer: 41 57 02 58 er adresseret til Bønnerup Strand Sejlklub i sin egenskab af tidligere formand i klubben. På trods af at Kirsten Rambøl er startet sent i sejlsporten, må man sige hun har fingrene inde mange steder.
En af hendes dronningetanker er, at kredsens unge skal have en aktiv rolle under det store VM på Aarhus Bugten i 2018 - at kredsen får ansvaret for at administrere en af banerne. Op til den store begivenhed, skal man give de unge sejlere i kredsen mulighed for at lære at lægge en bane og lære at lede og drive et stævne. De skal så uddannes gennem de forskellige Dansk Sejlunions kurser, betalt af Nordøstjysk Kreds.
Argumentationen, set med den positive vinkel er, at de unge tager en masser erfaring med hjem i klubben og løfter den lokale kapsejlads fagligt. Det er da alt andet en smuk tanke?
Det er så her, kæden ryger af for Erik Venøbo, der pointerer, at kredsen ikke skal uddanne banefolk til Sailing Aarhus, kredsen skal alene generere nye sejlere til egen kreds. Nordøstjysk Kredsen skal ikke betale for Aarhusklubbers aktiviteter, hvis det står til Erik Venøbo, de penge må de selv afholde.
Det er jo en interessant dobbeltrolle, som Kirsten Rambøl har med sin næstformandspost i Egå Sejlklub og en bestyrelsespost i Sailing Aarhus. Samtidig må jeg rose Sailing Aarhus for at få en anden kreds tage en opgave og tilmed selv betale udgifterne. Og det er positivt ment.
Er det moralsk ok?
I Nordøstjysk Kredsen er det accepteret, at man sidder i bestyrelsen, selv om man ikke er medlem af en sejlklub under Dansk Sejlunion. Ungdomsformand, Anne Skovbølling, skulle lige pludselig den 3. december 2014 være medlem af Bønnerup Strand med ”tilbagevirkende” kraft for hele 2014. Ordren kom på en mail fra Kirsten Rambøl. Nordøstjysk Kreds ville tilmed betale kontingent for Anne Skovbølling - hele 100 kr.
Udfordringen er, at Anne har været en del af bestyrelsen i Nordøstjysk Kredsen siden 2013, men uden at være medlem af en sejlklub.
Dansk Sejlunion har haft personer på kursus i deres regi, uden at vedkommende har været medlem af en sejlklub under DS. Kirsten Rambøl forsøger at redde situationen ved at optage medlemmer med tilbagevirkende kraft, og endda som 'Studiemedlem' til kr. 100,- i kontigent!
Skulle Dansk Sejlunion ikke have skredet ind tidligere? Det stiller i hvert fald flere spørgsmål end svar.
I beretningen skriver formanden, at bestyrelsen i Nordøstjysk Kredsen bor jo noget spredt, og derfor plejer bestyrelsesarbejdet at forgå på mail, SMS og telefon. Det er da en mild underdrivelse, da ungdomsformand Anne Skovbølling bor på vestkysten 150 km fra nærmeste sejlklub i kredsen.
Det seneste år har der været uoverensstemmelser i bestyrelsen, der har også været forsøgt mægling. Dansk Sejlunion har forsøgt at hjælpe bestyrelsen over sin fastlåste situation. Bestyrelsen ender med at være handicappet ved, idet Erik Venøbo ikke ønsker at samarbejde med Anne.
Hvem skal tage ansvar?
Tiden er inde til, at alle parter tænker stort - for ingen i dansk sejlsport kan være tjent med al denne interne fnidder.
Jeg startede med at skrive, at årsberetningen var et hyldestskrift til formanden, og at Erik Venøbo var en ballademager – hvilket mange nok er enige i? Men uroen i kredsen, kan ikke alene tillækkes den gode Erik, det er hele bestyrelsens ansvar.
Artiklen har været fremsendt til Nordjyllandskredsen, som efterfølgende har fremsendt Deres svarskrift, som i sin helhed kan læses her