Flere instrumenter, mere lys, elektriske hjælpemidler der skal lades, køleskab, autopilot, måske endda fryser...der skal pumpes en hel del amperetimer i batteribanken, hvis spændingen skal holdes igennem en lang dags sejlads - og specielt hvis du kan lide at tilbringe tid i naturhavne og udenfor havnens trængsel og larm. Der er desværre ingen landstrøm der ude! Gode løsninger til uafhængig tilførsel af strøm giver frihed - og det er jo det vi jagter der ude, er det ikke?
I dag: Solceller
I løbet af ugen finder du en serie artikler her på sitet, som giver dig et hurtigt overblik over udviklingen og mulighederne. Udover motorens generator, er de mest aktuelle eksterne strømkilder følgende: Solceller, vindgenerator, hydrogenerator og brændselsceller. Alle strømkilder har eksisteret på markedet igennem en årrække, og alle har sine fordele og ulemper. Men nye produkter ændrer billedet. I dag kaster vi et blik på solcellerne.
Skygge ødelægger
Colin Speedie fra Attainable Adventure Cruising Ltd er en meget erfaren og kompetent herre udi det elektriske og elektroniske på en båd, og han har kigget nærmere på det nyeste grej under Southampton Boat Show. Problemet med solceller på en båd er dels at en lille smule skygge fra vant, liner, sejl, hvad som helst reducerer hele panelets effekt meget drastisk. Et andet problem er, at de må monteres steder hvor de bliver trådt på. Det er de gerne konstrueret til, men nogen bedre end andre. Delaminering og kortslutninger pga fugt er et velkendt problem, særlig på de mindst heldige af slagsen.
Solbian SP
I Southampton stødte Colin Speedie på solcellepaneler med nye og interessante egenskaber. Nyt fra fronten er, at produkter som f.eks solceller fra Solbian (SP-serien) bruger en teknologi som gør panelerne mindre følsomme for delvis skygge. Effekten pr. arealenhed er også betydelig højere. 100 watt pr. panel er rigtig godt - på et areal som tidligere gav måske 40 watt. Solbians SP-paneler er også konstrueret så de tåler lang tids stepdans i al slags vejr. Og hvis de forsynes med en moderne MPPT-regulator, øges effektiviteten yderligere. Nye regulatorer øger i det hele taget solcellernes reelle værdi som energikilder. Du kan få billigere solcellepaneler, men effekten og nytteværdien er også derefter.
Bør kunne vinkles
Flexible solceller kan monteres på dæk, men solceller fås også som hårde paneler til montering på rækkestøtter/agterpulpit, på stativ eller på targabøjle. En god idé er at sikre sig at panelerne kan vinkles/drejes. Det øger nytteværdien betydeligt. Så snart solcellepaneler er monteret og sat rigtigt op, yder de gratis strøm i mange år, uden nogen bevægelige dele som kan gå i stykker. Service og vedligehold er med andre ord næsten lig nul. En god idé er dog at vaske solcellepanelerne og holde dem rene. Salt og skidt reducerer effekten en del.
I vores mini-serie om alternativ energi i båden kaster vi os over vindgeneratoren som det næste. Følg med her på sitet!