Sikkerhed: Redningsveste og børn



            <br />

At sejle med familien er et privilegium for både forældre og børn. Her kan alle opleve de sjældne stille stunder sammen, naturen kan nydes, og her kan man øse af sine erfaringer og indføre børnene i sejlsportens univers. Men som i al anden sejlads kan familiesejlads også indebære risici for sikkerheden. Derfor gælder det om at passe ekstra på de små og først og fremmest lære dem om deres egen sikkerhed til søs og i havnen. For en af sejlsportens farligste områder for børn er havnemoler med udspændte fortøjninger, niveauforskelle, våde og tørre områder, fortøjningsklamper osv., så børnene skal have vest også i havn. Men hold øje med dem, for selvom de har veste på, kan de nemt drive ind mellem bådene, drive væk eller komme ned under flydebroer eller bolværk.

De mindste
Babyer og de helt små er nemme. De spændes fast i en autostol, hvor de ofte falder i søvn pga. bådens bevægelser. Når de er ude af autostolen og i dårligt vejr, kan man få de yndigste små rigtige redningsveste i stærke farver og med børnevenlige motiver, så der aldrig er vrøvl med at tage den på. Vil man være ekstra forsigtig, findes der sågar små redningskapsler til babyer – nærmest små redningflåder, som man kan bruge, hvis man skal sejle langt med helt små børn.
Det er først, når de har lært at gå, at de bliver ”problembørn” om bord, fordi de endnu ikke gør, hvad man siger, men til gengæld har en voldsom trang til at udforske alt lige fra trappen ned til kahytten til prædikestolen i stævnen. Her er en redningsvest med skridtrem og en lille livline fastgjort i kraven eller på ryggen af vesten obligatorisk, når barnet ikke sover.
Der findes børneveste, som har en fastgørelsesring foran, ligesom de voksnes veste har. Men det er upraktisk, når det drejer sig om børn, som man helst skal have ”et tag i ryggen på”.

Kontrolleret frihed
Det handler om at give barnet kontrolleret frihed, så klik livlinen fast i nærheden af roret, så den lille har en radius på et par meter at kravle rundt på. Hold dem især væk fra trappen til kahytten, som de fleste børn elsker at lege på og som er et af bådens farligste børnesteder i rum sø. Bare at sidde i nærheden af kahytsnedgangen er usikkert for et lille barn.
Selv børn op til 8-9 års alderen, der er vant til at sejle, har lettere ved at tabe balancen, hvis båden bliver ramt af en skæv sø, falde over et skøde eller stå i vejen i bomninger.

Vesten skal passe nøjagtig
Gå ikke på kompromis, når vesten skal anskaffes eller udskiftes. Barnet skal have en vest, som dets vægt passer til inden for vægtgrænserne – hverken over eller under. Læs derfor den trykte inskription i vesten – hvert år.
Væn barnet til fra starten at have alle bælter og spænder sat rigtigt, så det passer til den beklædning, det har på, og gå ikke på kompromis med f.eks. at vesten må stå åben eller ”det blæser ikke så meget, så vi behøver ikke skridtremmen.” Den skal sidde fast uden at stramme hver gang – uanset hvor meget eller lidt tøj barnet har indenunder.
Og næsten vigtigst af alt: Tag selv en livvest på under hele sejladsen og vær et godt eksempel for dine børn. Se forsiden af Europas største sejlmagasin Yacht på side 3, hvor børnene har fine veste på, mens far og mor sejler uden ...

Fast eller oppustelig vest
Der findes forskellige typer til børn. De såkaldte sejlerveste eller svømmeveste bør kun bruges af børn, der er gode svømmere og kender grundbegreberne i sejlsport. Ellers skal det være redningsvest med krave – fast eller oppustelig.
Man kunne tro, at de oppustelige var gode til børn, fordi de ikke hæmmer bevægelserne og derfor er nemmere at få børnene til at tage på. Men flere producenter fremhæver, at børn, der ofte ligger på maven på havnenes moler, nemt kan få et hul i vesten, uden at hverken de selv eller forældrene opdager det. Samtidig går børn, der falder i vandet let i panik, og vil ikke være i stand til at trække i udløserlinen, hvis vesten mod forventning ikke puster sig op. Så derfor som hovedregel: fastveste til børn.

Leg brug af vest i svømmehal
Den mest oplagte og pædagogiske måde at afprøve vesten er i svømmehallen. Her kan barnet lære, hvordan vesten virker, og hvordan det er at svømme med vest på. Tag noget gammelt tøj med, som barnet kan tage på ved anden eller tredje tur i vandet, så de bliver trygge ved ikke blot vesten, men også den anderledes opdrift og bevægelsesfrihed, de har med tøj på i vandet.
Er vandet varmt, er det endnu bedre at øve/afprøve vestene fra bådens hæk, en dag man ligger for anker.

Alle mand på dæk
Hverken voksne eller børn kan holde ud at have redningsvest på ved længere ophold under dæk. Lær derfor børnene (og de voksne også) at hænge deres vest fra sig et bestemt sted i nærheden af kahytsnedgangen. Og træn så en alle mand på dæk-øvelse med hele familien.
Når skipper råber ”alle mand på dæk”, skal alle iføre sig redningsvest og komme op i cockpittet. De mindste skal hjælpes af et forudbestemt besætningsmedlem, ligesom en bestemt person husker at bringe ”posen” med nødudstyr med sig op i cockpittet. Efter lidt øvelse – det må gerne være sjovt – kan familien træne sig op til at kunne stille i cockpittet på under 30 sekunder.

Ud og ind af havn
Med små børn om bord er det en god regel, at alle sidder stille i kahytten med veste på, mens far og mor sejler båden ind eller ud af havnen. Især at komme ind i en fremmed havn er ofte den mest stressende situation for skipper og 1. styrmand, og der er ikke behov for børn, der forstyrrer, er i vejen eller ligefrem bringer sig selv i fare på dette kritiske tidspunkt. Stilleleg i kahytten med redningsveste på kan sagtens leges ind i børnene.

At sejle alene med sit barn
At sejle alene med sit barn er ikke kun en ekstra risiko for barnet, hvis kaptajnen skulle få det dårligt eller falde overbord. Hvis barnet ikke kan sejle, er det også en ekstra opgave for skipperen at tage sig af barnet, når der i forvejen er nok at gøre med at sejle båden single.
Undgå derfor at sejle alene med børn, der ikke kan sejle. Gør man det, er det nødvendigt, at barnet i forvejen har lært de grundlæggende begreber ved at styre båden (hvis du skal ordne noget om bord) og betjene radioen eller telefonen for at kunne kalde hjælp. At vide, hvor og hvordan motoren startes og betjenes, er også obligatorisk viden for barnet.
Og så behøver det vist ikke at blive nævnt en gang til, at både børn og voksne skal have redningsvest på under alle forhold på vandet.

Med redningsvest og ble
Blebørn og redningsveste kan være en problematisk kombination med moderne engangsbleer af lufttæt plast, fordi bleen også har opdrift – i hvert fald så længe den er tør. Resultatet kan være, at et barn, der falder i vandet iført både engangsble og redningsvest, med stor sandsynlighed vil komme til at ligge med numsen i vejret og hovedet ned i vandet. Og barnet vil drukne, hvis der ikke gribes hurtigt ind. Enkelte producenter af redningsveste til børn, har lagt 15 % mere opdrift i kraven, for at imødegå bleproblematikken. Men så længe man kan købe bleer i meget forskellige størrelser og dermed med meget forskellig opdrift, skal man i hvert fald være opmærksom på problemet.

2011-08-29 19:29:50 af rqljaxs

ElqNzL , [url=http://bkicedavmmxt.com/]bkicedavmmxt[/url], [link=http://oqkhospehlkc.com/]oqkhospehlkc[/link], http://bgvnakfstres.com/






★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen