Flade tv-skærme er nemme at montere om bord. Da mange af dem også kan kobles til pc, dvd-afspiller, videokamera og kortplotter, bliver de mere og mere aktuelle til brug i båden. Tilmed er priserne faldet kraftigt de seneste år.
Fladskærmens egenskaber
Til båden sælges der mest tv med fladskærme på 17-20’’. Enkelte vil have en skærm på 26’’. Priserne for fladskærme starter ved ca. 4000 kr. Alle disse skærme er af LCD-typen. Plasmaskærme er først aktuelle i størrelser fra 37”. Lysstyrken er næsten lige god på de fleste produkter. Fordi de almindelige fladskærme ikke er dagslysskærme, er de bedst egnet til brug under dæk.
Der findes nogle få mindre fladskærms-tv, som kan gå på 12 V jævnstrøm, men de fleste af markedets skærme kræver 230 V vekselstrøm. Takket være enkle og rimelige invertere, som laver 12 V til 230 V, kan du lige så godt købe en almindelig fladskærm beregnet til hjemmebrug. Er det kun til tv’et, kan du nøjes med en inverter til 150 W.
To typer
Det er hovedsagelig to forskellige typer fladskærme: dem med det ”gamle” 4x3-format og dem med widescreen (WS). Selv om det kun er den sidste type, der er forberedt til det nye HD (high definition)-system, som sikkert kommer snart, sælges der også mange med det traditionelle skærmformat.
Tv’er i den første gruppe har normalt en punktopløsning på 640x480 billedpunkter (pixels), mens WS-skærmene normalt har en opløsning på hele 1366x768 punkter. Skal du også bruge tv’et som pc-skærm, vil et WS-tv nok være bedst egnet. De fleste fladskærme har en analog VGA-indgang, som gør det muligt at koble dem til en playstation, tv eller en kortplotter. Enkelte skærme har også en digital DVI-indgang, som efterhånden bliver mere og mere almindelig på pc’er.
Nogle fås også med indbygget dvd-afspiller.
Specialskærme
De fladskærme, du finder i kædebutikker, er først og fremmest beregnet til indendørs brug hjemme, hvor fugtigheden ikke er speciel høj, og hvor sollyset sjældent falder direkte på skærmen. Ønsker du en fladskærm, som både er vandtæt og kan bruges i cockpittet (en dagslysskærm), så findes de – men i helt andre prisklasser.
Normalt vælger de fleste bådejere derfor at montere en hjemmeskærm i båden til brug under dæk. Det kan være billigere at få lavet en vandtæt kasse til skærmen end at købe en vandtæt skærm. Der findes lysstærke og fugtighedsbestandige skærme, men priserne starter på 27.000 kr. for en 15” skærm.
Tv-antennen
Har du anskaffet en fladskærm om bord, er det som regel først og fremmest for at se tv. Ikke kun film og underholdningsprogrammer, men også nyheder og vejrmelding. Men for at modtage bedst muligt – uafhængig af hvor båden er – bør du følge nogle enkle regler. Det vigtigste er at vælge den rigtige antenne og montere den så højt og frit som muligt.
Er båden rimelig nær tv-senderen, kan du anvende en antenne med teleskop-arm, som du sætter ved siden af skærmen. Den skal justeres, så den står vinkelret på retningen til tv-senderen.
Som regel ved man ikke, hvor tv-senderne befinder sig, og heller ikke hvilke stationer, der kan opfanges der, hvor man er. Her er en rundstråle-antenne bedst, for den kan tage imod tv-signaler lige godt i alle retninger. Det er også den antennetype, du har brug for, hvis du ligger for svaj – og risikerer at svinge rundt i forskellige retninger.
Det bedste sted at montere den er i toppen af masten – hvis du har sejlbåd. Det giver bedst tv-dækning. På en motorbåd bør den også sættes højst muligt, helst på et stativ hvor der kan monteres flere antenner. Pga. det lange kabel mellem antenne og tv kan der være behov for en antenneforstærker. Den monteres som regel under dæk i nærheden af tv’et.
Er du undervejs – måske langt ude på havet – kan du fange alle verdens tv-udsendelser med en gyro-stabiliseret satellit-antenne. Men den er meget dyr!
Brandfare!
Jeg har hørt om folk, som har haft brand i båden, efter at de havde installeret et nyt fladskærms-tv. Det er et generelt problem, som også branchen nu har taget fat i. Har du
koblet antennesignalet til tv’et via en antenneforstærker – og tv’et har en 230 V jord-kontakt, kan det begynde at brænde. (Det samme kan også ske hjemme, hvis tv’et er koblet til kabel-tv). Årsagen er, at der kan opstå spændingsforskelle mellem tv-apparatet og kabelnettet. Sådanne forskelle kan føre til store strømme i antennekablets skærm, med overophedning og i værste fald brand til følge. Branden kan opstå både i antenneudtaget i væggen/skottet og i andre dele af kabelnettet. Baggrunden er at enkelte fladskærms-modeller bliver produceret med enkeltisoleret kabinet.
Sådanne apparater har jordet stik og skal kobles til jordet kontakt for at sikre brugeren mod elektrisk stød, hvis der opstår fejl i apparatet. Problemet opstår ikke på fladskærme med ujordet kontakt – en såkaldt ”eurokontakt”. Men fejlen kan også opstå på pc’er med tv-kort, som kobles til kabel-/telenettet.
Er du opmærksom på dette problem, er det heldigvis nemt at undgå. Det gør du ved at montere en stikprop med galvanisk adskillelse på antennekablet. Ved køb af fladskærm skal du huske at spørge om dette. Mange forhandlere kender til problemet og burde have de nødvendige galvaniske adskillelser i butikken.
Har du allerede monteret en fladskærm i båden (uden en adskillelse), anbefaler vi, at du anskaffer en.
Monteringstips
Mange monterer fladskærmen for højt. Fordi LCD-skærmene har en begrænset indsynsvinkel, bliver billedet bedst, når man ser vinkelret på dem. Derfor bør skærmen placeres i øjenhøjde, lige foran hvor man normalt sidder og ser tv.
3oHi61 ulcezzrqsufg, [url=http://rqhfhokeacdw.com/]rqhfhokeacdw[/url], [link=http://ffiqokcwehes.com/]ffiqokcwehes[/link], http://zvuvniivojfz.com/
Det er måske lidt flot kun at nævne vandtætheden og lysstyrke som forskel til de \"professionelle\" skærme. De fleste skærme til marine brug har typisk også : Lysstyrke dæmping ned til nul (brugbart om natten), bedre sikring mod slag mod skærmen, knapper (tænd/sluk knap m.m.), der ikke ændres ved at man støder \"tilfældigt\" ind i dem. De bedste er også ryste-testet, er ekstra støjsvage i VHF båndet, og bedre sikret mod fejlstrømme (galvanisk adskilt forsyning) og statisk udladning (lyn m.m.). Desuden er de testet ved højere temperaturer med apparatets ventilations forhold (mens hvis man bygger sin egen kasse, vides der jo ikke hvad der sker).
Dermed ikke sagt, at man ikke sagtens selv kan være heldig med at stykke noget sammen...