Nemt og hurtigt – internet om bord

Mange vil gerne have adgang til internet i båden. Både for at tjekke e-mail, læse netaviser og måske downloade vejr-data for planlægning af sejlturen. Det er muligt med en mobiltelefon. Takket være nye mobiltelefon-tjenester og lavere priser, er det nu aktuelt for flere og flere.

Ikke nødvendigt med 3G
Hvis du tror du skal have en af de allernyeste, hotteste og dyreste mobiltelefoner for at få adgang til internet i båden, må du tro om igen. For det første er dækningen til det nye 3G/UMTS-system foreløbig så dårlig langs store dele af kysten, at det nærmest er uegnet for brug på vandet. For det andet har mobiloperatørerne udviklet nye datatjenester til det ”gamle” GSM-system, med dataoverførelseshastigheder på over 100 kbps, som er højst acceptabel til almindelig internet-brug om bord.

GPRS
GPRS-tjenesten har eksisteret i flere år. Selv lægger jeg bare min GSM mobiltelefon ved siden af pc’en, og så kan jeg koble mig på internettet. Hos mig overføres data trådløst mellem pc og mobiltelefonen. Nemt og enkelt. Uden at jeg behøver at bekymre mig om et ekstra kabel. Du kan også købe et fladt mobiltelefon-kort, som kan sættes ind i en af pc’ens PCMCIA-kortpladser. Den kræver imidlertid sit eget SIM-kort og sit eget abonnement. Fordi der ofte ikke er nogen fast abonnementsafgift på GPRS, kan alle telefon-typer (med GPRS) bruges – selv de med kontantkort. Du betaler som regel bare for de datamængder som overføres. Prisen ligger fra 10 kr. pr. MB. Desuden arbejder de fleste mobiloperatører med priser fra 500-700 kr. pr. måned.
Så selv om du er på internettet i båden næsten hele sæsonen, behøver du ikke at betale mere end et par tusinder for hele sommeren.
Hos din mobil-leverandør finder du information om hvordan mobiltelefonen og pc’en skal sættes op, og hvilke mobiltelefoner som egner sig. Det er ofte også muligt at downloade en automatisk GPRS-opsætning til mobilen. Hvis du har en af de nye 3G/UMTS-telefoner, vil de ifølge mobiloperatørerne også kunne bruges med GPRS – selv på de steder hvor der ikke er dækning for UMTS.

EDGE
Dette er en relativ nye teknologi for overførelse af data til mobiltelefoner. Telefoner med GPRS og EDGE, vælger automatisk EDGE til dataoverførsel hvor det er muligt. En telefon med EDGE kan stort set overføre data med en hastighed der er dobbelt så høj som med GPRS. Skal du bruge din mobil på internettet om bord, bør du derfor vælge en som har EDGE. Hvis 3G-telefonen kommer udenfor 3G-dækningsområdet, bør den gå over på EDGE – men det er ikke kun de der har EDGE der gør det.

WLAN
Har du brug for et mere permanent og mere avanceret internet-system om bord, skal du se på et nyt produkt, som hedder NavIP. Det består blandt andet af en trådløs GPRS/EDGE router, som indeholder en ”mobiltelefon”. Yderligere giver NavIP et trådløst netværk i båden.
Internettet bliver så tilgængeligt for alle om bord, som har en pc (”laptop”) eller PDA med trådløst netværkskort – lige som på kontoret eller hjemme. EDGE-systemet sørger for at give
dig en stabil og pålidelig internet-adgang. Så skal du ikke ”ringe op igen” hvis du mister forbindelsen. NavIP vil altid være tilkoblet. Hvis der er dækning er du på nettet. Nye bærbare pc’er har som regel indbygget WLAN og så er der ikke brug for andet for at være koblet på. Alternativt kan man købe et WLAN-kort til omkring 1000 kr.
En anden vigtig egenskab er at du kan koble en ekstern antenne til NavIP, helst placeret så højt som muligt. Dermed vil du få bedre dækning end med en mobiltelefon placeret i salonen.

NMEA over internettet
NavIP har også en anden funktion vi ikke har set før – nemlig mulighed for at overføre NMEA-data fra bådens instrumenter trådløst om bord, eller over internettet. Data fra alle instrumenter kan overføres på denne måde. Ikke bare positionen (fra GPS), fart og kurs, men også data om dybde, vind, temperatur og så videre. Dette giver flere nye muligheder. Som f.eks. at kunne navigere og styre båden trådløst om bord fra en håndholdt terminal eller en pc. Og at ”se” data fra båden – på internettet – er det samme hvor du end er i verden. Båden får sin egen internet-adresse (som f.eks. bådnavn.navip.no) og kan nås via internettet. Den kan f.eks. vises på pc-skærmen i et kortprogram.
Prisen for en NavIP er ca. 9990 kr. Mere information findes på www.navip.no

Ord og forkortelser

3G Tredje generations mobilteknologi.
AIS ”Automatic Identification System”. Et system hvor bl.a. fartøjets navn og position sendes ud over VHF radio. Påbudt på store skibe.
EDGE ”Enhanced Data rates for GSM Evolution”.
En opgradering af det gamle GSM-system, så dataoverførelseshastigheder kan øges i forhold til tidligere databrug med GSM (GPRS).
GPRS ”General Packet Radio Service”.
GPS ”Globalt Positionerings System”.
GSM ”Globalt System for Mobilkommunikation”.
IP ”Internet Protokol”.
IR ”InfraRød”.
Kbps ”Kilobits pr. sekund”. Dataoverførelseshastighed.
LAN ”Local Area Network”.
MB ”Megabytes”. Antal mio. tegn/bogstaver.
NMEA Data-protokol til overførsel af data mellem instrumenter om bord i en båd.
PC Personlig computer.
PCMCIA ”Personal Computer Memory Card International Association”. En standard for tillægskort til pc’er.
PDA ”Personlig Digital Assistent”. Lomme-pc.
RS-232 En elektrisk standard, f.eks. for tilkobling til en pc’s COM-port.
UMTS ”Universalt Mobil Telekommunikation System”.
USB ”Universal Serial Bus”.
UTC ”Universal Time Coordinated”. Samme som GMT.
WLAN ”Wireless LAN”. Trådløst lokalt netværk.


2009-06-28 05:36:59 af zvfirf

OGDxhg nnywzhstvukt, [url=http://dacpvtkdsqtf.com/]dacpvtkdsqtf[/url], [link=http://blvglfneydsh.com/]blvglfneydsh[/link], http://yeagtpbrwpcz.com/






★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen