Billig er god - Dyr er bedst

Hvilke kikkerter findes der på markedet? Hvor gode er de? Og hvad koster de? Vi har testet 12 stk. 7x50 kikkerter med pejlekompas i prisklasser fra 2000 kr. til 9000 kr. Man får hvad man betaler for - men selv en professionel kikkert kan blive en skuffelse!
For at gøre sammenligningen nogenlunde retfærdig er kikkerterne delt i tre grupper. Budgetmodellerne koster op til 3000 kr., mellemmodellerne 3-6000 kr. og de store har priser startende fra 6000 kr. og op. Prisforskellen er stor, men der findes gode kikkerter selv til den lille pengepung. Priserne er indhentet hos importørerne samt butikker og kan naturligvis variere noget.
Budgetklassen er et rigtigt hvepsebo. Det var let at samle tre kikkerter med de rigtige specifikationer til vor test. Naturligvis kunne der findes flere, men spørgsmålet er om kikkerterne er forskellige - eller om de ”firmamærkes” efter at være monteret på samme fabrik? Lotus Mariner C og Bristols eneste forskel synes at være designet på det ydre. Zenith og Bushnells kikkerter er endnu mere lig hinanden. Prisen skiller dog nogle hundrede kr. til Zeniths fordel.
For 50 år siden var der 300 producenter af kikkerter. I dag findes kun en håndfuld tilbage. De producerer til flere
forskellige importører og selv om visse detaljer tilpasses disses ønsker, så kan der være store ligheder i konstruktionen.

Budgetklassen
Det første man gør, når man skal prøve en kikkert, er at justere rørene, så man får et klart rundt billede i søgeren. Ved derefter at stille skarpt på et emne ca. 100 meter væk får man et skarpt billede fra ca. 50 meter til uendeligt.
Man kan straks mærke stor forskel mellem de billige kikkerter. Kamakuras og Zeniths modellerne er lette at få et skyggefrit billede i, tæt fulgt af Bristol og Lotus. Lotus kikkerten har dog et meget synligt mærke inde i kikkerten og kompassets lys virker ikke. Ved et tilfælde opdagede vi at batterierne til lyset ligger løse i pakningen og efter montering så virker det fint. Mærket i linse-systemet er dog en uacceptabel fejl.
Tasco Offshore 36 giver et godt billede, men har den mangel at man ikke kan se kompasset! Silva kikkerten er en skuffelse - at få et skyggefrit billede er svært og se kompasset kan man godt glemme … Hurtigt stod det klart at dette var den dårligste kikkert i denne kategori. Synd, for i øvrigt var den velkonstrueret. Pænt design og farve samt unik håndtering af fokusering. Fokuseringsringene ved okularen giver en dejlig fornemmelse. Men hvad hjælper det, når den ikke opfylder den mest basale funktion?
”Nej, den her vil jeg ikke have. Skal den virkelig være sådan her? Den er jo alt for smal over næsen,” siger lodsen Niklas Nordgren i Skelleftehavn som sammen med kollegerne Jan Kaiding og Valter Lindh giver en ”second opinion”
om de testede kikkerter. Niklas og hans kolleger lodser hver år 1400 fartøjer og må vel betragtes som professionelle brugere af kikkerter. Normalt behøver der ikke være pejlekompas på større fartøjer, da der jo findes anden avanceret udrustning til navigering. Og fartøjerne vil sjældent være helt uden strøm.
”Men der findes jo stadig en sekstant om bord på alle større fartøjer, hvis det utænkelige skulle ske. Med den behøver man kun vide hvad klokken er for at fastholde sin position, forklarer Jan Kaiding. ”Kikkerter på de større fartøjer er ofte af tankstations-kvalitet. De skal bare være så billige som muligt. Nogle få gange har jeg set nogen ældre Steiner om bord. Oftest er det fritidsskippere, som køber de dyre og fine kikkerter. De er virkelig interesserede og anskaffer sig de seneste nyheder inden for log og ekkolod,” siger Niklas.

Meget for pengene
”Jeg synes man får rigtig meget kikkert for 2-3000 kr. Skarpheden er ok, men på en del er det svært at se kompasset, men andre er endog ret gode. Denne Zenith er f.eks. helt i orden,” konstaterer Niklas.
Skarpheden er næsten ens i denne kategori. Skarpheden, kikkertens evne til detalje-opløsning, overrasker. Det anes, at det kan blive svært for de dyrere kikkerter at overgå disse i opløsning. I modlys giver Lotus kikkerten en del uønskede reflekser, som de øvrige ikke gør.
Ergonomien adskiller dem. Alle i den billige kategori har et kompas med lys som tændes på en trykknap. Trods normalt store hænder kniber det med at nå uden at flytte hænderne på et par af modellerne, et meget dårligt design. Lyset er på alle modellerne rødt for at mindske nedsættelse af brugerens mørkesyn.
Designet på frontlinsernes beskyttelse er også forskelligt. Halvdelen har udenpå liggende beskyttelse, halvdelen har indfældede. Det bedste er de bløde som passes ind på frontlinsen. De hårde plastlåg på Kamakura, Zenith og Tasco er besværlige. Risikoen for en amputation med køkkensaksen er nærliggende. Alle har dog lågene monteret på kikkerten, en del har også sat okularens låg fast i nakkeremmen. En garanti for at den nye kikkert får lov at have sine okular-låg længere end første dags brug …
Omkring halvdelen af alle voksne bruger kontaktlinser eller briller. For de som vil bruge kikkerten i kombination med briller er det ekstra vigtigt at teste den inden køb. Alle har forskellig afstand fra brille til øje. Derfor er det der er godt for den ene person ikke nødvendigvis godt for en anden. For mig indebær briller ikke noget større problem med Zenith og Lotus modellerne. Bedst i den billige kategori, både med og uden briller, var dog Kamakuras Sea Master med et fint billede og et relativt bredt synsfelt.

Mellemklasse
I den mellemste kategori dukker en del kendte navne op. Nikon er repræsenteret med to modeller. Bushnell, kendt blandt jægere for sit kikkertsigte, har en vejl. udsalgspris på ca. 4000 kr.
Bushnell ser næsten ud som Zenith-kikkerten. Målene er identiske. Ser man ind i kikkertens linse ”bagfra” ser konstruktionen ens ud. Den eneste ydre forskel er et blødere design over kompashuset og teksten ”Bushnell” langs højre side. Kikkerten virker godt, men spar en del penge og vælg Zenith i stedet.
Jeg er overbevist om at det er den samme kikkert under ”indpakningen”.
Nikon har to modeller med. Begge overrasker ved en mærkbar højere opløsning end de kikkerterne i ”den billige kategori”. De føles velbyggede og har et klassisk design. Nikon CF WP har til forskel fra søstermodellen lys på kompasset og leveres med en flyderem. Remmen er dog meget ubehagelig at have rundt om halsen. CF WP er den eneste af de testede kikkerter som har centrumfokusering. Ergonomien er fint, men ligesom på mange af budget-kikkerterne føles lysknappens placering lidt for lang væk.
Nikons modeller har gode egenskaber i modlys. Briller er heller ikke noget problem og de må anses at være meget gode kikkerter. Prisen falder afgørende ud til Nikon CF WP’s fordel, ca. 3500 kr. og tusind kroner billigere end søstermodellen.

De store kanoner
Udvalget er af naturlige årsager mindre i denne klasse. Vi har testet to Steiner kikkerter og en af Fujinons modeller. Steiners Navigator Pro Compass ser interessant ud i specifikationen. Men desværre viser det sig, at kompasset kun ses, når man aktiverer lyset. Det virker godt i skumring, men i skarpt solskin og modlys er det meget svært at se det. En klar skuffelse med tanke på både pris og oprindelse. Steiner har et godt rygte som producent af kikkerter, og at et komplementerende lysindslip savnes er svært at forstå. I øvrigt er den meget skarp og velbygget. Leder man efter en højkvalitativ kikkert uden kompas er søsteren Navigator Pro værd at se på.
”Navigatoren er nok den som passer mig bedst. Jeg synes at den var meget god at kigge i, konstaterer lodsen Niklas Nordgren, efter at have prøvet godbidderne en efter en.
Steiner Commander V Compass er et ergonomisk mesterværk, hvor der er kælet for detaljerne. Huskemærker for okularens indstilling af skarphed, hurtig montering af remmen og en gennemtænkt knæk på linselågets fastgørelsesbånd. Godt greb og en lysknap som findes intuitivt. Kompasset fylder heller ikke meget i kikkertens billedfelt. Små detaljer som i hvert fald får mig til at ”smelte”. Om man kan lide okularens kontur er en smagssag. Med flere brugere bliver det lidt bøvlet at justere hver og hver anden gang. Kikkerten føles meget reelt bygget og Steiner giver hele 30 års garanti. Skarpheden, og frem for alt modlysegenskaberne, er som forventet meget gode!
”Oj! Den her er virkelig god. Hvad koster den? spørger Jan Kaiding, da han tester Steiners Commander V.
Med prismærket i hånden griner han! Man skal virkelig sætte stor pris på kvalitet, hvis man giver næsten et dusin tusindkronesedler for en kikkert.
Fujinons FMTRC-SX har et klassisk design. Betydeligt større end Steiner Commander V og uden lys på kompasset. Men hvilket billede!Skarpt, som forventet, men med en enestående kontrast. Fujinons billedet har en ”sprødhed” som skiller sig ud fra mængden. Skarphed og kontrasten er svær at forklare, men man behøver ikke være ekspert for at lægge mærke til at dette er noget ekstra. Kikkerten er stor, tung og gedigen, dog med et behageligt greb.
Kompaslys kan købes som tilbehør, men hvordan det virker har vi ikke testet.
Brillebærere bør ikke have noget problem med hverken den her eller de andre kikkerter i luksusklassen. Kan man leve uden indbygget lys og med størrelsen får man her meget kikkert for pengene. Den er ca. 3000 kr. billigere end Steiners topmodel!
”Disse kikkerter er virkelig ’skarpe’. Man kan se forskellen til de billige modeller f.eks. når man ser på træernes grene. Det er klart de er meget dyre, men man jo så også en kikkert for livet, hvis man investerer i sådan en,” siger lodsen Niklas.
At sætte Fujinon FMTRC-SX og Steiner Commander V i rækkefølge er svært. Køber man en rigtig feinschmecker kikkert i dette prislag må det være andre ting end prisen der afgør valget. Ergonomisk vinder Steiner Commander V, billedmæssigt Fujinon.
Sammenholdes fakta kan man sige, at man som regel får, hvad man betaler for. Ren opløsning er ikke det vigtigste. Mellem mange modeller er forskellen svær at se i en båd som gynger og vibrerer. Vigtigst er det, at kikkerten giver et klart og behageligt billede når man ser i den. Og at den ligger godt i hænderne. Har den kompas skal det ganske enkelt kunne aflæses. De dyre modeller giver et mærkbart bedre billede med mere kontrast i modlys og føles som regel som en bedre konstruktion. Steiner-importøren opfordrede mig til at lade kikkerterne falde på gulvet for at se hvilke som tog mindst skade. En test som ikke er retfærdig, men som tyder på stor tillid til eget produkt.


Rækkefølgen i den billige/mellemste kategori
Billig:
Kamakura: Bedst, fin for brillebrugere
Zenith: God
Bristol: God
Lotus: Dårlig, mærke i linsesystemet og reflekser ved modlys
Tasco: Dårlig, kompasset ses dårligt
Silva: Dårlig, svært at få et godt billede og at se kompasset

Mellem:
Nikon CF WP: Rimelig pris
Nikon IF WP: Intet lys, dyr
Bushnell Marine: God, men hører præstationsmæssigt hjemme i den billige kategori

Dyreste: Se artikel.

Testbedømmelse:

Bristol
Synsfelt med og uden briller: Godt synsfelt. Fungerer godt med briller.
Kompas: Nemt at se, belyst.
Skarphed og kontrast: God opløsning, fungerer godt i modlys.
Ergonomi: Ok.
Detaljer og øvrige: Gummieret. Indvendig linsebeskyttelse. Okular kan foldes ned. Samme kikkert som Lotus.
Synsfelt: 1000 m, 116 meters bredde.
Afstandsskala: Ja, nummeret.
Vægt: 1060 g
Mål: Højde/bredde 195 x 180 mm
Med i pakken: Taske, rem, linsebeskyttelse, pudseklud og letforståelig engelsk manual.
Garanti: 2 år
Pris: ca. 2400 kr.

Bushnell
Synsfelt med og uden briller: Godt synsfelt. Fungerer godt med briller.
Kompas: Let at se, belyst.
Skarphed og kontrast: God opløsning, fungerer godt i modlys.
Ergonomi: Ok.
Detaljer og øvrige: Gasfyldt og gummieret. Ekstern linsebeskyttelse. Okular som foldes ned. Gedigent design. Individuel fokusering. Samme kikkert som Zenith.
Synsfelt: 1000 m, 122 meters bredde.
Konstruktion: Porroprisme.
Afstandsskala: Ja.
Vægt: 1050 g
Mål: Højde/bredde 170 x 190 mm
Med i pakken: Remme, linsebeskyttelse, taske, letforståelig svensk manual.
Garanti: 2 år
Pris: ca. 4000 kr.

Fujinon FMTRC-SX
Synsfelt med og uden briller: Meget godt både med og uden briller.
Kompas: Let at se, mangler belysning. Skarphed og kontrast: Meget god, bedst i testen.
Ergonomi: Ok.
Detaljer og øvrige: Gasfyldt og gummieret. Tung, men føles meget gedigen. Forreste linsebeskyttelse er fastmonteret i kikkerten og kan ikke tages af, men foldes ned ved brug.
Synsfelt: 1000 m, 131 meters bredde.
Afstandsskala: Ja, nummeret.
Vægt: 1380 g
Mål: Højde/bredde 187 x 218 mm
Med i pakken: Taske, rem, linsebeskyttelse, pudseklud og udførlig engelsk manual.
Garanti: 30 år
Pris: ca. 8000 kr.

Kamakura Sea Master Compass
Synsfelt med og uden briller: Godt synsfelt. Bedst i budgetklassen med briller.
Kompas: Let at se, belyst.
Skarphed og kontrast: God opløsning. Fungerer meget godt i modlys.
Ergonomi: Ok.
Detaljer og øvrige: Gummieret. Løs linsebeskyttelse. Okular foldes ned. Individuel fokusering på okularen. Flyder.
Synsfelt: 1000 m, 124 meters bredde.
Konstruktion: Porroprisme.
Afstandsskala: Ja.
Vægt: 1160 g
Mål: Højde/bredde 200 x 190 mm
Med i pakken: Taske, remme, linsebeskyttelse og letforståelig svensk manual.
Garanti: 5 år
Pris: ca. 3000 kr.

Lotus Mariner C
Synsfelt med og uden briller: Godt synsfelt. Fungerer godt med briller.
Kompas: Fint at se, belyst.
Skarphed og kontrast: God opløsning, reflekser i modlys, snavs i billedet.
Ergonomi: Ok.
Detaljer og øvrige: Gasfyldt og gummieret. Indbygget linsebeskyttelse. Okular som foldes ned. Samme kikkert som Bristol. Batterier leveres løst ikke monteret i kikkerten. Snavs i det optiske systemet giver indtryk af tvivlsom kvalitetskontrol.
Synsfelt: 1000 m, 116 meters bredde.
Konstruktion: Porroprisme.
Afstandsskala: Ja, nummereret.
Vægt: 1150 g
Mål: Højde/bredde 195 x 180 mm
Med i pakken: Taske, linsebeskyttelse og letforståelig svensk manual.
Garanti: 2 år
Pris. ca. 2000 kr.

Nikon CF WP
Synsfelt med og uden briller: Godt synsfelt. Fungerer meget godt med briller.
Kompas: Let at se.
Skarphed og kontrast: Meget god opløsning, fungerer meget godt i modlys.
Ergonomi: Ok, men lidt langt til belysningsknappen.
Detaljer og øvrige: Gasfyldt og gummieret. Ekstern linsebeskyttelse. Okular som foldes ned. Gedigent design. Centrumfokusering. God nærgrænse. Manual og linsebeskyttelse manglede på lånekikkerten.
Synsfelt: 1000 m, 126 meters bredde.
Konstruktion: Porroprisme
Afstandsskala: Ja
Vægt: 1120 g
Mål: Højde/bredde. 193 x 202 mm
Med i pakken: Taske med rem samt
flyderem til kikkerten.
Garanti: 10 år
Pris: ca. 3500 kr.

Nikon IF WP
Synsfelt med og uden briller: Godt synsfelt. Fungerer godt med briller.
Kompas: Let at se, savner belysning!
Skarphed og kontrast: Meget god opløsning, fungerer godt i modlys.
Ergonomi: God.
Detaljer og øvrige: Gummieret. Ekstern linsebeskyttelse. Okular som foldes ned. Gedigent design. Lånekikkerten manglede manual, linsebeskyttelse og remme, som bør følge med ved køb.
Synsfelt: 1000 m, 131 meters bredde.
Konstruktion: Porroprisme.
Afstandsskala: Ja.
Vægt: 1210 g
Mål: Højde/bredde. 181 x 203 mm
Med i pakken: Taske.
Garanti: 10 år
Pris: ca. 4500 kr.

Silva Eterna Navigator
Synsfelt med og uden briller: Dårligt synsfelt. Meget svært at få et godt billede med briller.
Kompas: Svær at se, belyst.
Skarphed og kontrast: Virker ligeværdig med de andre, men svær at bedømme!
Ergonomi: Gedigen og fint design. Unik fokusjustering med håndtag.
Detaljer og øvrige: Gasfyldt og gummieret. Indvendig linsebeskyttelse. Okular som foldes ned. Bedste kvalitetsfornemmelse i budgetklassen, men desværre dårligst billede. Flyder.
Synsfelt: 1000 m,122 meters bredde.
Konstruktion: Porroprisme.
Afstandsskala: Ja.
Vægt: 1145 g
Mål: Højde/bredde 190 x 190 mm
Med i pakken: Taske, linsebeskyttelse, remme og pudseklud. Letforståelig svensk manual.
Garanti: 2 år
Pris: ca. 2500 kr.

Steiner Commander V Compass
Synsfelt med og uden briller: Meget godt.
Kompas: Let at se og optager ikke unødig plads i billedet.
Skarphed og kontrast: Rigtig godt. Specielt i modlys og ved stærke reflekser.
Ergonomi: Suveræn ergonomi med gennemtænkte detaljer.
Detaljer og øvrige: Gasfyldt og gummieret. Kompakt og gedigent. Huskemærker for okularens indstillinger. Indvendig linsebeskyttelse og okular med kontur.
Synsfelt: 1000 m, 130 meters bredde.
Afstandsskala: Ja, nummereret.
Vægt: 1145 g
Mål: Højde/bredde 157 x 205 mm
Med i pakken: Taske, remme, udførlig engelsk manual, linsebeskyttelse, og pudseklud.
Garanti: 30 år
Pris: ca. 11.500 kr.

Steiner Navigator Pro Compass
Synsfelt med og uden briller: Meget godt.
Kompas: Let at se, dog ikke i kraftigt lys! Kun synlig med belysningen aktiveret.
Skarphed og kontrast: Rigtig godt.
Ergonomi: God.
Detaljer og øvrige: Gasfyldt og gummieret. Føles gedigen. Indvendig linsebeskyttelse påsat underkanten, men aftagelige. Godt memo-mærke for afstandsskalaen på okularshættens inderside.
Synsfelt: 1000 m, 118 meters bredde.
Afstandsskala: Ja, nummereret.
Vægt: 1005 g
Mål: Højde/bredde. 178 x 195 mm
Med i pakken: Remme, udførlig engelsk manual, linsebeskyttelse, taske i en god kvalitet og pudseklud.
Garanti: 30 år
Pris: ca. 9000 kr.

Tasco Offshore
Synsfelt med og uden briller: Godt synsfelt. Svært at få en godt billede med briller.
Kompas: Svært at se, belyst.
Skarphed og kontrast: God opløsning, fungerer godt i modlys.
Ergonomi : Svært at nå belysningsknappen, i øvrigt kompakt design.
Detaljer og øvrige: Gummieret. Ekstern linsebeskyttelse. Okular som foldes ned.
Smart skala til afstandsbedømmelse på kikkertens ene linsekant.
Synsfelt: 1000 m, 122 meters bredde.
Konstruktion: Porroprisme.
Afstandsskala: Ja, tydeligt nummereret.
Vægt 1029 g
Mål: Højde/bredde. 155 x 195 mm
Med i pakken: Taske, linsebeskyttelse
og engelsk manual. Remme, pudseklud.
Garanti: 2 år
Pris: ca. 3000 kr.

Zenith Marine
Synsfelt med og uden briller: Godt synsfelt. Fungerer godt med briller.
Kompas: Let at se, belyst.
Skarphed og kontrast: God opløsning, fungerer godt i modlys.
Ergonomi: Ok.
Detaljer og øvrige: Gasfyldt og gummieret. Ekstern linsebeskyttelse. Okular som foldes ned. Gedigent design. Individuel fokusering. Samme kikkert som Bushnell.
Synsfelt: 1000 m, 122 meters bredde.
Konstruktion: Porroprisme.
Afstandsskala: Ja.
Vægt: 1100 g
Mål: Højde/bredde. 170 x 190 mm
Med i pakken: Remme, linsebeskyttelse,
taske, letforståelig svensk manual og flyderem.
Garanti: 2 år
Pris: ca. 3000 kr.







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen