To-komponent blandingsforhold

To-komponent-lak eller maling, epoxyprimer, epoxylim, polyester mv. findes i mange effektive udgaver.
Men de tilhørende brugsanvisninger er langtfra effektive. Du køber en lille dåse hærder og en stor dåse base, og de skal blandes i et eller andet forhold, som stort set aldrig står på dåserne. I stedet må du læse en medfølgende lang brugsanvisning på mange sprog med masser af tekst og små bogstaver. Den vigtigste oplysning, nemlig blandingsforholdet, står normalt et tilfældigt sted i teksten, ikke fremhævet og ikke forrest. Det samme gælder laveste arbejdstemperatur, for ved forårsklargøringen er det altid koldt og undertiden for koldt.
To-komponente midler er tilsyneladende beregnet for professionelle, der køber og bruger store mængder. De kan huske blandingsforholdet, og de arbejder inden døre i 20 graders varme, ikke på en kold bådeplads. Men de fleste to-komponente midler skal have mindst 10-15 graders varme og gerne 20 grader eller mere for at hærde godt, og derfor egner de sig faktisk dårligt til en kølig forårsdag.
Altså må du møjsommeligt læse den lange brugsanvisning. Skriv minimumstemperatur og især blandingsforhold med fed spritskriver på dåserne, når du endelig har fundet det. Så har du det til næste gang, for som amatør bruger du antagelig kun lidt af det ene og lidt af det andet. Så kniber det med at huske blandingsforholdene, for de er jo forskellige på forskellige midler.
To-komponent epoxyprimer har ofte forhold 1:2 eller 2:3, to-komponent polyurethanlak ofte 1:2,5 eller 1:2, epoxylim 1:5 og polyester næsten altid 1,5:100.

2:3 er lig 2/3 er lig 3:2 og 3/2
Rækkefølgen af tallene er ligegyldig og kan være enten 2:3 eller 3:2. Mindste tal er altid hærder og største tal er base. Forholdet udtales som ”to til tre” (eller ”tre til to”). Det kan også skrives med brøkstreg 2/3, idet divisionstegn (kolon) er det samme som en brøkstreg.
Forholdet kan være efter vægt eller rumfang, eller efter begge dele når hærder og base vejer det samme pr. liter. Om du kan måle efter vægt eller rumfang er knap så vigtigt, for det giver næppe nogen forskel i de små portioner, en bådejer bruger.
Skal du bruge store mængder af det to-komponente middel, f.eks. når hele bunden skal males med primer, så kan bøtten med hærder blot hældes over i bøtten med base, så er blandingsforholdet korrekt. Fabrikanten har sørget for plads til hærderen oven i dåsen med base, og der er også taget højde for at du ikke kan hælde de sidste dråber hærder ud af dåsen.
Vigtigt: Rør altid meget grundigt rundt i blandingen, og lad den stå nogle minutter før du bruger den. Det giver hærderen tid til at blande sig ekstra og være klar til sin opgave. Hurtigt hærdende midler som lim og polyester skal kun stå 2-5 minutter, mens lak kan stå 15 minutter, bl.a. for at luftbobler kan forsvinde.
Vi har for længst foreslået Hempel at angive blandingsforhold tydeligt på dåser med tokomponent indhold, men det var forgæves. For nylig har vi foreslået det samme for West Epoxy lim forhandleren, men her er det en engelsk fabrikant, der laver dåser og etiketter, så vi tror heller ikke at det lykkes.








★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen