Brug vinteren til at udtænke små forbedringer på dine fortøjningspæle, såsom kroge til ophængning af tovværk mv.
Måske giver vinteren tyk is i havnen, så du bekvemt kan arbejde ved pælene, når du står på isen. Men pas på, isen kan være svag helt tæt ved pæle og bådebroer, især hvis der er bobleanlæg. Kommer der ikke is, kan arbejdet forberedes nu og udføres fra en båd til foråret.
Du må naturligvis ikke save eller hugge i pælene uden havnens tilladelse. Men du kan foreslå havnen, at den sørger for større forandringer, hvis du har nogle gode ideer. Her er inspiration.
Ophængning af fortøjninger
Når du er ude at sejle, kan dine faste fortøjninger hænge på pælen, så du let kan snuppe dem ved hjemkomst. Når naboen også er ude at sejle, skal hans fortøjninger også hænge et sted. Det skal nødig være sådan at hans kvejl af fortøjningstov blokerer dit kvejl, eller at det hele falder i vandet.
Det er faktisk sjældent, at der er to kroge eller tilsvarende, så hver båd har sine egne kroge. Bådene må deles om én krog, eller der er slet ingen krog. Det er enkelt at forbedre.
Husk at klamper og kroge skal være på pælens top eller på bagsiden af pælen ind mod kajen, hvor de ikke kan rammes af passerende både.
Kroge til fortøjninger kan du lave selv, evt. efter havnens anvisning, hvis havnen har krav herom, eller du kan selv opfinde en krog som på fotos. Tænk på at krogen skal være meget stærk, for der er altid en begynder, der fortøjer i selve krogen i stedet for om pælen.
Du kan også købe forskellige typer smarte kroge i bådudstyrsbutikker. Der fås endda pæle-kroge, som også har rød/grøn optaget/fri markering. Kik på mulighederne.
Plads til bredere båd
Skal båden mase sig ind på plads, fordi den ”er kommet til at blive” et par centimeter for bred, eller fordi en pæl er begyndt at hælde lidt til siden, så er der en mulighed for at få havnens til-ladelse til at hugge lidt af en tyk træpæl.
Det svækker ikke en tyk pæl at blive et par centimeter smallere, så båden kan passere. Men det vil svække pælen, hvis den gøres tyndere i bådens længderetning, hvor trækket er.
En dyr nødløsning er at flytte den ene pæl et par meter længere ud eller snarere ind, så båden kan kante sig lidt sidelæns mellem pælene.
Men det er enklere at ansøge om en bredere plads.
Begynderens fortøjning
Det er forkert, når en uerfaren gæsteskipper bruger bådpladsens faste fortøjninger. Lån ikke noget uden at spørge først. Slid på dit eget grej.
Risikoen er at de lånte fortøjninger efterlades sjusket, så de falder i vandet og er svære at få fat i for den retmæssige ejer.
Helt amatøragtigt er det, når en uerfaren gæst løsner pælestikket i de faste fortøjninger, fordi deres længde ikke passer til hans lille gæstebåd. Det sker, og det er som regel gæster i mindre speedbåde, der ikke kender skik og brug.