En skovflåt er en 2-4 mm lang, sort blodsugende mide. Dens bid kan være smittet med bakterien borrelia burgdorferi, der i værste fald kan give hjernehindebetændelse og delvis lammelse. Så galt går det heldigvis yderst sjældent, og det er langtfra alle skovflåter, der kan give smitte.
Skovflåter findes overalt i skov og højt græs, hvorfra de kan springe over på dyr og menneskers bare ben. Har man lange bukser på, er risikoen lille, og har man også støvler på, er man sikker.
<br>
</div>
<br />
Det tager normalt 24 timer fra skovflåten har bidt sig fast til eventuelle bakterier overføres til den, der er blevet bidt.
Efter en landgang i skov og græs er der altså rimelig god tid til at se, om der skulle sidde en skovflåt på benet. Er du hurtig kan du måske se skovflåten kravle rundt inden den bider sig fast for at suge blod. Skovflåten kan løbe forbavsende hurtigt, hvis den føler sig opdaget, men den kan let fanges med fingrene.
Opdager man at skovflåten har bidt sig fast, skal den fjernes straks og uden at klemme den, så eventuelle bakterier trykkes ind i bidsåret. Man kan bruge pincet eller en speciel skovflåttang. Derefter vaskes såret. Skovflåttangen fås på apoteket for ca. 80 kr., hav den med i medicinkassen.
Hvis skovflåten når at blive mæt og udspilet af blod, så hopper den ubemærket af igen, for biddet svier ikke. En borelia infektion viser sig som et rundt, rødt udslæt, der breder sig om bidstedet. Senere kan der komme let feber, træthed, hovedpine og stivhed i musklerne. Så er det med at komme til læge, som kan forebygge infektionsskader. En blodprøve kan afgøre om du er smittet. Er det i Sverige, så hedder skovflåten ”fästing”.
Gode råd mod myg
Der er ofte myg de samme steder som skovflåter, nemlig inde i den skovdækkede del af skærgården.
Køb midler mod myg i Sverige, de har det bedste middel mod svenske myg. I Finland køber du finske midler, osv.
Hav myggenet med til at lægge over åbne luger mv. Myggenet købes bl.a. i butikker med spejder- og friluftsudstyr. I kahytten brændes inden køjetid ”myggespiraler” af, de gløder og giver lidt røg, som myg ikke kan lide. Lad den ikke brænde, mens I sover (brandfare). Cigaretrøg virker også, og selv ikke-rygere kan foretrække lidt røg fremfor myggestik.
Myggestik kan lindres med apotekets midler eller med saft fra citron eller løg. Gammelt husråd: Myg holdes væk ved at gnide tynd hud med persille, eddike eller hvidløg (som evt. også holder ægtefællen på afstand).
Og så af sted til skovene i den svenske skærgård.