<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="430" height="271" src="http://www.youtube.com/embed/I7kEp05W9gQ?rel=0" frameborder="0" allowFullScreen></iframe><I>Videoen viser en start til en træningssejlads i Cadiz. Træner Michael Hestbæk tæller ned. Lavede vi den perfekte start foran feltet på bagbord halse, eller tyvstartede vi med en halv meter?, spørger Jonas Warrer.</I><br />
Jonas Warrer skriver på sejlerbloggen.dk:
Vi har nogle faste rutiner som vi følger som forberedelse til enhver start. Det er bestemt ikke raketvidenskab, men øvelser som de fleste kan udføre. Øvelser som kan udformes på mange måder, men som har til formål at teste forholdene og give de bedst mulige kort på hånden i forhold til at lave en god start og få en god sejlads.
Spørgsmål skal besvares
Øvelserne handler i bund og grund om at få besvaret flest mulige spørgsmål og overlade mindst muligt til tilfældighederne. Hvilke spørgsmål vil man så gerne have besvaret i minutterne før startskuddet? Den gennemsnitlige vindretning, hvor kommer trykket typisk ned, strøm, startlinjefordel, linjepejling, lay line til startlinjen, topmærkeplacering, etc.
Ekstra fokus
Når man nu i forvejen bruger svimlende mængder af tid og penge på båd, grej, træningstimer, logistik, mandskab, etc., burde man gøre sig selv den tjeneste at investere de 5-20 minutter ekstra fokus og koncentration, en god startforberedelse kræver.
Tester bådens afdrift
Til OL i Beijing var startrutinerne et af de steder, hvor Martin og jeg følte at vi havde en fordel. Ikke fordi vi gjorde noget ekstraordinært eller nyt, men primært fordi vi bare var grundige, fik det gjort og fordi vi gjorde det mere end andre. F.eks. testede vi igen og igen bådens afdrift og havde derfor en præcis idé om, hvor vi skulle placere os for at få den start vi gerne ville have.
Startforberedelse afgørende
Pointen er, at man har en fordel over store dele af feltet, hvis man har en god startforberedelse, rent faktisk får den udført og her finder flest mulige svar på de spørgsmål om vind, strøm og startlinje, som er så afgørende for sejladsens udfald.
Læs mere om Warrer/Hansens OL-kampagne på